Web weergave

Nog voor de Russische inval in Oekraïne hebben tal van Europese NAVO-lidstaten hun defensie-uitgaven opgetrokken. Ook België. Die inhaaloperatie na jaren van besparingen op het militaire apparaat zal nu nog versnellen. Ook de burgerlijke economie zal profiteren van militaire investeringen in dronetechnologie, cyberbeveiliging en het onderhoud van gevechtsvliegtuigen.

INVASIE IN OEKRAÏNE

Het Westen reageert op de crisis in Oekraïne met zware sancties tegen Rusland. Bij de Russen zullen die aankomen als een nieuwe vernedering, meent Johan Vanderplaetse, de voorzitter van de Europese werkgeversvereniging in Rusland. "We beseffen maar beter wat sancties betekenen voor dit rancuneuze en paranoïde land met nucleaire wapens."

INVASIE IN OEKRAÏNE

Ook België is voor zijn energiebevoorrading op lange termijn met handen en voeten gebonden aan Rusland. De oorlog in Oekraïne zet die kwetsbare afhankelijkheid, vooral voor aardgas, in de verf. Poetin hanteert zelfs al sinds vorig jaar het aardgaswapen om ons financieel te raken.

INVASIE IN OEKRAÏNE

De Russische invasie in Oekraïne deelt ook een stevige klap uit aan de westerse economie. Vooral de hogere energieprijzen kunnen pijn doen. Toch hoeft het herstel niet tot de slachtoffers te behoren, op voorwaarde dat het conflict niet escaleert.

INVASIE IN OEKRAÏNE

Het Russische legeroffensief gaat gepaard met agressieve, geavanceerde cyberaanvallen. Ook het Westen riskeert grootschalige cyberaanvallen door Russische inlichtingendiensten. Het hoogste Belgische orgaan voor de cyberveiligheid roept op tot waakzaamheid, maar ziet nog geen concrete dreiging. Het wijst er ook op dat België veel weerbaarder is geworden tegen cyberaanvallen.

INVASIE IN OEKRAÏNE

Oekraïne noch Rusland is een handelsgrootmacht, maar het gewapend conflict zal de handels- stromen van goederen voor beide landen danig verstoren. De impact voor ons land zal klein zijn, maar Nederland moet zich wel zorgen maken.

INVASIE IN OEKRAÏNE

Russische banken worden uit het financiëlecommunicatiesysteem Swift gegooid. Dat zwaard snijdt aan twee kanten. Rusland verliest de toegang tot buitenlandse goederen en tegoeden, maar zijn schuldeisers kunnen ook geen geld uit Rusland meer ontvangen.

INVASIE IN OEKRAÏNE

De wereldvoedselprijzen zullen nog stijgen als de aanval van Rusland op Oekraïne de bevoorradingsketens verder in gevaar brengt en de grondstoffenprijzen nog meer omhoogstuwt.

INVASIE IN OEKRAÏNE

Wie op de vlucht moet slaan, heeft cash of kleine waardevolle voorwerpen nodig, die gemakkelijk te gelde kunnen worden gemaakt. Voor mensen in oorlogsgebied is het geen goed idee een groot deel van hun vermogen in bitcoin te stoppen, zegt ULB-professor Kim Oosterlinck. En overheidsobligaties zijn nu noch voor Oekraïners noch voor Belgen aan te raden.

INVASIE IN OEKRAÏNE

Nu Vladimir Poetin heeft bewezen dat hij tot alles in staat is, ontstaat niet alleen voor Oekraïne en het Westen een beangstigende nieuwe realiteit. Ook de Russische elite is bang, en met reden. De staat die ze gretig heeft omarmd, kan snel instorten.

HET BESTE UIT...

Marianne Amssoms werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio. Ze is ook voorzitter van BelCham

HET BESTE UIT...

Wonen aan het water spreekt aan. De zekerheid van een vrij uitzicht geldt als een uniek verkoopargument. Maar locaties aan het water zijn ook schaars. Is wonen óp het water de volgende stap?

INZICHT

De klimaatverandering confronteert bouwend Vlaanderen met extra uitdagingen. Toch vindt de waterconsulent Silvia De Nolf een bouwstop in watergevoelig stedelijk geen goed idee. "We hebben nu eenmaal ruimte nodig. Het is geven en nemen."

INZICHT

Oprichters van scale-ups die 1 miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Hoe digitaler de wereld is, hoe groter de beveiligingsrisico's worden. Daaraan probeert professor Ingrid Verbauwhede van de onderzoeksgroep Computer Security and Industrial Cryptography (COSIC) iets te doen.

INSPIRATIE

Polestar, het elektrische zusje van Volvo, kondigde eind februari aan dat het met enkele grote leveranciers in de auto-industrie gaat samenwerken om een klimaatneutrale wagen te ontwerpen. Hoe doet het merk van elektrische wagens het in België?

INSPIRATIE

Helemaal ingedut waren ze niet, maar voor veel kmo's voelt het opheffen van de telewerkverplichting als wakker worden uit een vreemde winterslaap. Meteen wacht de uitdaging om de terugkeer naar kantoor goed aan te pakken. "Het zou zonde zijn terug te vallen op de paternalistische controle van je medewerkers."

INSPIRATIE

De jarenlange lage rente zet meer vrouwen ertoe aan op zoek te gaan naar rendement voor hun spaarcenten. Dat ons sociale leven door corona maandenlang op een lager pitje stond, heeft mogelijk ook een rol gespeeld in de inhaalbeweging die vrouwen de voorbije twee jaar hebben ingezet. Al blijft beleggen nog altijd vooral een mannenzaak.

ADVIES