Web weergave

België stond lang bekend als hét dieselland. Nergens in Europa reden procentueel meer diesels dan hier. Dat is in snel tempo veranderd. Vooral de particulier laat het afweten, door de schandalen en de onduidelijke wetgeving. Het milieu wordt er daarom niet beter van, want vooral benzinewagens vervangen de diesels.

COVERVERHAAL

Pierre Macharis, de CEO van VPK Packaging, zet zijn eerste stappen in China met de overname van de Europese en Chinese activiteiten van de kokerproducent Corenso. Hij ziet nog kansen om de internationale groei van de familiale groep voort te zetten.

HET GEZICHT

Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) legt dezer dagen het wetsontwerp voor de ondersteuning van nieuwe gascentrales voor aan het parlement. Dat capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM) vergoedt de centrales voor hun beschikbaarheid. Peter Claes, de gedelegeerd bestuurder van de federatie van industriële energieverbruikers Febeliec, is niet enthousiast.

DE WEEK

De dramatische filedruk op de Belgische wegen doet de transporteurs zoeken naar alternatieven om de goederenstroom efficiënter te organiseren. Naast de verschuiving van volumes van de weg naar de binnenvaart en het spoor zet de transportsector ook meer en meer nachttransporten in. Trends onderzoekt het potentieel van de nacht.

BUSINESS

De banencreatie in België zal de komende jaren vertragen, voorspelt het Planbureau. De economische groei vertraagt en de krapte op de arbeidsmarkt fnuikt de banengroei. Tegelijk blijven talloze vacatures openstaan, terwijl België 2,1 miljoen werklozen en inactieven telt.

BUSINESS

Samen met het politieke populisme maken ook economische waanideeën opgang. Zo wordt een steeds kleiner deel van de wereldeconomie goed bestuurd. Maar wat is dat, goed bestuur? Daar is lang geen consensus over, klinkt het bij experts.

BUSINESS

Het is voor een snel groeiend verblijf verleidelijk de korte termijn je dag te laten bepalen, maar er moet altijd een duidelijke langetermijnvisie zijn. Dat zegt Frank Maene, managing partner bij het durfkapitaalfonds Volta Ventures.

BUSINESS

Een jaar lang volgen we het wel en wee van vier start-ups.

BUSINESS

Kookboeken en -programma's zijn in. Ook de bouwers van duurdere keukens merken dat. De Belgische keukenproducenten houden stand tegen de pletwals van volautomatisch producerende Duitse en andere reuzen. Zelfs de keukenbaanwinkels worden niet vermorzeld door de internetverkoop. "Onze klanten willen de keukens ruiken, voelen en testen."

BUSINESS

Het griepseizoen loopt soms tot begin april. Dat die ziekte nog altijd haar tol eist, merken we rond deze tijd aan een piek in de verkoop bij de doodskistenfabrikant Funico. Hoe produceert de specialist uit Drongen in een dag een kist op maat?

MADE IN BELGIUM

Sara Bals (41) verkoos fysica boven geneeskunde, omdat ze dan minder lang naar de universiteit zou moeten. Dat liep even anders: al in haar tweede jaar polste een van haar proffen of ze interesse had in een academische carrière.

WETENSCHAP

Karin Van de Velde, de topvrouw van het contactcenterbedrijf Callexcell, wilde nooit ondernemer worden, maar ze stampte tien jaar geleden toch haar eigen zaak uit de grond. De Limburgse houdt van lezen, reizen en gastronomie.

BUSINESS

In 2005 bracht de baggergroep DEME alle kennis in complexe waterbouwkundige projecten samen in de nieuwe vennootschap GeoSea. Dat was het begin van een indrukwekkend groeiverhaal.

TRENDS GAZELLEN 2019

De voorbije jaren groeide het agentschap Intracto uit Herentals organisch met 30 procent. Samen met enkele overnames trok dat de aandacht van de investeringsmaatschappij Waterland.

TRENDS GAZELLEN 2019

Cyborn heeft alles in huis voor de productie van 3D-animatiefilms, apps en games met virtuele en toegevoegde realiteit.

TRENDS GAZELLEN 2019

Vincent van Gogh en David Hockney delen een liefde voor kleur en natuur. Een grote duotentoonstelling in het Van Gogh Museum in Amsterdam diept hun verwantschappen uit.

AGENDA

MiFID II verplicht de Belgische banken voor het eerst een gedetailleerde afrekening van de kosten af te leveren aan klanten met een of meer beleggingsproducten. Die rapportering verschilt sterk van instelling tot instelling.

MONEYTALK

De Europese richtlijn MiFID II moest de kleine belegger beter beschermen. Eén jaar na de invoering waarschuwt de beroepsfederatie CFA Institute voor de onbedoelde gevolgen. "Vermogensbeheerders doen minder research, de kwaliteit ervan is lager, en de kosten zijn gestegen."

MONEYTALK