Als Xi onder Amerikaanse druk op zijn stappen terugkeert en opnieuw kiest voor minder staat en meer kapitalisme, is Trump een onverwachte maar objectieve bondgenoot. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.
België stond lang bekend als hét dieselland. Nergens in Europa reden procentueel meer diesels dan hier. Dat is in snel tempo veranderd. Vooral de particulier laat het afweten, door de schandalen en de onduidelijke wetgeving. Het milieu wordt er daarom niet beter van, want vooral benzinewagens vervangen de diesels.
Luc Van Mol is bij het grote publiek vooral bekend als jurylid van De Leeuwenkuil, waar hij businessplannen van de deelnemende starters kritisch tegen het licht hield. Maar hij is ook de CEO van de modeketen ZEB. Na de overname van het merk For Stars gooit de groep zich ook op kinderkleding. Het buitenland lonkt nog niet.
'De goede intenties van MIFID II zijn verwaterd in de tienduizenden pagina's die de uiteindelijke regelgeving telt.' Dat zegt Trends-redacteur Jef Poortmans.
Pierre Macharis, de CEO van VPK Packaging, zet zijn eerste stappen in China met de overname van de Europese en Chinese activiteiten van de kokerproducent Corenso. Hij ziet nog kansen om de internationale groei van de familiale groep voort te zetten.
Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) legt dezer dagen het wetsontwerp voor de ondersteuning van nieuwe gascentrales voor aan het parlement. Dat capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM) vergoedt de centrales voor hun beschikbaarheid. Peter Claes, de gedelegeerd bestuurder van de federatie van industriële energieverbruikers Febeliec, is niet enthousiast.
De dramatische filedruk op de Belgische wegen doet de transporteurs zoeken naar alternatieven om de goederenstroom efficiënter te organiseren. Naast de verschuiving van volumes van de weg naar de binnenvaart en het spoor zet de transportsector ook meer en meer nachttransporten in. Trends onderzoekt het potentieel van de nacht.
De banencreatie in België zal de komende jaren vertragen, voorspelt het Planbureau. De economische groei vertraagt en de krapte op de arbeidsmarkt fnuikt de banengroei. Tegelijk blijven talloze vacatures openstaan, terwijl België 2,1 miljoen werklozen en inactieven telt.
Samen met het politieke populisme maken ook economische waanideeën opgang. Zo wordt een steeds kleiner deel van de wereldeconomie goed bestuurd. Maar wat is dat, goed bestuur? Daar is lang geen consensus over, klinkt het bij experts.
SpaceX en Blue Origin gooien al langer hoge ogen in de Verenigde Staten. Maar ook in Europa krijgen ruimtevaartstart-ups steeds meer voet aan wal. De traditionele ruimtevaart staat op een kantelpunt, ook in België.
Het is voor een snel groeiend verblijf verleidelijk de korte termijn je dag te laten bepalen, maar er moet altijd een duidelijke langetermijnvisie zijn. Dat zegt Frank Maene, managing partner bij het durfkapitaalfonds Volta Ventures.
Kookboeken en -programma's zijn in. Ook de bouwers van duurdere keukens merken dat. De Belgische keukenproducenten houden stand tegen de pletwals van volautomatisch producerende Duitse en andere reuzen. Zelfs de keukenbaanwinkels worden niet vermorzeld door de internetverkoop. "Onze klanten willen de keukens ruiken, voelen en testen."
Het griepseizoen loopt soms tot begin april. Dat die ziekte nog altijd haar tol eist, merken we rond deze tijd aan een piek in de verkoop bij de doodskistenfabrikant Funico. Hoe produceert de specialist uit Drongen in een dag een kist op maat?
Dirk Van Tornhaut positioneert VT-Invest vanuit Aalter in de top van de vastgoedontwikkelaars van de linkeroever van de Schelde tot de kust. Dat gebeurt rond een kern van sterke aannemingsbedrijven. Tegen zijn zin dook hij vorig jaar op in het lijstje van de rijkste Belgen.
Sara Bals (41) verkoos fysica boven geneeskunde, omdat ze dan minder lang naar de universiteit zou moeten. Dat liep even anders: al in haar tweede jaar polste een van haar proffen of ze interesse had in een academische carrière.
Karin Van de Velde, de topvrouw van het contactcenterbedrijf Callexcell, wilde nooit ondernemer worden, maar ze stampte tien jaar geleden toch haar eigen zaak uit de grond. De Limburgse houdt van lezen, reizen en gastronomie.
In 2005 bracht de baggergroep DEME alle kennis in complexe waterbouwkundige projecten samen in de nieuwe vennootschap GeoSea. Dat was het begin van een indrukwekkend groeiverhaal.
De voorbije jaren groeide het agentschap Intracto uit Herentals organisch met 30 procent. Samen met enkele overnames trok dat de aandacht van de investeringsmaatschappij Waterland.
Logistics Capital Partners heeft zijn eerste lap grond gekocht in ons land. De jonge ontwikkelaar van logistiek vastgoed maakt zich sterk dat het snel op de Belgische kaart zal staan. LPC bouwde elders in Europa al magazijnen voor Primark en Amazon.
In De Tijdreiziger blikt Hans Bourlon, CEO van Studio 100, met veel fantasie enkele decennia vooruit. Deze week: hoogtechnologische contactlenzen nemen de plaats in van de smartphone.
Zijn magazijn met opnamestudio, zijn werknemers, zijn huis. Winok Seresia kan ze allemaal betalen dankzij de muziek die hij al vijftien jaar maakt als Kapitein Winokio. Terwijl het gewoon allemaal begon met een paar platvoeten.
Vincent van Gogh en David Hockney delen een liefde voor kleur en natuur. Een grote duotentoonstelling in het Van Gogh Museum in Amsterdam diept hun verwantschappen uit.
De Europese beleggersrichtlijn MiFID II dreigt het aanbod aan beleggingsproducten te verschralen. Toch is de nadruk op kostentransparantie geen slechte zaak.
MiFID II verplicht de Belgische banken voor het eerst een gedetailleerde afrekening van de kosten af te leveren aan klanten met een of meer beleggingsproducten. Die rapportering verschilt sterk van instelling tot instelling.
De Europese richtlijn MiFID II moest de kleine belegger beter beschermen. Eén jaar na de invoering waarschuwt de beroepsfederatie CFA Institute voor de onbedoelde gevolgen. "Vermogensbeheerders doen minder research, de kwaliteit ervan is lager, en de kosten zijn gestegen."
Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben de winnaars van de Morningstar Awards de schade kunnen beperken in 2018. Vijf laureaten lichten hun strategie toe.
'Misschien is het toch beter de keuze wie de kinderen aangerekend krijgt, te laten aan de belastingbetaler. Geen ideale oplossing, maar juridisch is het wel meer sluitend.' Dat zegt Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer.