Web weergave

Naar aanleiding van het nieuwe jaar, selecteerde MoneyTalk de artikels die in 2018 het meest in de smaak vielen bij de lezers. Herlees hier het stuk dat in maart vorig jaar verscheen over de verlaging van de erfbelasting.

COVERVERHAAL

Michel Doukeris leidt de afdeling Noord-Amerika, de belangrijkste en meest winstgevende markt van AB InBev. De Braziliaan staat voor de uitdaging van zijn leven, want de brouwer verliest er marktaandeel. "We willen veel sneller weten hoe de consument reageert, zodat we sneller kunnen veranderen."

HET GEZICHT

Volgens de Nationale Bank daalt het begrotingstekort vorig jaar naar 1 procent van het bruto binnenland product. Een begrotingsevenwicht of zelfs een overschot ligt voor het grijpen, zegt specialist overheidsfinanciën Herman Matthijs.

DE WEEK

Meer eigen producties, meer sport, een eigen zender. De telecomoperatoren weren zich als een duivel in een wijwatervat, nu de Vlaamse tv-kijker Netflix, HBO en Amazon heeft ontdekt. Eén zaak is zeker: het kost allemaal veel geld.

BUSINESS

Een maaltijdbox is handig, maar u moet natuurlijk nog wel altijd zelf koken. Drie jonge Belgische bedrijfjes gaan een stap verder. Wie zijn verse maaltijd bestelt bij Zappore, Fuel of Mealhero, moet zo goed als niks nog zelf doen. En het is nog gezond ook.

BUSINESS

Crowdlending wordt de norm in crowdfunding. Ook in België zet die financieringsvorm zijn opmars voort. Investeerders zijn bereid risico's te nemen in ruil voor een hoger rendement. En kmo's en groeibedrijven vinden de financiering die banken hun niet kunnen geven.

BUSINESS

Peter Adams, die tuinen en groene ruimten ontwerpt en aanlegt, vindt ondernemen nog altijd zijn grootste avontuur.

BUSINESS

Vier Leuvense ondernemingen ontvangen op 3 maart zo'n 1500 ondernemers uit de streek van Leuven om hen te overtuigen van het nut van sport en sponsoring voor hun business. Zo willen ze het budget van de basketploeg Leuven Bears verhogen.

BUSINESS

Algemeen directeur Guy Couder neemt een meerderheidsbelang in de identificatiespecialist Phi Data. De topman, die al meer dan dertig jaar bij in het Wemmelse technologiebedrijf werkt, wil de groei versnellen en internationaal actiever worden.

BUSINESS

Via een managementbuy-out kochten drie vennoten in 2003 Delaware Consulting vrij bij Deloitte. Op eigen benen kende de IT-dienstenleverancier een onwaarschijnlijke vlucht. In vijftig jaar steeg het aantal Belgische medewerkers bij het tot delaware omgedoopte bedrijf van 124 tot bijna 1000.

GAZELLEN

In twee decennia tijd is G&V Energy Group uit Kuurne geëvolueerd van een klassiek petroleumbedrijf tot een geïntegreerde retailgroep. De vennootschap XL ROC sleept de Ambassadeurstitel in de wacht.

GAZELLEN

Smart Solutions is in 2012 gestart met één werknemer. Inmiddels heeft het jonge outsourcingbedrijf de kaap van 200 werknemers gerond. En dat is nog geen eindpunt voor CEO Frederick Verhelst.

GAZELLEN

'Hooggeschoolden hebben gezondere banen, waarin ze minder stress ervaren.' Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School, bekijkt de sociaaleconomische factoren en de aard van de job als verklaringen voor de langere levensverwachting van hooggeschoolden.

BUSINESS

Nicolaas Rockox en Frans Snijders waren buren in de zeventiende eeuw. Nu zijn de woning van de burgemeester en de dierenschilder tot één museum ingericht.

AGENDA

Jaar na jaar dikken de Belgische beleggingsfondsen aan. De belegger toont daarmee een stabiel vertrouwen in een sector die instabiele tijden kent. Een overzicht van wat er allemaal beweegt.

MONEYTALK

De fondsenspecialist Morningstar heeft zijn jaarlijkse awards uitgedeeld aan de beste beleggingsfondsen op de Belgische markt. De winnaars leggen uit hoe ze aan de top van hun categorie zijn geraakt en hoe ze zich positioneren voor 2018.

MONEYTALK

'Uit statistieken blijk dat in 75 procent van de gevallen belastingaanslagen moet worden bijgesteld in de bezwaarfase. Het zou dus beter zijn de regels die van toepassing zijn op het bezwaar te versterken dan de teugels te vieren.' Jan Tuerlinckx, advocaat-vennoot bij Tuerlinckx Fiscale Advocaten, neemt in zijn column het zogenaamde 'Proces 110' op de korrel.

MONEYTALK