Web weergave

In de relance na de coronacrisis is voor snelgroeiende bedrijven, zoals de Trends Gazellen, een prominente rol weggelegd. De gazellen zijn de groeimotoren van ons land: ze investeren, innoveren en creëren banen. Om de groei van de Belgische economie weer op te krikken, hebben we vooral méér gazellen nodig, blijkt uit onderzoek.

COVERVERHAAL

Almaar minder mensen scharen zich achter de maatregelen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit de motivatiebarometer. Met amper 30 procent staat die op het laagste peil sinds de zomer. "Hoe hoger de motivatie, hoe kleiner de kans dat onze besmettingen over acht weken pieken", benadrukt hoogleraar ontwikkelings- en motivatiepsychologie Maarten Vansteenkiste van de Universiteit Gent.

DE WEEK

Ondanks #MeToo blijft seksueel grensoverschrijdend gedrag een onderschat probleem op de werkvloer, waarschuwen experts. De deskundigheid bij de preventiediensten kan beter, maar de ware oplossing begint bij de mannen. "Op de werkvloer willen vrouwen complimenten horen over hun professionaliteit en over niks anders. Dat snappen veel mannen nog altijd niet."

BUSINESS

Het overlijden van Leopold Lippens symboliseert het einde van een tijdperk waarin de belangen van Knokke-Heist, die van de familie Lippens en van haar onderneming Compagnie Het Zoute onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Maar de mondaine badstad blijft een vastgoedparadijs.

BUSINESS

De ene beurshype - Tesla - koopt de andere - bitcoin. Dat voedt de speculatie dat veel bedrijven snel zullen volgen. Zo'n vaart loopt het niet. "Voor een doorsneebedrijf is investeren in bitcoin een luxeprobleem dat nu niet aan de orde is."

BUSINESS

TikTok is in een mum van tijd uitgegroeid tot de machtigste uitdager van Facebook en Google. En de opmars van TikTok en zijn Chinese eigenaar Bytedance is nog maar net begonnen, zegt Matthew Brennan, een Britse expert in Chinese techbedrijven. "Bytedance zal zeker nieuwe apps introduceren in het Westen."

BUSINESS

In twintig jaar heeft het familiebedrijf Daoust zijn omzet verachtvoudigd. Na een moeilijk jaar in 2020 wil het zijn organische groei dit jaar hervatten met de geplande opening van tien kantoren.

TRENDS GAZELLEN 2021

Na CEO Charles Bouaziz en interim-CEO Thierry Navarre is de Baskische Esther Berrozpe Galindo aan de beurt om de beursgenoteerde luierfabrikant Ontex weer vlot te trekken. De nieuwe CEO wil vooral het vertrouwen herstellen en de geloofwaardigheid van het bedrijf weer opkrikken. "Dat kan alleen door resultaten te boeken", zegt ze.

BUSINESS

Easyvest, een specialist in onlinebeleggen via trackers, heeft 3 miljoen euro kapitaal opgehaald. Het geld komt vooral van ondernemers, die geloven in het groeipotentieel van pensioenplannen.

DURVERS

Het Gentse Risolto ontwikkelde een datagedreven softwareabonnement dat de communicatie met en het betaalgedrag van klanten analyseert. Artificiële intelligentie maakt het systeem ook proactief.

DURVERS

Vlaanderen heeft eindelijk een datum voor de betonstop, al heet die nu 'bouwshift'. Vanaf 2040 mag het ruimtebeslag niet meer toenemen. De uitvoering en de factuur zijn wel doorgeschoven naar de gemeenten. Dat wordt een maat voor niets, zeggen de specialisten. Er is veel meer nodig.

BUSINESS

Het Energy Charter Treaty beschermt investeerders in de energiesector tegen discriminerende praktijken van overheden. Producenten van fossiele brandstoffen gebruiken dat schimmige en gedateerde verdrag om landen op te zadelen met buitensporige schadeclaims en te blijven investeren in oude en vervuilende energietechnologie.

BUSINESS

Hetzelfde gedachtegoed dat de irrationaliteit van beleggers verklaart, is ook uitvoerig aan bod gekomen in de geneeskunde. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

De Nederlandse hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen schreef een vlammend pamflet over de nefaste gevolgen van de neoliberalisering van de samenleving. "De economische professie is in grote mate schuldig aan de debacles van de afgelopen decennia, maar legt een chronisch, bijna moedwillig gebrek aan zelfreflectie aan de dag."

AFTERWORK

Alle beleggers maken het mee: terwijl de beurzen almaar blijven stijgen, gaan een of meer aandelen in hun portefeuille maar niet omhoog, of maken zelfs nog een flinke duik. Dan komen de frustraties boven. Hoe moeten beleggers daarmee omgaan? En hoe vermijden ze dat ze in de toekomst nog eens gefrustreerd raken? Een handleiding.

MONEYTALK

Nu telewerk voor veel werknemers de regel is, richten almaar mensen hun woning in als een thuiskantoor. Dat betekent dat we ons huis meer verwarmen en verlichten. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit niet leidt tot extra broeikasemissies?

MONEYTALK