Web weergave

Dat de polyurethaanverwerker Recticel niet in buitenlandse handen is gevallen, is te danken aan de onverzettelijkheid van Olivier Chapelle. Voor het eerst blikt de CEO terug op de wilde rit van Recticel sinds de hoofdaandeelhouder Bois Sauvage vorig jaar een onthutsende deal sloot met het Oostenrijkse Greiner, dat meteen een overnamebod lanceerde.

COVERVERHAAL

De arbeidsdeal en het loonkostenprobleem leggen andermaal de klassieke verdeeldheid tussen de werkgevers en de vakbonden bloot. De deal wordt nog besproken in het sociaal overleg, maar de ruimte voor bijsturingen is beperkt.

INZICHT

Koppelen vrachtwagens zich binnenkort vast aan een bovengrondse tramlijn en snorren ze elektrisch naar hun bestemming? Een studie van de Universiteit Antwerpen maakt duidelijk dat het idee van elektrische wegen steeds meer haalbaar wordt.

INZICHT

De Belgische economie zou dit jaar de traagste groei laten optekenen van alle landen van de Europese Unie. Op zich is dat niet erg, want die trage groei is het spiegelbeeld van een goed crisisbeheer in 2020 en 2021. Zorgwekkender is dat de Belgische groei ook de volgende jaren maar povertjes zal zijn.

INZICHT

Trends brengt iedere week het beste uit de toonaangevende financieel-economische media in Europa. Terwijl de federale regering in België de regels voor werknemers in de e-commerce en de platformeconomie versoepelt, nemen slimme en snelle robots almaar meer banen in de magazijnen en de bezorging over.

HET BESTE UIT...

Gerantis wordt het nummer één in software voor syndici. Dankzij een hele rist overnames in de voorbije twee jaar positioneert de Antwerpse groep zich aan de top van het beheer van residentiële gebouwen. Topman Jelle Geerits wil zijn bedrijf doen uitgroeien tot de marktleider, met de steun van de private-equitygroep M80.

INZICHT

De West-Vlaamse kmo Barias ontpopte zich in twee decennia tot een specialist in het verpakken van diepvriesvoeding. Ondernemer Chris Mullie ontdekte het gat in de markt als landbouwerzoon op de tractor van zijn vader.

INZICHT

De wapenfabrikant FN Herstal is een wereldleider die spitstechnologie en uitrusting levert aan het Amerikaanse leger en de Franse special forces. Waarom durven we daar niet trots op te zijn, vraagt de nieuwe CEO, Julien Compère, zich af.

INZICHT

Door de opheffing van de kunstcel van de federale politie is het spoor naar Belgische gestolen kunst voortaan zoek, zegt Lucas Verhaegen, die de cel leidde. Het wordt nu moeilijker om drugs-, terreur- en andere criminele netwerken op te sporen.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

De circulaire economie staat nog op standje Windows 95, weet innovatiestrateeg Stefaan Vandist. Te veel bedrijven die willen verduurzamen, gaan uit van het imperfecte heden, terwijl ze beter vanuit een ideaal eindresultaat kunnen vertrekken. "Zet een stip aan de horizon en werk daarnaartoe."

INSPIRATIE

Fairphone onderscheidt zich op twee manieren van de concurrentie: repareerbaarheid van de telefoons en inspanningen op vlak van mensenrechten en milieu doorheen de supply chain. 'Conflictmineralen, kinderarbeid, gevaarlijke werkomstandigheden: wie een smartphone op de markt wil brengen, botst vroeg of laat op die problemen. Wij proberen onze productieketen te gebruiken om tot oplossingen te komen', aldus CEO Eva Gouwens.

INSPIRATIE

Meer dan op een vijf-in-vierdagenwerkweek wacht ik op een voorstel dat een nieuwe relatie creëert tussen de werknemers en de werkgevers, zeg Britt Buseyne, onderzoeker en podcastmaker over duurzaam ondernemen.

INSPIRATIE

Trends selecteert grensverleggende thema's en verhalen. Skolto verdient het label omdat het inzet op duurzaamheid in de reissector. Met duurzame reisartikelen hoopt radiopresentator Sam De Bruyn de voetafdruk van onze uitstapjes, citytrips en zelfs vliegtuigreizen te verlichten. Zonder belerend vingertje, maar met een webshop vol kleine oplossingen en alternatieven. En met deze duidelijke boodschap: de klimaatcrisis is níét uw schuld.

INSPIRATIE

Onze kmo's beseffen niet voldoende hoe ze hun innovaties kunnen doen renderen, vinden Johan Brants van het octrooibureau Brantsandpatents en Cedric Liekens van het investeringshuis Buysse & Partners. "Het octrooi is een systeem om de verhandelbare kennis van een bedrijf te objectiveren. Die is niet even tastbaar als euro's, maar zeker niet even virtueel als cryptomunten."

INSPIRATIE

Na een paar moeilijke jaren groeit Van de Velde weer. De lingeriefabrikant focust op eigen merken, fysieke winkels en de verbinding met de klant. "Onze expertise zit nu weer gecentraliseerd in België", zegt CEO Marleen Vaesen.

INSPIRATIE

Trends selecteert grensverleggende thema's en verhalen. Dockwater verdient het label omdat het het drinkwaterverbruik van de petrochemie drastisch wil verminderen. Vlaanderen heeft een waterprobleem. Bovendien legt het industriële waterverbruik van de petrochemische industrie in de haven van Antwerpen een behoorlijke druk op de watervoorziening in de regio. De geplande ontziltingsinstallatie Dockwater ziet daar een kans in.

INSPIRATIE

Na jaren als fondsbeheerder komt Peter De Coensel aan het hoofd van de Belgische vermogensbeheerder Degroof Petercam Asset Management. Hij zet in op drie pijlers: actief beheer, eigen research en duurzaam beleggen. "Wij vertrekken altijd van onze eigen sterkte."

ADVIES

Het is lang geleden dat we op het Europese continent nog te maken kregen met een oorlogsdreiging. In het verleden bleken de bijbehorende beurscorrecties vaak een koopkans, maar de combinatie met een energiecrisis maakt van Oekraïne potentieel een bommetje.

ADVIES

Er komt een versoepeling voor gepensioneerde leerkrachten die hun oude school willen depanneren om het hoofd te bieden aan het lerarentekort en de afwezigheden door corona. Tot nu werd een bovengrens gehanteerd voor het bedrag dat ze mochten verdienen boven op hun pensioen, maar die limiet wordt tijdelijk geschrapt.

ADVIES

De mobiele app van het Gentse Delta is de allereerste die gebruikers een realtime overzicht biedt van al hun beleggingen. Er zijn 3,5 miljoen gebruikers in 115 landen.

ADVIES