Web weergave

Woensdagavond werd in 'Pano' de faillissementsfraude in de bouwsector belicht. Wanneer een aannemer hoge voorschotten vraagt, bent u best op uw hoede. Maar er zijn nog meer valkuilen waar u voor moet opletten wanneer u gaat verbouwen.

COVERVERHAAL

Het ooit zo fiere Anderlecht zwalpt in de Belgische voetbalcompetitie. Dat mag nauwelijks verwonderen. Het zakenmodel met de focus op spelershandel is niet zonder risico's en brengt nauwelijks op. "Deze club heeft dringend geld nodig", zegt een ingewijde. De nieuwe eigenaar Marc Coucke weet wat hem te doen staat.

BUSINESS

De kobaltprijs is het voorbije jaar verdubbeld. De oorzaak zijn de langetermijncontracten die autobouwers willen afsluiten, omdat het metaal onmisbaar is voor elektrische voertuigen. Toch is reserve op zijn plaats.

BUSINESS

Het Belgische Collibra heeft de grootste bedrijven ter wereld als klant en overtuigde ook gerenommeerde investeerders zoals de vermogensbeheerder van Mark Zuckerberg. Maar het softwarebedrijf nam allerminst een vliegende start, zegt CEO Felix Van de Maele in een terugblik op de eerste tien jaar van Collibra.

BUSINESS

In 2015 ontwikkelden de ingenieurs Pieter Strouven en Samuel Van den Bergh een intelligente tool die marketeers in de consumentenmarkt in staat zou stellen hun klanten en prospecten op een meer persoonlijke manier te benaderen.

BUSINESS

Een jaar lang volgen we het wel en wee van vier start-ups.

BUSINESS

Families die bij gebrek aan opvolging hun onderneming willen verkopen, staan vaak voor een dilemma. Verkopen ze hun levenswerk aan de partij die er het meeste voor biedt, of aan de kandidaat die de beste groeiperspectieven biedt?

BUSINESS

Volgens de technologieondernemer Kevin Goeminne wordt Brussel onderschat. De dertiger houdt van een goed glas wijn, kitesurfen en pikt weleens een serie mee op Netflix.

BUSINESS

Het potentieel van de blockchain, de technologie achter de bitcoin, wordt onvoldoende benut, vinden de oprichters van Investereum. "Wat ontbreekt zijn productmanagers die de ideeën van programmeurs en ondernemers verbinden met de markt."

BUSINESS

De markt van de kredietverzekeringen ondergaat fundamentele veranderingen. Nieuwe verzekeraars maken het mogelijk individuele risico's of debiteuren af te dekken, zegt Jean Guinée, de gedelegeerd bestuurder van de gespecialiseerde verzekeringsmakelaar Vanbreda Credinco.

BUSINESS

150 jaar heeft de natuur nodig om tropisch hardhout te maken. Maar zo lang kan de industrie niet wachten, en bovendien dreigt een chronisch tekort. In Australië werkt de West-Vlaamse ingenieur Peter Torreele aan een duurzaam alternatief. Zijn technologie verandert jong plantagehout in een product met dezelfde eigenschappen als tropisch hardhout. En dat duurt 7 dagen.

BUSINESS

In 2008 nam Incopack zijn sectorgenoot Limelco over. Dankzij zware investeringen in het productieapparaat, een diversificatie van het assortiment en de continue verbetering van de operaties groeide de specialist in zuivelproducten uit tot een snelle gazelle.

GAZELLEN

De overname van Damstransport in 2011 betekende de start van een nieuwe afdeling bij de groep Alders Transport. In zeven jaar tijd zag Alders Bulk Logistics zijn omzet verdubbelen tot meer dan 14 miljoen euro.

GAZELLEN

De voorbije jaren heeft AP Chape- en Isolatiewerken uit Peer zwaar geïnvesteerd in extra materieel. Het bedrijf werd een interessante partner voor de grote bouwbedrijven. Sinds begin dit jaar behoort het tot de Carro-Bel Group.

GAZELLEN

Na Zurbarán en Picasso trekken deze keer Spaanse stillevens de aandacht in Bozar. Een week later opent een hommageshow over Hugo Claus.

AGENDA

De bitcoin heeft opnieuw de grens van 8000 euro gehaald. En hier en daar duiken groene lijntjes op in onze virtuele portefeuille.

MONEYTALK