Trends nr. 08 | 21 februari 2019

Web weergave

Eerste hulp voor bouwers

Wie een huis wil bouwen, moet veel knopen doorhakken. Elke keuze kan grote gevolgen hebben. Maar hoe maakt u verstandige keuzes?

COVERVERHAAL

Fons Verplaetse (89) over ouder worden: 'Economie is nog altijd mijn leven'

Op een dag komen ze je huis binnen. Ze nemen je rijbewijs in beslag, sluiten de gaskraan af en dwingen je het beheer van je bankrekeningen en beleggingen af te staan. De misdaad die zo'n straf legitimeert? Je bent de 80 voorbij. In haar nieuwe boek toont Knack-journaliste Ann Peuteman hoe we oude mensen alles uit handen nemen wat het leven de moeite waard maakt.

INTERVIEW

Nuchtere Nederlander moet Greenyard rechttrekken

De Nederlander Marc Zwaaneveld maakte het afvalbedrijf Van Gansewinkel de voorbije jaren weer gezond. Herhaalt hij zijn krachttoer bij de fel gehavende beursgenoteerde groente- en fruitboer Greenyard?

HET GEZICHT

'Waar is onze sector toch mee bezig?'

Verrassing alom: niet enkel de toezichthouder stuurt aan op strengere regels voor de toekenning van woonkredieten, ook de banken zelf doen dat bij monde van hun federatie Febelfin. "Ik vind het beschamend dat de banksector er niet in slaagt zijn kernactiviteit, de transformatie van kortetermijndeposito's naar langetermijnkredieten, op een gezonde manier te managen", zegt Peter Devlies, de CEO van AXA Bank.

DE WEEK

'Een hoop landen heeft een bloedhekel aan het Westen'

Donald Trump steelt de show, maar Xi Jinping steelt de wereld. De Amerikaanse hegemonie kalft af, China krijgt het voor het zeggen, betoogt de Nederlandse hoogleraar Rob de Wijk in zijn boek De Nieuwe Wereldorde. "Als we nog een kans willen maken tegen China, moeten we samenwerken. Een wereldorde is mensenwerk."

BUSINESS

Banken moeten opstoot van kredietkosten vrezen

De lage rente en het slechte beursklimaat knabbelden vorig jaar aan de inkomsten van de banken. Maar nu de economie over haar hoogtepunt lijkt, moeten de banken vooral een toename van de kredietkosten vrezen.

BUSINESS

Hoe moeten familiebedrijven zich voorbereiden op de brexit?

Na 29 maart is het Verenigd Koninkrijk geen lid meer van de Europese Unie. Veel puzzelstukken ontbreken nog. Specifiek voor onze familiebedrijven levert Trends toch al eerste hulp bij mogelijke ongevallen. Analyseer uw organisatie, herbekijk de logistiek, en kijk hoe u de extra kosten kunt doorrekenen. Zo kunt u klaar zijn tegen 29 maart.

BUSINESS

'De aanhouder wint'

Volgens Guy Couder, de topman van de identificatiespecialist Phi Data, moet een ondernemer vurig en voorzichtig zijn. De zestiger houdt van reizen, mountainbiken, skiën en kiteboarden.

BUSINESS

Het internet van energie

Er zijn weinig grotere clichés dan een bedrijf dat stelt dat het de consument centraal plaatst. Maar voor de beheerders van de elektriciteitsnetten is het een omwenteling. Daar zal ook de klant de vruchten van plukken.

BUSINESS

Sokken, vloeren en gitaren

Bamboe wordt populairder, vooral door zijn ecologische imago. Er is een snelgroeiende markt voor diverse toepassingen.

ZOOM

Ook kmo's kunnen duurzaamheid in hun zakenmodel slijpen

Grote bedrijven hebben meer middelen om te investeren in maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook kmo's kunnen kiezen voor duurzaamheid. Dat is de overtuiging van de ondernemers Nathalie Bekx en Bob Elsen.

BUSINESS

Blijven innoveren

Al voor de vijfde keer wordt een van de vennootschappen van de Renson Group, de Waregemse specialist in ventilatie, zonwering en outdoor living, tot Ambassadeur uitgeroepen. Net als in 2015 is die eer weggelegd voor Renson Sunprotection-Screens.

TRENDS GAZELLEN 2019

Speeltuin voor ingenieurs

Dankzij organische groei en een overname zette Motus Handling mooie groeicijfers neer. "En dat is nog maar een begin", zegt CEO Frank Vandeputte. "Voor slimme fabrieken zijn heel wat logistieke systemen nodig."

TRENDS GAZELLEN 2019

Technologisch transport

In september 2011 kocht Wim Boydens een koelwagen en ging hij op zoek naar zijn eerste klanten. Nu telt het bedrijf met hoofdkwartier in Torhout 50 chauffeurs en 39 voertuigen.

TRENDS GAZELLEN 2019

De kringloopwoning staat in de steigers

Als een van de meest vervuilende en verspillende sectoren heeft de bouw boter op het hoofd in de klimaatproblematiek. Maar met het concept van circulair bouwen heeft de sector ook een belangrijke sleutel in handen. Waarom nog langer wachten? "Er is nog geen realistisch verdienmodel."

BUSINESS

Het MIMA in hellhole Molenbeek: een museum voor de 2.0-cultuur

Het MIMA in Molenbeek probeert de vele kunstvormen van het moment te vatten en toegankelijk te presenteren voor een breed publiek. "Hier brengen kinderen hun ouders mee, in plaats van omgekeerd", zegt cultuurondernemer en medeoprichter Michel de Launoit.

AFTERWORK

De Raphaël van de Nederlanden

In het herdenkingsjaar rond Pieter Bruegel de Oude herontdekt BOZAR het werk van Bernard van Orley, de kunstenaar die de brug sloeg tussen de Vlaamse primitieven en de Italiaanse renaissance.

AGENDA

Operatie beurSreanimatie

De Brusselse instapbeurzen Access en Growth kwijnen weg. Die van Parijs zijn in volle bloei. Een beursgang blijkt niet geliefd bij Belgische groeibedrijven. Volgens sommigen blijft die optie het overwegen waard.

MONEYTALK

Kansen op de obligatiemarkt

De omstandigheden blijven moeilijk, maar bedrijfsobligaties en obligaties uit opkomende markten bieden kansen.

MONEYTALK