Web weergave

Hoe krijgt de Europese Unie het gat in haar begroting gevuld dat de Britten achterlieten? Het wordt de vuurdoop voor Europees president Charles Michel, die donderdag op een EU-top probeert de diep verdeelde lidstaten achter een compromis te scharen. Over de Europese begroting doen veel misverstanden en halve waarheden de ronde. We zetten de puntjes op de i.

COVERVERHAAL

Lineas is de grootste private spoorvrachtoperator in Europa. Dat heeft het te danken aan zijn CEO Geert Pauwels. "Onze ommekeer is gelukt, omdat het personeel hetzelfde doel deelde: overleven en geen tweede Sabena worden."

HET GEZICHT

De Nationale Bank luidde vorige week de alarmklok voor de kleinere banken. Zij zijn te afhankelijk van de rente-inkomsten uit de transformatie van spaardeposito's in woonkredieten. De oplossing ligt volgens de Nationale Bank in marktconsolidatie en schaalvergroting. Marc Lauwers, de CEO van Argenta, wijst erop dat de schaal van een bank niet noodzakelijk recht evenredig is met de kwaliteit en de veiligheid.

DE WEEK

De Belgische economie vertraagde vorig jaar minder sterk dan in de rest van de eurozone, de koopkracht steeg en de jobcreatie houdt aan. Dat is het goede nieuws. Er is ook minder goed nieuws: de inkomsten dalen, de uitgaven zijn niet onder controle en België stevent af op het hoogste begrotingstekort van de eurozone.

BUSINESS

We kopen almaar meer op het internet en dus draaien de pakjesbedrijven op volle toeren. Tegelijk groeit het besef dat de eindeloze stroom bestelwagens op onze wegen ook negatieve effecten heeft. De vergroening van de zogenoemde 'laatste kilometer' is een van de grote uitdagingen voor deze groeisector.

BUSINESS

Politiek is de kunst van de mogelijkheden. Ik pas dat ondertussen toe in het bedrijfsleven, zegt Daniëlle Vanwesenbeeck, general manager van Mastermail.

BUSINESS

Bio-ingenieur Damya Laoui werkt zich in de schijnwerpers met een mogelijk kankervaccin. Dat mag wetenschappelijk dan een interessant denkspoor zijn, maar het is hard zoeken naar fondsen voor klinische testen.

WETENSCHAP

Terwijl de werkzaamheidsgraad in ons land naar omhoog moet en politici de mond vol hebben over activering, blijven mensen met een beperking die kunnen en willen werken in de kou staan. "Zo gaat veel arbeidspotentieel verloren, en bovendien is het discriminerend."

BUSINESS

WelloPet uit Merelbeke streeft naar een nieuwe vorm van dierenzorg. De samenwerking tussen gezondheidswerkers en huisdiereigenaars vormt de basis van het concept.

BUSINESS

Het cv wordt almaar digitaler. Misschien leidt het de kandidaat in de toekomst wel via artificiële intelligentie naar de best geschikte vacatures en opleidingen.

BUSINESS

Immoweb verbreedt zijn actieterrein. De grootste vastgoedsite van het land gaat samenwerken met Keytrade Bank voor de verkoop van woonkredieten. Nu ook de nieuwe website op punt staat, heeft CEO Valentin Cogels er alle vertrouwen in dat 2020 het jaar van de hogere versnelling wordt.

BUSINESS

Als fictieve verhalen vaak genoeg worden herhaald, nemen we ze voor waar aan en beginnen ze ons geld te kosten. Dat zegt professor-emeritus aan de Vlerick Business School Marc Buelens.

BUSINESS

Na James Ensor krijgt ook Léon Spilliaert een retrospectieve in de Royal Academy. Vallen ook de Britten voor zijn melancholische zelfportretten, marines en vissersvrouwen?

AGENDA

Beleggen in vastgoed kan ook slecht aflopen, want een zeepbel ligt altijd op de loer. Nochtans hoeft dat niet zo te zijn. Een goed beleid kan ervoor zorgen dat de vastgoedmarkt stevig en gezond blijft.

COVERVERHAAL

De groeiaandelen hebben het de jongste tien op de beurs beter gedaan dan de markt. Trends ontleedt de zogenoemde groeibeleggingsstrategie en kijkt hoe beleggers mee kunnen surfen op dat succes.

MONEYTALK

'De weduwe of weduwnaar moet kiezen: ofwel nog een laatste keer samen met de overleden partner worden belast, ofwel meteen afzonderlijk worden belast. De verkeerde aangiftecode aanvinken kan de belastingfactuur verhogen met duizenden euro's, zoals onze anekdote leert. Welke de beste keuze is, moet de belastingplichtige zelf uitvissen.' Dat zegt Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer.

MONEYTALK