Web weergave

Een gebouw heeft in de toekomst niet alleen veel minder energie nodig, ook nieuwe materialen en technologie kunnen de bouwsector op weg zetten naar meer duurzaamheid.

COVERVERHAAL

Wie onlangs nog heeft geïnvesteerd in een warmtepomp en zonnepanelen, is het zwaarst getroffen door de afvoering van de terugdraaiende teller. Toch ligt de sector niet op apegapen.

COVERVERHAAL

De bouwbedrijven hebben zich lang sterk gehouden in de coronacrisis, maar de eerste barsten worden zichtbaar. De zelfstandige aannemers geven er als eerste de brui aan, maar ook de grote bedrijven hebben problemen. De hogere grondstoffenprijzen zijn een nieuwe kopzorg.

COVERVERHAAL

Door de coronamaatregelen vindt Batibouw, de grootste beurs voor bouwers en verbouwers in ons land, dit jaar voor het eerst virtueel plaats. Voor organisator Fisa en de exposanten is deze editie een test om na te gaan of er een markt is voor digitale beurzen. 'We evolueren naar een hybride formule', zegt Batibouw-directeur Frédéric Devos.

COVERVERHAAL

De federale regering gokt met de welvaart van haar burgers als ze rekent op de ECB om ook de volgende crisis op te vangen, zegt Trends-hoofdeconoom Daan Killemaes.

OPINIE

De maandelijkse corona-enquête van Voka bij duizend Vlaamse bedrijven toont een langzame verbetering van onze economie. Maar Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse werkgeversvereniging, vraagt perspectief voor de meest getroffen sectoren. "We moeten vermijden dat we in een gespleten economie terechtkomen. Dat alarmeert ons."

DE WEEK

Trends selecteert grensverleggende thema's en verhalen. Foodmaker verdient het label omdat het gezonde voeding aanbiedt, en daarvoor ook op de bedrijfsrestaurants mikt. De Kempense leverancier van gezonde voeding Foodmaker was aan een steile opmars bezig, tot de coronacrisis 90 procent van de omzet uitwiste. Het bedrijf hield het hoofd boven water met onlineverkoop en staat nu klaar om de markt van de bedrijfsrestaurants te veroveren.

BUSINESS

MobilityPlus maakt de laadpalen voor elektrische wagens slimmer. Jean-François Cheyns richtte zijn bedrijf op in 2016 en haalde in een eerste kapitaalronde 1 miljoen euro op bij Concentra en de businessangels Luc Opdebeeck, Fritz Mertens en Robert Decant.

BUSINESS

De Belgische grootbanken hebben vorig jaar ruim 2,3 miljard euro aan kredietprovisies opzijgezet om de impact van de coronacrisis op te vangen. Voor de komende jaren lijkt de lage rente een grotere kopzorg te worden.

BUSINESS

Elon Musk lanceerde met SpaceX meer dan duizend satellieten voor zijn internetafdeling Starlink. Internet uit de ruimte geeft de commerciële ruimtevaart een adrenalineshot. Dat is ook goed nieuws voor de Vlaamse leveranciers. Zij spelen nu al boven hun gewicht in een industrie die op weg is naar een jaaromzet van 1000 miljard dollar.

BUSINESS

Bridge, het deelplatform van het hr-dienstenbedrijf Acerta waarmee bedrijven personeel kunnen delen, werkt niet alleen op een krappe arbeidsmarkt. Ook bij overschotten aan werknemers kan het hulp bieden aan bedrijven, bleek tijdens de coronacrisis.

BUSINESS

Het digitale verzekeringsaanbod van Belfius biedt de beste gebruikerservaring, vóór dat van KBC en AXA. Dat blijkt uit een onderzoek van het adviesbureau Sia Partners.

BUSINESS

Trends zet een jaar lang elke week een vrouwelijke topmanager, wetenschapper, techondernemer of influencer in de schijnwerpers. De vijftig vrouwen staan in de eerste lijst van Inspiring Fifty Belgium. "Je hoeft geen programmeur te zijn om mee te spelen in de digitale economie." Met die boodschap weet professor Amy Van Looy steeds meer economiestudenten te inspireren. Ook meisjes.

INSPIRING FIFTY

De bank Fintro roept drie nieuwe cultuurprijzen in het leven, voor artiesten jonger dan 32 jaar. Voor CEO Luc Keppens is dat niet zomaar sponsoring, maar een taak voor de bank. "Uiteraard moeten we onze ondernemingen steunen, maar de kunsten zijn evengoed een motor van de samenleving."

AFTERWORK

Voor veel mensen is de negatieve spaarrente een nieuwe realiteit. Maar voor moslims geldt al eeuwenlang een renteverbod. Dat maakt van personal finance een hele uitdaging.

MONEYTALK

Werknemers die beleggen via het pensioenfonds van hun werkgever, zagen het spaarpotje voor hun pensioen in 2020 gemiddeld groeien met 4,5 procent. Risicovollere beleggingen zijn in opmars om de koopkracht op peil te houden.

MONEYTALK

Als het internationale toerisme opnieuw op gang komt, valt een stormloop op kleinschalige en individuele verblijven te verwachten. Landgenoten die hopen een graantje mee te pikken door hun appartement of tweede verblijf op onlineplatformen te verhuren, kijken maar beter uit: vanaf dit jaar eist de overheid een deel van die inkomsten op.

MONEYTALK