Web weergave

Wie na een paar maanden werkloosheid een laagbetaalde baan aanvaardt tegen twee derde van het gemiddelde loon - zo'n 2.500 euro bruto per maand - ziet zijn netto-inkomen met amper 5 procent toenemen.

ACTUA

De Oosterweelwerken aan de Antwerpse ring zijn niet de belangrijkste en duurste werf van de komende jaren: dat is die van het supersnelle internet. Overal in Vlaanderen wordt gegraven, geboord en gelast om glasvezelaansluitingen gratis bij de mensen thuis te krijgen. Proximus en twee andere investeerders gooien er zo'n 5 miljard euro tegenaan. De snelle coaxaansluiting van marktleider Telenet krijgt er in Vlaanderen zo een tegenstander van formaat bij. Glasvezel zal de kaarten op de Vlaamse telecommarkt fors herschudden.

COVERVERHAAL

Door haar grote energieafhankelijkheid is de Belgische economie sinds jaar en dag overgeleverd aan prijsopstoten op de internationale markten en aan de grillen van autocratische regimes. En als we al onze kerncentrales sluiten, zijn we in 2030 voor 85 procent van onze energie afhankelijk van het buitenland. Dat maakt onze economie kwetsbaar.

INZICHT

Lunch Garden boekte twee jaar na elkaar rode cijfers. Toch is topvrouw Ann Biebuyck overtuigd van de overlevingskansen van de bekende keten met 64 restaurants. "Onze prijzen blijven beduidend lager dan wat een gemiddelde Belgische brasserie vraagt voor vergelijkbare maaltijden."

INZICHT

Relancebeleid, herindustrialisering dicht bij huis: sinds de coronacrisis is staatstussenkomst in de economie opnieuw in. Regeringen kiezen er ook almaar vaker voor nationale bedrijven te steunen en te beschermen tegen buitenlandse overnames. Zo nam de overheid bij ons onlangs een participatie in de verzekeraar Ageas. Men haalt daarvoor vaak de mosterd in Frankrijk, dat daar een sterke traditie in heeft, schrijft Trends-redacteur Alain Mouton in zijn nieuwe boek Et alors? Waarom de Fransen zo Frans zijn.

INZICHT

De hoge inflatie is voor de banken een tweesnijdend zwaard. Inflatie wordt bestreden met een hogere rente, en dat is goed nieuws voor de sector. Maar wat als mensen hun woonkrediet niet meer kunnen afbetalen, omdat de rekeningen zich opstapelen?

INZICHT

De markt van de studentenhuisvesting professionaliseert. Voor de kwaliteit van de studentenkamers is dat een goede zaak. Maar in combinatie met het krappe aanbod drijft die trend ook de huurprijzen op.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Het Nederlandse Just Eat Takeaway gaat er prat op dat het zijn maaltijdbezorgers degelijke arbeidsomvoorwaarden biedt. "Het is de enige manier om duurzaam en toekomstgericht te ondernemen", zegt Siska De Lombaerde, de countrymanager in België voor de Nederlandse multinational.

INSPIRATIE

Grote modemerken sluiten kleine winkels. Supermarkten openen dan weer net kleine locaties, en retailers verhuizen van de binnenstad naar de periferie. Achter veel van die veranderingen schuilt de artificiële intelligentie van RetailSonar. De sterk groeiende Belgische techspeler drukt steeds meer zijn stempel op het Europese retaillandschap.

INSPIRATIE

In 2020 en 2021 werd 30 à 40 procent minder cash uit de geldautomaten gehaald dan vóór de pandemie. Een recente studie van de Europese Centrale Bank bevestigt de tanende populariteit van cash ten voordele van digitale betalingen. De banken namen de afgelopen twee jaar een vijfde minder bankbiljetten op bij de Nationale Bank.

ADVIES

Voor wie elektrisch rijdt, is een laadpaal thuis doorgaans aangewezen. Maar welk budget moet u daarvoor hebben? En betaalt u die bij voorkeur zelf, of beter via uw vennootschap of uw werkgever?

ADVIES

De circulaire economie is een concept dat meer en meer de ronde doet. Grondstoffen, materialen en producten hergebruiken, recyclen, upcyclen en kringlopen sluiten zouden daarbij moeten helpen. Maar zal dat genoeg zijn om een antwoord te bieden op de ecologische uitdagingen en de daaraan verbonden rechtvaardigheidsvraagstukken?

MILLENNIALS AAN HET WOORD