Web weergave

Het loonakkoord in de Duitse metaalsector ligt in de lijn van vorige loonafspraken. Het verhaal over de invoering van de 28-urige werkweek is een fabeltje, zegt Marc Lambotte, de topman van de technologiefederatie Agoria.

DE WEEK

Na een opzienbarend kalme periode zit er weer beweging in markten. Dit is einde van het droomscenario voor de beurzen, vrezen economen. Maar voor de economie is nog geen vuiltje aan de lucht.

BUSINESS

De Verenigde Staten verhogen hun uitgaven op een moment dat de belastingen drastisch omlaag gaan en de economie al op volle toeren draait. Gekkenwerk, zeggen critici, de inflatie zal omhoogschieten. Maar het grote experiment kan ook goed uitdraaien, vooral voor de onderste inkomens.

BUSINESS

De keynesiaanse logica vergt ook dat overheden schulden weer afbouwen wanneer het slechte economische weer is omgeslagen. Dat gebeurt zelden of nooit, zegt Marc De Vos, directeur van de denktank Itinera.

BUSINESS

Vlaggen zijn niet weg te denken uit het straatbeeld. Wollux uit Moeskroen is een van de grootste bedrijven op de Europese markt.

ZOOM

Jurgen Ingels stapt niet enkel als investeerder in het onlineveilinghuis Vavato, hij helpt ook met de ontwikkeling van de software die nodig is voor de internationale expansie.

BUSINESS

Een stevige lokale en familiale verankering in combinatie met een groeiende internationale uitstraling: de raam- en gevelspecialist Vorsselmans plukt er volop de vruchten van. "De familie geeft de koers aan die het schip moet volgen, maar de medewerkers vullen die koers en de snelheid zelf in."

BUSINESS

Wat hebben toeristische attracties als het Atomium, het Louvre, Legoland en Madame Tussauds met elkaar gemeen? Ze laten hun toegangskaartjes drukken in Heule, bij Kortrijk. Daar bouwt INNI group aan de grafische onderneming van de toekomst.

BUSINESS

De Amerikaanse reus van de e-commerce zet alles op zijn kop met zijn superkrachtige algoritmes en ongeëvenaarde logistiek. Kunnen onze supermarkten wat opsteken van het bedrijfsmodel van Amazon?

BUSINESS

Vier investeerders bliezen Olivier Strelli na het faillissement nieuw leven in. Mark Vandevelde is er een half jaar aan de slag als CEO. Hij gooit een aantal principes uit de modewereld overboord en zet het Brusselse merk opnieuw op de kaart.

BUSINESS

De hr-ondernemer Katrien Devos werkt aan de ontwikkeling van HRBuilders in de Verenigde Staten. Tegelijk traint ze voor haar eerste bokswedstrijd.

BUSINESS

De Brusselse start-up Mozzeno, een digitaal platform waar particulieren geld kunnen lenen aan andere particulieren, faciliteerde in zijn eerste levensjaar meer dan een miljoen euro aan consumentenkredieten.

BUSINESS

Intuo zag zijn omzet vorig jaar bijna verdrievoudigen en wil in 2018 daarop voortbouwen. Het onlineplatform voor de coaching van medewerkers versnelt zijn internationale expansie en opent zijn eerste buitenlandse kantoor in Nederland.

BUSINESS

De budgetten liggen lager, het aantal draaidagen ook. Toch bereiken de serie en de films van De buurtpolitie een onverwacht groot aantal - vooral jonge - kijkers. Ook de strip heeft een opmerkelijk succes. "Buurtpatrouilles maken zaken mee die gewone mensen herkennen."

AFTERWORK

Het Gemeentemuseum in Den Haag wijdt een expo aan het werk dat Jean Brusselmans maakte in het interbellum. De composities vol ritme en kleur blijven onderschat.

AGENDA

De koers van de bitcoin is vrijwel gehalveerd sinds eind vorig jaar. Veel hoop durven we niet meer te stellen in het herstel van de virtuele munt. Moeten we ons heil zoeken in alternatieve cryptomunten?

MONEYTALK

'De centrale rol van het kadastraal inkomen vergroot de ongelijkheid jaar na jaar.' Dat zegt Anton van Zantbeek, advocaat van Rivus en professor aan de KU Leuven. 'Het is vreemd dat dit thema in de discussie over eerlijkere fiscaliteit niet aan bod komt.'

MONEYTALK