Web weergave

Wie zijn spaargeld de voorbije tien jaar op een spaarboekje heeft gezet, kan daar nu minder mee kopen dan toen. 20 miljard euro hebben we op die manier verbrand, en we doen vrolijk voort. Wie toch zijn koopkracht wil behouden, moet wat meer risico nemen. En daar is niks mis mee.

COVERVERHAAL

Eind vorig jaar wilde de Belgische beursgenoteerde fruit- en groenteverkoper Greenyard zijn Amerikaanse concurrent Dole Food Company overnemen. Maar David H. Murdock, de 94-jarige CEO van Dole, gaat liever in zee met de Ieren van Total Produce.

HET GEZICHT

De dagprijzen in de woon-zorgcentra zijn sneller gestegen dan de inflatie. Dat blijkt uit een studie van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) en het Leuvens Instituut voor Gezondheidsbeleid (LIGB). Véronique De Schaepmeester, de gedelegeerd bestuurder van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo), vraagt een inhaalbeweging voor de financiering.

DE WEEK

CEO Bernard Gustin en CFO Jan De Raeymaeker moeten opstappen bij Brussels Airlines. Dat is pijnlijk, maar geen verrassing. De moedermaatschappij Lufthansa kijkt vooral naar de winstgevendheid. En de groeiplannen van de Belgische dochter zorgen weliswaar voor meer marktaandeel, maar te weinig financieel rendement.Zelfs in deze hoogconjunctuur kalft de winst van Brussel Airlines af.

BUSINESS

De economie is geen immer stijgende lijn van niet-aflatende groei, maar 'een donut' van grenzen en rechten, zegt de Britse econome Kate Raworth. "We hebben ons systeem opgezet als een piramidespel. De economie moet ook kunnen floreren zonder groei."

BUSINESS

Met een kapitaalinjectie in het softwarebedrijf Cashforce groeit het lijstje investeringen van de ondernemer Michel Akkermans in starters tot een twintigtal. "Er is een startershype", geeft hij toe. "Maar daar doe ik niet aan mee. Ik maak zeer oordeelkundig mijn huiswerk en investeer enkel in zaken die me interesseren."

BUSINESS

Cashforce sloot zopas een nieuwe kapitaalronde van 2 miljoen euro af. Daarmee zal de start-up zijn activiteiten uitbreiden en voort internationaliseren.

BUSINESS

Het jaar is nog jong, de goede voornemens nog scherp. Eén voornemen keert op menig lijstje terug: fitter en slanker worden. Een schare gezondheidsprofessionals staat klaar om daarbij te helpen. Niet met een wondermiddel - helaas - wel met goede raad, een actieplan op maat én de schouderklop die soms nodig is om vol te houden.

BUSINESS

Het internet van de dingen staat vandaag waar het internet van de mensen stond in 1994. Met geld van Saffelberg en de familie Cordier wil AllThingsTalk vanuit het Gentse Co-Station de draaischijf worden van die nieuwe wereld.

BUSINESS

De Ieperse wafelbakkerij Dimabel laat de massaproductie aan anderen. Met suikervrije, plantaardige, fairtrade- en biologische wafels mikt het op de bewuste en alternatieve lekkerbek.

MADE IN BELGIUM

In een kleine dertig jaar groeide Belchim uit tot een wereldspeler in gewasbeschermingsmiddelen. Na het overlijden twee weken geleden van de amper 60-jarige Dirk Putteman moet het bedrijf verder zonder zijn oprichter en bezieler.

TRENDS GAZELLE 2018

Modero Brussel voert de lijst van de Vlaams-Brabantse Trends Gazellen bij de kleine bedrijven aan. Het kantoor van gerechtsdeurwaarders wenst niet mee te werken aan de verkiezing. "Gezien de deontologie van ons beroep zijn we niet uit op promotie", klinkt het.

TRENDS GAZELLE 2018

Techondernemer Pieterjan Bouten droomt ervan een lange en verre reis te maken met zijn gezin. Als fervente loper heeft hij op zakenreizen altijd zijn loopschoenen mee.

BUSINESS

Bedrijven kunnen hun klantendienst automatiseren met Faqbot. Daarmee kunnen ze hun FAQ-pagina's vervangen door een chatbot, die vragen van klanten beantwoordt. Het idee komt van Mathis André, een achttienjarige Fransman die in Brussel woont.

BUSINESS

Decennialang groeide Carglass als kool. Maar sinds het boerenjaar 2010 trappelt de autoruitenhersteller ter plaatse. Met nieuwe hersteldiensten wil Carglass weer aanknopen met groei. Nu nog technici vinden.

BUSINESS

Het audit- en advieskantoor Grant Thornton België investeert sterk in informatica, maar is te klein om die investering te optimaliseren. Dus wil het uitbreiden, zeker in het westen van het land.

BUSINESS

Leren hoe ons geld is geëvolueerd door de eeuwen heen. Primitieve betaalmiddelen zoals reusachtige stenen en exotische verengordels bekijken. Je kennis over de euro testen, of zelf centraal bankier spelen. Het kan allemaal in het vernieuwde Museum van de Nationale Bank van België.

AFTERWORK

Met zijn Garden Egg heeft Peter Ghyczy een designicoon op zijn conto. Maar het verhaal van de Hongaars-Duitse ontwerper gaat evengoed over de Koude Oorlog, de migratie uit het Oostblok en functionalisme.

AGENDA

Wie fors heeft ingezet op de ineenstorting van de met schulden beladen Chinese economie heeft verkeerd gegokt. Hebben de hedgefondsen de aanwijzingen verkeerd geïnterpreteerd of waren ze gewoon te vroeg?

MONEYTALK

Het populaire fonds Carmignac Patrimoine heeft een teleurstellend jaar achter de rug. Het rendement was nauwelijks positief. "We hadden het dollarrisico systematisch moeten afdekken", beseft Edouard Carmignac.

MONEYTALK