Trends

cover Trends

Lees nr. 06 | 7 februari 2019

Web weergave

Jonge Belgische techbedrijven laten van zich horen. De waardering van Collibra gaat over het miljard dollar en Guardsquare tankt miljoenen in het buitenland. Jürgen Ingels (47), de peetvader van de Belgische technologiesector, plaatst alles in perspectief: "Eigenlijk staan we nog nergens."

INTERVIEW

"Collibra ontwikkelt een softwareplatform, maar ik zie het bedrijf als een product dat we stap voor stap kunnen verbeteren." In het eerste uitgebreide interview na het bereiken van een waardering van meer dan een miljard dollar vertelt de jonge CEO en medeoprichter Felix Van de Maele hoe hij de toekomst van Collibra ziet.

INTERVIEW

De nationale staking van 13 februari kost een pak geld aan de economie en is slecht voor het imago van België als investringsklimaat. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

OPINIE

Met Wim Adriaens als nieuwe topman van de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB versterkt de N-VA haar greep op de Vlaamse overheidsdiensten. Adriaens staat voor een zware opdracht. De VDAB leek wat in te dommelen, en dat in een periode van zelden geziene krapte op de arbeidsmarkt.

HET GEZICHT

Om de kernreactoren te vervangen, moeten er gascentrales worden gebouwd. Toch werd de jongste jaren geen enkele nieuwe centrale in de steigers gezet. Trends doet dan maar zelf een poging.

BUSINESS

Trends ging bij ondernemers na hoe zij aankijken tegen de politieke gebeurtenissen van de voorbije maanden. Een kleine meerderheid heeft kritiek op het Marrakech-pact. De bedrijfsleiders willen ook dat de snellere daling van de uitkeringen er daadwerkelijk komt. En koopkrachtversterkende maatregelen blijven welkom.

BUSINESS

De historisch lage beurskoers van Greenyard hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van CEO en controlerend aandeelhouder Hein Deprez. Zijn sleutelholding, NV Deprez Holding, gaf aandelen van het groente- en fruitbedrijf in pand als waarborg voor bankschulden. Door de beurscrash krimpt ook de waarde van die borg.

BUSINESS

Volgens eregouverneur Jan Briers wordt de macht van de politiek overschat. De festivalorganisator leest graag boeken van Stefan Hertmans en houdt van fietsen en mountainbiken in zijn provincie Oost-Vlaanderen.

BUSINESS

Overnames hebben een slechte reputatie in België. De oprichters zouden hun start-up te snel verkopen, waardoor ons land zijn groeibedrijven aan het buitenland verliest. Maar exits bieden ook voordelen voor de economie.

BUSINESS

De Duitse groeimotor sputtert. Onze oosterburen ontsnapten eind vorig jaar nipt aan een recessie. De redenen zijn handelsconflicten, de export die onder druk staat door de brexit, en de groeivertraging in China. Maar de Duitsers moeten ook in eigen boezem kijken. Zo dreigt Duitsland door een gebrek aan investeringen de trein van de digitalisering te missen.

BUSINESS

Hoe meer we afgeleid worden, hoe groter de behoefte ons te kunnen concentreren. Maar landschapskantoren zijn daar niet altijd geschikt voor.

ZOOM

Van het fornuis van restaurant Carcasse van Hendrik Dierendonck in Koksijde, tot de keukens op de Orient Express. Veertig jaar al ontwerpt en installeert het West-Vlaamse Lafosse professionele keukens op maat. Onlangs nam Lafosse zijn branche- en streekgenoot Vermandere over. "We zijn nu de grootste professionele keukenbouwer in ons segment."

BUSINESS

Dankzij organische groei en een slimme strategie groeide Tobania uit tot een van de grootste IT-bedrijven in België. Oprichter en CEO Lode Peeters kijkt naar de toekomst. "We moeten blijven investeren in de opleiding van onze mensen en nog meer openstaan voor samenwerking met andere bedrijven", zegt hij.

TRENDS

Het outsourcingsbedrijf Eligio uit Vilvoorde legt zich toe op de niche van de receptiediensten. Dankzij die specialisatie groeide het bedrijf uit tot een stevige kmo met al meer dan 250 werknemers.

TRENDS

Qaelum, de specialist in medische kwaliteitsmonitoring en -analyse, kende sinds de oprichting in 2012 een opvallende groei. De spin-off van de KU Leuven is actief in 27 landen in Europa en het Midden-Oosten en lonkt naar de Verenigde Staten en Japan.

TRENDS

De grote retrospectieve rond Victor Vasarely, die vanaf deze week in het Parijse Centre Pompidou loopt, heeft een Belgisch bijsmaakje.

AGENDA

Er staat 267 miljard euro op Belgische spaarrekeningen, ondanks de historisch lage rentevoeten. Welke bank biedt de hoogste vergoeding? En waar zit uw spaargeld het veiligst?

COVERVERHAAL

De Belgen staan bekend als spaarders. Wanneer heeft een gezin te weinig, voldoende of te veel spaargeld? Financieel planner Jo Stremersch geeft een aanzet.

COVERVERHAAL