Web weergave

Onder Peter Bossaert wordt de Belgische voetbalbond stilaan een moderne professionele organisatie. Al loopt het pad niet over rozen. "De emotie in het voetbal is tien keer groter dan elders. Je moet dus een balans vinden tussen rationaliteit en emotionaliteit." Alles wordt natuurlijk gemakkelijker als de Rode Duivels dit jaar Europees kampioen worden.

INTERVIEW

De favoriet van de basis en de burgemeesters, en dus een grote kanshebber. Zo wordt de kandidatuur van Egbert Lachaert voor het voorzitterschap van Open Vld ingeschat. Ook zijn uitgesproken liberale sociaaleconomische profiel zou in zijn voordeel spelen.

HET GEZICHT

De Britten zijn echt uit de Europese Unie gestapt. Steven Van Hecke, Europaspecialist van de KU Leuven, maakt de balans op. "De boel bij elkaar houden, dat is al een grote verdienste."

DE WEEK

De voorbije jaren lokte Ethiopië veel buitenlandse investeerders. Ook het Vlaamse textiel- bedrijf Van der Erve trok naar het nieuwe Afrikaanse eldorado. "Ik ben heel optimistisch over de toekomst van het land. Maar we zijn er te vroeg begonnen."

BUSINESS

De voormalig advocaat Dominique Meert heeft het gehad met juridisch jargon. Haar start-up, The Visual Lawyer, vertaalt complexe teksten naar visueel ondersteunde mensentaal.

BUSINESS

'Schaf het ambtenarenstatuut af, maak alle public servants contractueel en geef hun dezelfde rechten en plichten als de privésector.' Dat zegt Rudy Aernoudt hoogleraar economie aan de Universiteit Gent.

BUSINESS

Tuinvogels zijn big business. Nestkastjes, graanmixen en voederhuisjes verkopen vlot bij tuincentra. Terwijl die vroeger twintig producten aanboden, zijn dat er nu ruim 300. De omzet explodeert mee.

ZOOM

Een open moderne economie haalt haar concurrentieel voordeel steeds meer uit innovatie, maar creativiteit blijft iets mysterieus. Waarom kunnen we wel op bevel logisch zijn, maar niet creatief?

BUSINESS

Vlaanderen, exportland? Niet voor diensten, waarschuwt de werkgeversvereniging Voka. Goederenexport blijft belangrijk, maar de grootste groei zit in de dienstenexport. De Vlaamse economie dreigt de trein te missen.

BUSINESS

Young Leaders/Inspiring Mentors koppelt een jonge leider aan een topleider. Geïnteresseerd om deel te nemen? Meer informatie via info@youngleaders- inspiringmentors.eu

BUSINESS

''Waarom zou mijn opinie (overigens snel bevestigd na een search op Google) minder waard zijn dan die van een ander mens, een expert genaamd?' Die anti-rationele en pseudo-democratische houding is een gevaarlijke ontwikkeling.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

Een vergeten opera die zich afspeelt in Gent, door de nazi's werd geboycot en een neokoloniale schwung krijgt van dé jonge ster van de Duitse opera. Opera Ballet Vlaanderen doet van zich spreken.

AGENDA

Geld periodiek investeren op de beurs is een manier om de risico's te beperken. De meeste banken bieden formules aan waarmee spaarders elke maand een klein bedrag kunnen beleggen in een of meer fondsen. Een overzicht.

MONEYTALK

'Een vennootschap met rechtspersoonlijkheid is een afzonderlijke persoon, met eigen rechten en plichten, onderscheiden van haar aandeelhouders en haar bestuurders. Jammer genoeg respecteren belastinginspecteurs dat onderscheid tussen de vennootschap, de aandeelhouders en de bestuurders niet altijd consequent.' Dat zegt Koen Van Duyse, partner van Tiberghien Advocaten.

MONEYTALK