Web weergave

Om de banken uit het slop te trekken wil de Europese Centrale Bank de versnippering van de Europese bankenmarkt aanpakken. Dat betekent onder meer dat uw spaargeld vlotter naar het buitenland zou kunnen stromen. België tekent verzet aan, met het trauma van 2008 in het achterhoofd. De toezichthouder vindt het te vroeg om de nationale veiligheidsbuffers in te ruilen voor een Europees vangnet.

BUSINESS

Ingaan op de vakbondseisen zou het economische herstel na de crisis aanzienlijk vertragen, zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

OPINIE

Zowat de helft van de personeelsleden van de Brusselse woon-zorgcentra weigert een vaccinatie tegen covid-19. Ze vormen zo een gezondheidsrisico voor de bewoners. Maar hun werkgever kan hen niet verplichten zich te laten vaccineren, stelt Miet Vanhegen, juridisch adviseur bij Acerta, het dienstverleningsbedrijf voor personeelszaken.

DE WEEK

U huivert bij de gedachte dat u het vaccin van AstraZeneca toegediend krijgt, en niet een van Pfizer of Moderna? U bent dan lang niet de enige. Maar het zou een grote vergissing zijn dat vaccin nu al te verwerpen.

BUSINESS

De coronacrisis geeft een boost aan de verkoop van voedingssupplementen, een nieuwkomer in de consumptieprijsindex. Het imago van die vaak verguisde voorschriftvrije producten verbetert zienderogen. "Eindelijk krijgen voedingssupplementen de rol die ze verdienen", zegt Paul Coussement, de topman van marktleider Metagenics.

BUSINESS

Het stelsel van de tijdelijke werkloosheid heeft de Belgische arbeidsmarkt in coronatijden mee voor een ramp behoed. Maar het was ook een periode van gemiste kansen: bitter weinig Belgen speelden in op tijdelijke jobkansen elders en de opleidingsmarkt viel stil. Ondertussen blijft het wachten op een gepaste exitstrategie voor wanneer de tijdelijke werkloosheid en de steunmaatregelen worden afgebouwd.

BUSINESS

De adepten van de FIRE-beweging streven naar financiële onafhankelijkheid, om vroeg met pensioen te kunnen gaan. Dat willen ze bereiken door zuinig te leven en zo veel mogelijk vermogen op te bouwen. "Het schudt je wakker, alsof je een nieuwe blauwdruk voor het leven krijgt."

BUSINESS

Zonder chips rijdt een wagen vandaag niet meer. De wereldwijde autoproductie herneemt verrassend goed, maar een tekort aan die minuscule en cruciale onderdelen doet de productie stokken. Ook Audi Vorst, dat de volledig elektrische Audi e-tron bouwt, gaat deze week plat door een tekort aan chips.

BUSINESS

De Franse multinational Schneider Electric surft op de megatrends rond energiemanagement, digitalisering en duurzaamheid. Het beursgenoteerde miljardenbedrijf is begin dit jaar uitgeroepen tot het meest duurzame bedrijf ter wereld. Maar ecologie en economie moeten wel hand in hand gaan, zegt David Orgaz D'Hollander, de CEO van Schneider Electric België.

BUSINESS

'Ik ben er voorstander van om de bedrijven in hun vrijheid te laten, maar misschien kan de overheid hen ook belonen als ze de kaart van genderdiversiteit trekken.' Dat zegt Daniëlle Vanwesenbeeck, general manager van Mastermail.

BUSINESS

De digitalisering en de ontwikkeling van een vraageconomie hebben de economische kaarten door elkaar geschud. In dat nieuwe model is de consument koning, maar de arbeider is hulpeloos. Een correctie is nodig, zegt Denis Pennel, de CEO van de World Employment Confederation, de internationale beroepsvereniging van de uitzendbranche.

BUSINESS

Iedere maand stellen we een wetenschapper voor wiens werk belangrijk kan worden voor de economie. Nathalie Vermeulen (VUB) heeft drie octrooien op haar naam staan. Toch ziet ze zich in de eerste plaats als een fundamentele wetenschapper op het grensvlak van lichttechnologie en nieuwe materialen.

BUSINESS

Trends selecteert spraakmakende thema's en verhalen. The Woody Group verdient het label omdat duurzame en herbruikbare vezels gebruikt voor zijn kledij. Wie Woody zegt, denkt aan pyjama's. Sinds eind januari verkoopt het bedrijf onder het label ndrwr ook duurzaam ondergoed. Het is het orgelpunt van een drie jaar durende transitie na de overname door het Turkse Bella Tekstil.

BUSINESS

De Franse bedrijven Sources Alma en Suez trekken in Charleroi een nieuwe fabriek op om petflessen te recycleren. Wallonië wil zijn afval meer zelf verwerken in plaats van het naar het buitenland te sturen. De fabriek is de eerste realisatie van een breder plan.

BUSINESS

Trends selecteert grensverleggende thema's en verhalen. Essity verdient het label omdat het bedrijf inzet op een circulaire productie. In Verviers draait een fabriek dag en nacht en 365 dagen per jaar om de consument te kunnen voorzien van wc-papier. Een essentieel product, zoals is gebleken uit het hamsteren aan het begin van de lockdown.

BUSINESS

In onze cultuur blijven we ons mentale welzijn verwaarlozen, stelt neuroloog Steven Laureys vast. En dat terwijl mensen lijden aan burn-outs en stress, slecht slapen en snakken naar meer rust. "Ik ben er zeker van dat momenten van meditatie veel stress en emotionele uitputting kunnen voorkomen."

AFTERWORK