Web weergave

Nooit spendeerden bedrijven meer aan fusies en overnames dan in 2021, berekent het advocatenkantoor Allen & Overy (A&O). Vooral technologie was in trek, ook in ons land, weet de fusie- en overnamespecialist Frederiek Adams, vennoot bij A&O. Drie vragen.

ACTUA

'De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) kwam tot de conclusie dat er een capaciteitstarief nodig is om het gedrag van de energieverbruikers bij te sturen, maar nu zegt Demir: "No pasarán!" Het probleem is veel breder dan de energiemarkt.' Dat zegt Trends-redacteur Ilse De Witte.

OPINIE

Ajit Shetty ging tien jaar geleden met pensioen, na een topcarrière van 35 jaar bij Janssen Pharmaceutica en diens moederbedrijf Johnson & Johnson (J&J). Het werd het begin van een bruisend nieuw professioneel leven. "Jammer dat we als samenleving niet appreciëren dat de meeste mensen op latere leeftijd nog veel energie hebben."

INZICHT

Uitzendarbeid is een van de zeldzame vormen van flexibele arbeid in België en een van de beste graadmeters van onze arbeidsmarkt. Ook de uitzendbedrijven zitten door de oplopende arbeidskrapte met de handen in het haar. Ze wachten niet op maatregelen van de overheid en nemen initiatieven om de vacatures in te vullen.

INZICHT

De huurprijzen stijgen veel minder snel dan de prijs van de woningen. Huren wordt dus relatief minder duur. Toch wil Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele betaalbaar huren subsidiëren.

INZICHT

Francis Debeuckelaere incasseerde de voorbije pandemiejaren extra zware mokerslagen. Als het hoofd van het wereldwijde horecanetwerk van de multinational in sterkedrank Bacardi zag hij zijn hele sector op slot gaan. Maar de West-Vlaming blaakt van optimisme. "De horeca en de entertainmentsector gaan een heel goed jaar tegemoet."

INZICHT

Mario Draghi blijft premier van Italië. Krijgt hij de Italiaanse economie weer op de rails? De voormalige centrale bankier heeft het gezag wel, maar weinig tijd. Over een jaar zijn er verkiezingen. "Veel initiatieven riskeren op papier te blijven staan."

INZICHT

Peloton profiteerde als geen ander van de consumentengekte tijdens de pandemie. Maar nu trapt de fitnessstart-up op zijn adem.

HET BESTE UIT...

Pieter Verstraete is bedrijfsadviseur in China

HET BESTE UIT...

Van de wereldvoetbalbond FIFA over de Nederlandse hockeybond tot de Australische cricketliga: allemaal gebruiken ze de software van het Vlaamse RefAssist om scheidsrechters aan wedstrijden te koppelen.

INZICHT

De eerste stap voor beginnende beleggers is het openen van een effectenrekening. Zodra daar geld op staat, kunt u beginnen. Zo'n effectendossier kunt u vaak bij uw vertrouwde bank openen of bij een beursmakelaar. We onderzochten de voor- en de nadelen van de verschillende tussenpersonen.

VAN SPAREN NAAR BELEGGEN

Beleggen met een blinddoek voor is geen goed idee. Een fundamentele analyse is cruciaal bij elke aan- of verkoop van effecten. Maar behalve naar de fundamenten kijken beleggers ook vaak naar koerspatronen en technische indicatoren.

VAN SPAREN NAAR BELEGGEN

Met beursgenoteerde indexfondsen of ETF's kunt u beleggen op de manier die u wilt, naargelang de doelstellingen die u nastreeft. Zo weinig mogelijk schommelende koersen? Een zo hoog mogelijk dividend? Of liever zo veel mogelijk groeipotentieel? Het kan allemaal.

VAN SPAREN NAAR BELEGGEN

Succesvol beleggen staat voor velen gelijk aan de juiste aandelen eruit pikken. Maar daarmee lopen beleggers kansen mis op financiële markten buiten de beurs. Net zo belangrijk is de juiste verdeling tussen de verschillende markten. Multi-asset-ETF's zijn daar het geschikte instrument voor.

VAN SPAREN NAAR BELEGGEN

Met gemengde beleggingsfondsen combineert u een beetje het beste van twee werelden. Omdat dat type van fondsen zowel in aandelen, obligaties als cash belegt, surft u mee bij een beurshausse én verzacht u de verliezen bij een beurscorrectie.

VAN SPAREN NAAR BELEGGEN

Gaan millennials anders met geld om dan babyboomers? We laten de jongelui graag zelf aan het woord. 2022 is niet goed begonnen voor beleggers. Een grote groep beginners ondervindt voor het eerst sinds maart 2020 aan den lijve dat de beurzen ook naar beneden kunnen gaan.

MILLENNIALS AAN HET WOORD

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

ACTUA

Chips zijn de hoeksteen van de digitale revolutie. Tegelijk zijn ze een achilleshiel voor onze economie, want voor de meest vooruitstrevende chips hangen we van Azië en de Verenigde Staten af, met alle bevoorradingsmoeilijkheden van dien. Europa wil de Europese productie van chips fors opdrijven tegen 2030. Dan kunnen we toch gewoon een chipfabriek in Vlaanderen bouwen? Dat blijkt lastiger dan het lijkt.

INSPIRATIE

Hoewel de traditionele dakpan uit klei nog omnipresent is in ons land, is haar duurzamere betonnen evenknie aan een stevige opmars bezig. BMI produceert in Tessenderlo jaarlijks 10 miljoen betonnen dakpannen.

INSPIRATIE