Trends

cover Trends

Lees nr. 52 | 24 december 2020

Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

De nieuwe houding tegenover technologie die we tijdens de pandemie opgepikt hebben, zal blijven bestaan. Dat is goed nieuws.

ANALYSE

De pandemie heeft duidelijk gemaakt dat populisten geen goede bestuurders zijn. De experts zijn aan een herwaardering toe.

ANALYSE

De razendsnelle verspreiding van covid-19 heeft ons compleet verrast. Een van de neveneffecten was dat de meeste voorspellingen voor 2020, waaronder de onze, naar de prullenmand mochten.

ANALYSE

Het coronavirus zal in 2021 veel tijd en energie van de regering-De Croo vergen. Maar zodra de pandemie wordt ingedijkt, zullen de klassieke ideologische spanningen in de bonte coalitie toenemen, zeker over sociaaleconomische thema's als fiscaliteit, begroting, concurrentiekracht en relance.

BELGIË

Voor 2021 hebben we maar één zekerheid: we kunnen met z'n allen gevaccineerd worden tegen SARS-CoV-2, het dodelijke coronavirus dat covid-19 veroorzaakt.

BELGIË

Belgische beloftevolle techbedrijven doen het almaar beter, maar het is nog altijd wachten op dat ene megasucces dat van België écht vruchtbare grond maakt voor een wildgroei aan succesvolle techbedrijven.

BELGIË

Wie goede keuzes rond sparen en beleggen wilde maken, had het afgelopen decennium een belangrijk credo: ga niet in tegen de wil van de centrale banken, want ze domineren de financiële markten. Dat blijft ook in 2021 en de volgende jaren het uitgangspunt.

BELGIË

Er zijn van die jaren dat je de tijdgeest bijna voelt verschuiven. 2020 was zo'n jaar. De klimaatactie is door de coronapandemie in een stroomversnelling gekomen, ook bij de ondernemingen. In 2021 gaat het nog sneller.

BELGIË

Zorg voor ondubbelzinnige heldere structuren, waaraan iedereen zich onvoorwaardelijk moet houden, zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BELGIË

Silicon Valley is altijd meer een filosofie geweest dan een echte plaats. Het belangrijkste kenmerk is de wil om risicovolle investeringen te doen in technologieën die veelbelovend zijn, maar nog niets bewezen hebben. De focus is al meermaals verschoven, en dat gebeurt nu opnieuw.

BUSINESS

De strijd tegen de groeiende macht van de grote techbedrijven wordt in 2021 opgedreven, zowel in de rechtbanken als in de parlementen. Het wordt een werk van lange adem.

BUSINESS

Bedrijven moeten de teamgeest weer aanscherpen bij hun werknemers. Zolang covid-19 rondwaart, is enige creativiteit daarbij een noodzaak.

BUSINESS

De stap van paardenkoetsen naar machines met verbrandingsmotoren had een diepgaande invloed op de mobiliteit. Bij de overgang van auto's op fossiele brandstoffen naar elektrische voertuigen zal het niet anders zijn. De strijd in de sector zal oplaaien.

BUSINESS

Geen voetbal of wielrennen wegens covid-19? Dan kijken we toch gezellig met z'n allen naar een partijtje Fortnite of League of Legends. E-sport wordt een echte business.

BUSINESS

Veel landen hebben de werkloosheid ondanks covid-19 laag kunnen houden met een systeem van technische werkloosheid. In 2021 moeten ze beslissen of ze dat kunnen en willen volhouden.

FINANCIËN

De grote bedrijven die in 2020 van hun voetstuk vielen, kunnen volgend jaar overeind krabbelen.

FINANCIËN

Zelfs als de maatschappij dankzij een vaccin langzaam terugkeert naar een nieuw normaal, zullen de economische kosten van de pandemie op lange termijn groot zijn. De ongelijkheid is gestegen, en dat kan nog tientallen jaren doorwerken.

FINANCIËN

De banken zullen weer terrein winnen tegenover hun fintech-rivalen. Want de klanten zijn in de eerste plaats op zoek naar zekerheid.

FINANCIËN

De verkiezingen in de herfst van 2021 betekenen het einde van een tijdperk. Na vier ambtstermijnen nemen Duitsland en het wereldtoneel afscheid van Angela Merkel.

EUROPA

De Europese Commissie zal geld uit haar noodfonds van 750 miljard euro uitdelen en daardoor machtiger worden.

EUROPA

Frankrijk staat voor een verdeeld jaar, nu gegadigden van alle kleuren hun kansen testen als tegenkandidaat voor Emmanuel Macron in de presidentsverkiezingen van het voorjaar van 2022.

EUROPA

Het gaat niet goed met de unie van het Verenigd Koninkrijk die Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland omvat. Het verbond zal 2021 en de jaren daarna nog wel overleven. Het lijdt onder een chronische, geen acute aandoening. Maar de verstandhouding tussen Londen en de andere nationale hoofdsteden zal verder verzuren.

EUROPA

Voor de Britse economie wordt 2021 een raar jaar. De jaarlijkse groei van het bbp zal de hoogste in decennia zijn. Toch zal een crisissfeer heersen door een hoge werkloosheid en een enorm overheidstekort.

EUROPA

De Europese Unie beschikt over een unieke eigenschap - onze kracht om samen te werken, zegt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

EUROPA

Na de coronaklap heeft de Amerikaanse economie zich sneller hersteld dan verwacht was. Maar dat heeft een prijs.

AMERIKA

De leiders in Latijns-Amerika zullen in 2021 het economische herstel in goede banen moeten leiden. Tegelijk moeten ze een schuldencrisis afweren en hun burgers ervan overtuigen dat democratie nog altijd doeltreffend kan zijn.

AMERIKA

De Communistische Partij zal haar honderdjarige bestaan vieren. Een aantal van die jaren zou ze liever vergeten.

AZIË

Terwijl hun land zich moeizaam een weg uit de recessie baant, staat de Australiërs een ruig jaar te wachten.

AZIË

De economie van India was al ziek voor de coronacrisis, en ze zal het slecht blijven doen wanneer de crisis voorbij is.

AZIË

Op reis gaan zal in 2021 makkelijker worden dan het in 2020 was. Er zullen meer vluchten opstijgen en landen. Een groter aantal landen zal bezoekers verwelkomen. Er zullen minder reisbeperkingen zijn.

SAMENLEVING

Veel sectoren stellen vast dat de coronacrisis trends versnelt. Geldt dat ook voor het verkeer?

SAMENLEVING

Ook na deze crisis zullen de grote steden niet leeglopen. Ze zullen wel van uitzicht veranderen.

SAMENLEVING

Als vicepresident moest Joe Biden in 2015 het Amerikaanse Congres overtuigen om voor het nucleaire akkoord met Iran te stemmen. Als president moet hij beslissen of de Verenigde Staten er weer instappen, nadat zijn voorganger er de stekker heeft uitgetrokken.

SAMENLEVING

In 2021 gaan we op zoek naar oplossingen voor de acute crisis die de pandemie heeft veroorzaakt, en op lange termijn voor de uitdaging van de klimaatverandering. Nieuwe technologie biedt daarvoor kansen.

NA DE SCHOK

De coronapandemie was geen zwarte zwaan, een compleet onverwachte gebeurtenis. Het was een grijze neushoorn: perfect normaal. En zo komen er nog meer.

NA DE SCHOK

De pandemie heeft ons leven op zijn kop gezet, en misschien was dat wel een beetje nodig. Sommige zaken willen we niet weer veranderen.

NA DE SCHOK