Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

ACTUA

'De kans dat de regering tot in 2024 ter plaatse trappelt, blijft groot', stelt Trends-redacteur Alain Mouton.

OPINIE

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau vindt het jammer dat intern gekrakeel het werk van de federale regering overschaduwt. Hij hoopt dat de coalitie in 2023, het laatste volle jaar voor de verkiezingen, nog iets gedaan krijgt. Zoals een pensioenhervorming, al staat zusterpartij PS op de rem. "Vooruit is vragende partij voor een pensioenhervorming, en die mag van ons ver gaan."

2023 VOLGENS DE POPULAIRSTE POLITICUS VAN VLAANDEREN

Groei en welvaart blijven de ultieme ambities van bedrijven. Ze proberen daarom te overleven in hun huidige hoedanigheid. Volgens demografe Soumaya Majdoub ontbreekt het hen daardoor aan verbeeldingskracht om de toekomst tegemoet te treden. "Het is makkelijk ons in te denken dat de wereld vergaat, maar we kunnen ons niet voorstellen hoe een wereld zonder kapitalisme eruit zou zien."

2023 VOLGENS DE DEMOGRAFE DIE OVERPRODUCTIE WIL AANPAKKEN

In Verschuivingen probeerde Stefan Hertmans de tijdsgeest te vatten. De zoektocht naar een nieuwe ideologie, als tegenwicht voor de heersende neoliberale ideeën, loopt als een rode draad door het boek. Met de hoop op verbeteringen, soms tegen beter weten in. "Als je grumpy wordt, verzink je in negativiteit. Slechte woede geeft haat, goede woede schenkt hoop, en dat is de eerste stap naar activisme."

2023 VOLGENS DE SCHRIJVER EN FILOSOOF

Al bijna tien jaar wordt de Brusselse onderneemster Muriel Bernard gedreven door een missie: de Belg meer lokale en betere voeding doen eten. In 2023 maakt haar webshop eFarmz een prioriteit van groei in Vlaanderen. 'De logistiek voor ultraverse voeding opzetten, was een hel.'

2023 VOLGENS DE ONDERNEEMSTER DIE DE BELG LOKAAL EN BIO WIL DOEN ETEN

Duurzaamheid, diversiteit en nieuwe manieren van werken staan hoog op de agenda bij de Bel-20'er Ageas, de moedermaatschappij van de Belgische verzekeraar AG. "De transitie naar een inclusieve en meer duurzame wereld zal geen sprint of marathon zijn, maar een estafettekoers", zegt CEO Hans De Cuyper.

2023 VOLGENS DE BELANGRIJKSTE VERZEKERAAR VAN HET LAND

In 2023 viert John Porter zijn tiende verjaardag als CEO bij Telenet, maar daar wacht de Australische Amerikaan niet op om een nieuw hoofdstuk te beginnen bij de grootste Vlaamse telecomoperator. Hij stoomt Telenet klaar voor een tijdperk waarin het niet meer het alleenrecht heeft op ultrasnel internet. "Onze klanten moeten voor altijd klant willen blijven."

2023 VOLGENS DE CEO VAN HET BELANGRIJKSTE VLAAMSE TELECOMBEDRIJF

De Vlaming Chris Umé haalde met zijn hyperrealistische computeranimaties de halve finale van America's Got Talent. Hij werkt samen met Hollywoodsterren en zelfs tennisster Serena Williams investeerde in zijn bedrijf. Umé weet dat hij goud in handen heeft. "Wij hebben voor een revolutie gezorgd."

2023 VOLGENS DE BELGISCHE DEEP-FAKETOVENAAR

Het boek De Klimaatschok van de econoom Geert Noels en zijn medewerkers Kristof Eggermont en Yanaika Denoyelle staat tjokvol cijfers. Elk van de twintig oplossingen om België klimaatneutraal te maken, is berekend. De hoopvolle conclusie is: België kan zijn klimaatdoelen halen met behoud van zijn welvaart.

2023 VOLGENS DE ECONOOM DIE KLIMAATOPLOSSINGEN BEREKENDE VOOR BELGIË