Trends

cover Trends

Lees nr. 51 | 21 december 2017

Web weergave

De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 en de schaduw van de federale, regionale en Europese verkiezingen van 2019 maken dat de federale regering nog weinig gedaan krijgt. Ze pakt vooral uit met het palmares van de legislatuur: de jobcreatie en de lastenverlaging.

BELGIË

In 2018 trekt Belfius naar de beurs, en dat betekent kassa-kassa voor de Belgische overheid. Tenzij er getreuzeld wordt en het sentiment op de markten keldert.

BELGIË

The proof of the pudding is in the eating, maar de keukenexploten rond het Energiepact, doen niet dadelijk verwachten dat in 2018 haute cuisine op het menu staat.

BELGIË

De reclame voor die topwagen gezien tijdens De Slimste Mens? Voel u gevleid. Uw settopbox weet dat u er het geld voor hebt.

BELGIË

5G, de nieuwe generatie draadloze communicatie, komt er eindelijk aan. Maar een revolutie wordt het niet voor de sector.

BEDRIJVEN

Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat elke grote economie in 2018 zal groeien. Maar dat dacht het eind 2007 ook voor 2008. Hoewel een herhaling van de mondiale financiële crisis onwaarschijnlijk is voor 2018, kunnen rooskleurige voorspellingen ook nu de mist ingaan.

FINANCIËN

De brexit brengt de Londense City schade toe. Welk ander financieel centrum trekt het laken naar zich toe?

FINANCIËN

De Britse economie heeft al een brexitreferendum en haperende onderhandelingen overleefd. Het is veel minder zeker dat ze ook een harde scheiding met de EU overleeft.

EUROPA

Voor het eerst sinds de revolutie van 1959 zal Cuba geleid worden door iemand zonder de achternaam Castro.

AMERIKA

We mogen een alarmerend potje nucleairecrisisdiplomatie tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea verwachten.

AZIË

Het ervaren van de klimaatverandering heeft de houding van de mensen veranderd, stelt de redacteur van een Chinees tijdschrift.

AZIË

Twee dingen kunnen een stokje steken voor de tweede ambtstermijn van premier Narendra Modi.

AZIË

Twee nieuwe mondiale akkoorden zullen, grotendeels tevergeefs, proberen orde te brengen in de stromen vluchtelingen en migranten.

INTERNATIONAAL

Iran en Amerika dreigen te botsen. Dat kan leiden tot oorlog in de regio.

INTERNATIONAAL

Er zijn redenen om somber te zijn over de Wereldklimaatconferentie in Polen.

INTERNATIONAAL

In 2018 kiezen tientallen landen nieuwe presidenten, premiers en wetgevers. Drie trends zullen die verkiezingen bepalen: hernieuwde successen voor opiniepeilers, steeds absurdere namen voor partijen en nieuwe methoden om de uitslag te beïnvloeden.

INTERNATIONAAL

Economisch wanbeheer en verspilling kunnen Zuid-Afrika zijn economische vrijheid kosten.

INTERNATIONAAL

De Democratische Republiek Congo is een kruitvat in het hart van Afrika.

INTERNATIONAAL

De doorbraak van artificiële intelligentie is al vaker voorspeld. De evolutie van de jongste jaren lijkt erop te wijzen dat het er toch wel zit aan te komen. Hoe snel zullen machines de mens opzijschuiven?

WETENSCHAP

Wetenschappers zullen te weten komen of een asteroïde met de aarde kan botsen.

WETENSCHAP

Landen die recentelijk getroffen werden door een ramp, krabbelen in 2018 recht. India wordt van de grote economieën de sterkste groeier.

DE WERELD IN CIJFERS