Trends

Web weergave

De alarmbellen luiden. De leningen worden duurder, de nationale schuld groeit aan, de beurzen gedragen zich grillig en geld wordt weggehaald uit de groei-economieën. En de grootste twee economische machten vechten een handelsoorlog uit.

OPINIE

Het Verenigd Koninkrijk gaat op zoek naar een schuldige voor het brexit-debacle. En komt tot een pijnlijke ontdekking. Dat zegt Tom Wainwright, redacteur verenigd Koninkrijk van The Economist.

OPINIE

Het voorbije jaar was armzalig voor de democratie. Van Caïro tot Caracas hebben despoten andersdenkenden opgesloten, betogers vermoord en kranten opgedoekt. Wat kunnen we doen om het op te nemen voor de democratie? Dat vraagt Robert Guest, redacteur buitenland van The Economist, zich af.

OPINIE

Wanneer de federale verkiezingen in 2019 ook plaatsvinden, België is opnieuw op weg naar lange formatiegesprekken. Neem daar nog een economische groeivertraging bij en de kans op een voortzetting van het voorzichtige herstelbeleid is de komende twaalf maanden zeer klein.

DE VOORSPELLINGEN VAN TRENDS: BELGIË

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) kijkt tevreden terug op 2018: de begroting is in evenwicht en de Vlaamse regering blijft zich profileren als investeringsregering. In de aanloop naar de verkiezingen heeft de vader van 's lands grootste partij een duidelijke boodschap: het confederalisme wordt een centraal electoraal thema.

DE VOORSPELLINGEN VAN TRENDS: BELGIË

De prijs van de woningen blijft stabiel, maar een rentestijging en economische malaise kunnen een domper op het optimisme zetten.

DE VOORSPELLINGEN VAN TRENDS: BELGIË

Ondanks de #MeToo-beweging zal de evolutie naar gelijkheid van mannen en vrouwen met horten en stoten gaan.

BEDRIJVEN

Nieuwe Russische gaspijpleidingen vormen een geopolitieke uitdaging voor het Westen.

BEDRIJVEN

De wereldeconomie wordt met zoveel risico's geconfronteerd, dat het weleens flink verkeerd zou kunnen lopen. Een vertraging van de Amerikaanse economie in 2019 zal de hele wereld meesleuren.

FINANCIËN

Nieuwe betaalsystemen worden heel gewoon, en de Chinezen zijn er sterk in. U kunt ze herkennen aan hun QR-codes.

FINANCIËN

Door de sancties tegen Iran, een grote producent, daalt het olie-aanbod op de internationale markt fors in 2019. Het is niet zeker wie in dat gat kan springen.

FINANCIËN

De strijd tussen een oud establishment en nieuwe uitdagers zal de Europese politiek bepalen.

EUROPA

De gemeenschapsmunt wordt twintig jaar in januari 2019. De sceptici betwijfelden dat ze het zo lang zou volhouden. Toch zijn de zorgen over haar toekomst nog niet van de baan.

EUROPA

Inflatie ligt op de loer in de Verenigde Staten. Werk is er in overvloed, waardoor de lonen en de prijzen dreigen te stijgen.

AMERIKA

Vijf decennia lang hebben de babyboomers, geboren tussen 1946 en 1964, de grootste bevolkingsgroep uitgemaakt in de Verenigde Staten. Alle vier de Amerikaanse presidenten sinds 1993 behoren tot die generatie. In 2019 komt er een einde aan hun heerschappij.

AMERIKA

Nieuwe regeringen in Latijns-Amerika kunnen de verwachtingen van boze kiezers niet inlossen.

AMERIKA

Japan bereidt zich voor op meer buitenlandse toeristen. Maar het moet zijn burgers ook de voordelen daarvan doen inzien.

AZIË

China zal de financiële beperkingen versoepelen om de klap van Trumps invoertarieven op te vangen.

AZIË

Een vertrouwd gevoel bij de Indonesische presidentsverkiezingen: Joko Widodo en Prabowo Subianto nemen het opnieuw tegen elkaar op.

AZIË

De Noord-Koreaanse, de Zuid-Koreaanse en de Amerikaanse leider blijven inzetten op verzoening. Maar er zullen echte resultaten moeten komen.

AZIË

In 2019 zullen de Australiërs harde keuzes moeten maken. Verbreekt het land zijn banden met de Britse monarchie? En wat met de toenemende Chinese invloed?

AZIË

Almaar meer mensen krijgen toegang tot het internet. Overheden en internationale instanties stimuleren dat ook. Maar daar zijn ook scherpe kantjes aan.

INTERNATIONAAL

Na jaren van inspanningen om aandacht te krijgen, gaan de sociale netwerken op de rem staan.

INTERNATIONAAL

Globalisten en nationalisten gaan in 2019 in de hele wereld met elkaar in de clinch.

INTERNATIONAAL

De illegale handel in wilde dieren krijgt meer aandacht dankzij een top in Sri Lanka. Maar de weg is nog lang en vol onverwachte hobbels.

INTERNATIONAAL

Er zal de komende jaren meer vooruitgang geboekt worden. Onderliggende trends wijzen daarop.

INTERNATIONAAL

Het tempo van de wederopbouw zal in 2019 toenemen, eerder ondanks dan dankzij Bashar al-Assad.

INTERNATIONAAL

De Iraanse toekomst oogt zorgelijk nu de Amerikaanse sancties voelbaar worden, maar een regimewissel is onwaarschijnlijk.

INTERNATIONAAL

De vaak genegeerde Sahelregio zal aan belang winnen. Helaas gebeurt dat om de verkeerde redenen.

INTERNATIONAAL

President Cyril Ramaphosa moet de Zuid-Afrikanen ervan overtuigen dat zijn partij het leiderschap nog verdient.

INTERNATIONAAL

Syrië wordt in 2019 de snelst groeiende economie, nu het zich herstelt van de chaos van de burgeroorlog, ook al wordt er af en toe nog plaatselijk gevochten.

DE WERELD IN CIJFERS