Web weergave

'Nieuwe federale verkiezingen? Misschien moet dat maar in 2020 gebeuren, in plaats van nog meer tijd te verliezen en te wachten tot 2024. Het heeft geen zin aan te modderen op een ogenblik dat een vergrijzende samenleving en een zwakke economie een krachtig beleid vragen.' Dat zegt Daan Killemaes, hoofdredacteur van Trends.

INTRO

Economische expansies worden meestal de nek omgedraaid door stijgende rentevoeten of financiële crisissen. Zeldzamer is de aanbodrecessie, de neergang na de oliecrisissen van de jaren zeventig was de jongste. Maar de handelsoorlog tussen China en Amerika kan een nieuwe aanbodrecessie tot leven wekken.

DE WERELD IN 2020

Alcohol is op de terugweg in de rijke landen. Misschien wordt het ooit wel een curiosum, zegt Slavea Chankova, correspondent gezondheidszorg van The Economist.

DE WERELD IN 2020

Ooit was er een regel voor bedrijfsleiders die over politiek wilden praten: doe het niet. De jongste tijd lappen ze die aan hun laars. In 2020 krijgen ze te maken met beschuldigingen van hypocrisie, het risico op een recessie en ideologische verschuivingen. Dat zegt Patrick Foulis, redacteur bedrijfsleven van The Economist.

DE WERELD IN 2020

Het jaar 2020 wordt het begin van het decennium van de jonge ouderen, mensen vanaf 65 die actief willen blijven. Sinds kort hebben we daar in Vlaanderen een naam voor: de 'jaggers'.

DE WERELD IN 2020

Een regenboogcoalitie zonder N-VA in de lente of nieuwe verkiezingen. Daar stevent de Wetstraat in 2020 op af. Waarbij de aloude tegenstellingen tussen PS en N-VA het sociaaleconomische debat zullen beheersen. Een constante zoals The Old Firm, de altijd gespannen voetbalmatchen tussen Glasgow Rangers en Celtic Glasgow in Schotland.

BELGIË

De gouverneur van de Nationale Bank, Pierre Wunsch, is niet pessimistisch in zijn economische vooruitzichten. Om daarvan te kunnen profiteren, is zijn boodschap voor de Belgische politiek duidelijk: maak werk van werk, breng de begroting in orde en geef de privésector meer zekerheid.

BELGIË

Ook in 2020 bewijzen de overheden in dit land lippendienst aan de strijd tegen de opwarming van het klimaat. De rekening van het gebrek aan resultaten blijkt helaas een zorg voor later.

BELGIË

2020 wordt het jaar dat in België een nieuwe lokale bank van start gaat. NewB slaagde er tegen de verwachtingen in 35 miljoen euro kapitaal op te halen, waardoor het onwaarschijnlijk is dat de regelgevers de vennootschap een banklicentie zullen weigeren.

BELGIË

De meeste vastgoedanalisten verwachten dat de mediaanprijs van de woningen in 2020 een fractie boven de inflatie zal stijgen.

BELGIË

De grafische industrie trekt in juni 2020 massaal naar Düsseldorf voor Drupa, de vierjaarlijkse wereldbeurs voor de grafische bedrijven. De fel afgeslankte sector blijft zoeken naar schaalgrootte om te kunnen investeren in nieuwe technologie. Consolideren is het ordewoord.

BELGIË

Omdat de Verenigde Staten Huawei op de zwarte lijst zetten, zal 5G niet de grote omwenteling worden. En dan wordt het veelbelovende internet der dingen ook maar niks.

BUSINESS

Een ernstige economische crisis in India kan onvermijdelijk zijn, maar dat is niet nodzakelijk slecht nieuws.

BUSINESS

"Als ik het woord cultuur hoor, haal ik mijn revolver boven." Dat citaat, vaak verkeerdelijk toegeschreven aan de nazi Hermann Göring, is uit de mode. Voor investeerders is het vandaag veeleer: "Als ik het woord cultuur hoor, haal ik mijn portefeuille boven."

BUSINESS

De techreuzen wacht een aardverschuiving, nu de politiek hen hoe langer hoe meer aanpakt. Maar de grote schok blijft nog even uit.

BUSINESS

Venezuela heeft de grootste oliereserves ter wereld, maar die rijkdom blijft in de grond zitten. De economische toekomst van het land hangt grotendeels af van het onwaarschijnlijke herstel van de olie-industrie.

BUSINESS

Na het goedkopere en het premiumsegment, valt nu ook het segment van de superauto's voor elektrische aandrijving. Zij gaan voor snelheid. En het prijskaartje.

BUSINESS

De luchtvaartindustrie scheert hoge toppen. Maar in 2020 begint die groei stil te vallen. Dat is voor een deel te wijten aan de zwakke economie en aan milieuwetten.

BUSINESS

In 2020 mogen we de eenpersoonsvliegtuigjes aangedreven door een elektrische motor in het luchtruim verwachten. De vliegende auto is er eindelijk.

BUSINESS

Paul Samuelson was een buitenbeetje onder de economen, een man die begreep dat een kwinkslag meer impact kan hebben dan pagina's vol ingewikkelde formules. Een van zijn beroemdste grappen was dat beursdalingen negen van de voorbije vijf recessies voorspeld hebben. De mop dateert van midden de jaren 1960, maar ze zou weleens bijzonder relevant kunnen zijn in 2020.

FINANCIËN

Zelfs als Facebook zijn digitale munt niet lanceert in 2020, wordt het toch een cruciaal jaar voor de cryptomunten.

FINANCIËN

Kredietgevers hebben een triest jaar voor de boeg. Banken overal ter wereld mogen zich opmaken voor een minder lucratief 2020.

FINANCIËN

2020 kan weleens het jaar worden dat het internationale belastingsysteem eindelijk de 21ste eeuw binnengetrokken wordt. Volgende zomer verloopt de deadline voor de onderhandelaars die moeten uitdokteren welke belastingen digitale multinationals moeten betalen. Als alles goed gaat, zullen de G20-landen snel daarna hun goedkeuring geven.

FINANCIËN

De eigenwijze leider is vervangen door een luisterende president. Dat wordt de nieuwe stijl van Emmanuel Macron in het komende jaar.

EUROPA

In 2020 komt de test of de oude zekerheden in Duitsland schokbestendig zijn. Een land dat gericht is op openheid, moet zich aanpassen aan een wereld die zich stilaan sluit.

EUROPA

De Amerikaanse economie staat een van de slechtste jaren sinds de recessie van 2009 te wachten.

AMERIKA

In Latijns-Amerika gaat alle aandacht naar Venezuela. Maar ook andere landen moeten hun economie weer aanzwengelen.

AMERIKA

De verkiezingen in Hongkong zullen de tekortkomingen van de beperkte plaatselijke democratie in de verf zetten.

AZIË

In 2020 viert Narendra Modi dat hij zes jaar premier van India is. Velen hadden verwacht dat zijn Bharatiya Janata-partij (BJP) de algemene verkiezingen van 2019 zou winnen, maar weinigen hadden zien aankomen dat de oppositie nog meer uit elkaar zou vallen.

AZIË

Op 5 maart 2020 zal het vijftig jaar geleden zijn dat het nucleaire non-proliferatieverdrag in werking trad, en 25 jaar geleden dat het voor onbepaalde duur verlengd werd. De voorstanders mogen vieren dat slechts dertien landen ooit over kernwapens beschikt hebben, en daarvan hebben er vier ze opgegeven. Het feestgedruis zal echter snel verstommen.

INTERNATIONAAL

De ondertekenaars van het akkoord van Parijs beloven hun uitstoot te verminderen. In 2020 moeten ze concrete doelstellingen plannen.

INTERNATIONAAL

In 2020 wordt de vooruitgang in de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling geëvalueerd. Dat wordt geen opwekkende bedoening.

INTERNATIONAAL

Het nieuwe nationale museum van Caïro doet de beschaving die de piramides heeft gebouwd, eindelijk recht aan.

INTERNATIONAAL

De tien snelst groeiende economieën zijn in 2020 allemaal in Afrika of Azië te vinden. De uitzondering is het kleine Guyana (780.000 inwoners) in Zuid-Amerika, dat met gemak de eerste plaats opeist nu er olie begint te gutsen uit zijn offshore-olievelden.

DE WERELD IN CIJFERS