We koesteren de illusie dat we altijd weg kunnen als Facebook, Google, TikTok of Alibaba het te bont maken. Vergeet het, zegt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.
In 2020 verzopen heel wat bedrijven in de beursellende. Maar twee categorieën kwamen bovendrijven: technologiebedrijven en de meest duurzame bedrijven. "Groen is het nieuwe tech", stelt een van de beursstrategen bij wie we polsten naar de trends voor de komende jaren.
De coronacrisis lijkt de overgang naar een groene, digitale en duurzame economie te versnellen. Dat beseffen ook de financiële instellingen, die dat proces met kredieten en investeringen kunnen sturen.
De Europese Centrale Bank wil haar monetaire macht gebruiken in de strijd tegen de klimaatopwarming. Terecht, want ze heeft een belangrijke hefboom in handen waarmee ze de Europese economie duurzamer kan maken, aldus een recent rapport.
De Verenigde Staten willen Facebook opsplitsen, en ook de Europese Unie schakelt een versnelling hoger. De opsplitsing van een techgigant is juridisch minder onmogelijk dan het lijkt, zegt Friso Bostoen, FWO-onderzoeker en mededingingsexpert van de KU Leuven.
Met de integratie van het merk CKS in 2009 maakte de kledinggroep van Dieter Penninckx een kwantumsprong. Maar wat een droomhuwelijk had moeten zijn, ontaardde in een juridische strijd. "Ik ben zwaar voorgelogen. Het is heel spijtig dat mijn bedrijf als motor heeft gediend voor de uitbouw van FNG", zegt de voormalige eigenaar, Guido De Vos.
De Europese Unie verliest het Verenigd Koninkrijk als lidstaat, sluit bedenkelijke compromissen met Hongarije en Polen, en kan het coronaherstelfonds pas opstarten na een uitputtingsslag. Moddert Europa aan of mag het trots zijn? Drie voormalige Belgische Europese commissarissen getuigen.
De coronacrisis is te kortstondig om de wereldwijde productieketens zomaar te beknotten, aldus Harvard-hoogleraar Pol Antràs. Het gevaar voor de globalisering komt niet van de pandemie, maar van de politiek.
De vaccinoloog Pierre Van Damme is een van de experts die de regering adviseren om soms bikkelharde maatregelen te nemen. "Maar ik zit niet in een ivoren toren. Mijn twee zonen zijn door de crisis werkloos geworden."
Na de kerstvakantie blijft het hoger onderwijs in code rood. Dat is verre van ideaal, maar positief is wel dat de coronapandemie de digitalisering in het hoger onderwijs versnelt. De saaie hoorcolleges beleven hun zwanenzang.
De evenementensector bloedt, maar er zijn ook lichtpunten. Zo houdt het Vlaams-Brabantse evenementenbedrijf Sylvester stand door de kaart van de digitale events te trekken. "Je moet erin blijven geloven, er komen altijd nieuwe kansen", zegt ondernemer Geert Vanoverschelde.
Lien Vandereycken van de kledingzaak Karma Koma draait bijna evenveel omzet als voor de lockdown, dankzij een vernieuwende aanpak en een sterke onlineaanwezigheid. Ondernemers die het onlinecontact met hun klanten slim aanpakken, zien hun verkoop stijgen, ondanks de crisis.
Punch Powertrain kreunt onder de coronacrisis. Bovendien sleutelt de specialist in versnellingsbakken volop aan een nieuwe generatie producten voor hybride en elektrische wagens. Vanaf 2025 moet het bedrijf weer op volle toeren draaien, belooft de Mexicaanse CEO Jorge Solis.
Jan Delcourt, de oprichter van de trampolineparken JumpSky, komt met een nieuw fitnessconcept voor buiten: Strongbox. Samen met zijn studiemaat en zakenpartner Steven de Meijer plant hij tegen maart 2021 dertien buitenlocaties te openen.
Tech- en autogiganten pompen miljarden in zelfrijdende auto's. Die hebben extreem nauwkeurige kaarten nodig. Daarvoor kloppen veel spelers aan bij de afdeling van TomTom die wordt geleid door Alain De Taeye. De Belg pioniert al 35 jaar met digitale kaarten en zorgde voor het grootste Belgische techsucces met Tele Atlas.
Goni kweekt sla in bewegende goten en met een robotarm. Zo kan het landbouwbedrijf in Sint-Katelijne-Waver een constante kwaliteit leveren én vermijden dat er water verloren gaat of meststoffen in de grond sijpelen.
Pas in het samenspel van de dingen graag anders doen én een heel informele cultuur barst de creativiteit los, zegt professor-emeritus aan de Vlerick Business Schoo Marc Buelens.
Het nieuwe concept van De Warmste Week versnelt de digitalisering van geldinzamelingen. Het past ook bij de evolutie naar meer persoonlijke betrokkenheid en ondernemerschap bij goede doelen.