Web weergave

We koesteren de illusie dat we altijd weg kunnen als Facebook, Google, TikTok of Alibaba het te bont maken. Vergeet het, zegt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

De Europese Centrale Bank wil haar monetaire macht gebruiken in de strijd tegen de klimaatopwarming. Terecht, want ze heeft een belangrijke hefboom in handen waarmee ze de Europese economie duurzamer kan maken, aldus een recent rapport.

COVERVERHAAL

Voor vervuilende en controversiële bedrijven wordt het alleen maar moeilijker om financiering te vinden, zegt Trends-redacteur Ilse De Witte.

OPINIE

De Verenigde Staten willen Facebook opsplitsen, en ook de Europese Unie schakelt een versnelling hoger. De opsplitsing van een techgigant is juridisch minder onmogelijk dan het lijkt, zegt Friso Bostoen, FWO-onderzoeker en mededingingsexpert van de KU Leuven.

DE WEEK

Met de integratie van het merk CKS in 2009 maakte de kledinggroep van Dieter Penninckx een kwantumsprong. Maar wat een droomhuwelijk had moeten zijn, ontaardde in een juridische strijd. "Ik ben zwaar voorgelogen. Het is heel spijtig dat mijn bedrijf als motor heeft gediend voor de uitbouw van FNG", zegt de voormalige eigenaar, Guido De Vos.

BUSINESS

De Europese Unie verliest het Verenigd Koninkrijk als lidstaat, sluit bedenkelijke compromissen met Hongarije en Polen, en kan het coronaherstelfonds pas opstarten na een uitputtingsslag. Moddert Europa aan of mag het trots zijn? Drie voormalige Belgische Europese commissarissen getuigen.

BUSINESS

De coronacrisis is te kortstondig om de wereldwijde productieketens zomaar te beknotten, aldus Harvard-hoogleraar Pol Antràs. Het gevaar voor de globalisering komt niet van de pandemie, maar van de politiek.

BUSINESS

Na de kerstvakantie blijft het hoger onderwijs in code rood. Dat is verre van ideaal, maar positief is wel dat de coronapandemie de digitalisering in het hoger onderwijs versnelt. De saaie hoorcolleges beleven hun zwanenzang.

BUSINESS

Lien Vandereycken van de kledingzaak Karma Koma draait bijna evenveel omzet als voor de lockdown, dankzij een vernieuwende aanpak en een sterke onlineaanwezigheid. Ondernemers die het onlinecontact met hun klanten slim aanpakken, zien hun verkoop stijgen, ondanks de crisis.

CORONACRISIS

Terwijl de eersteklassevoetbalclubs Club Brugge en Genk grossieren in winstrecords, lopen de verliezen bij recordkampioen Anderlecht verder op.

BUSINESS

Jan Delcourt, de oprichter van de trampolineparken JumpSky, komt met een nieuw fitnessconcept voor buiten: Strongbox. Samen met zijn studiemaat en zakenpartner Steven de Meijer plant hij tegen maart 2021 dertien buitenlocaties te openen.

BUSINESS

Tech- en autogiganten pompen miljarden in zelfrijdende auto's. Die hebben extreem nauwkeurige kaarten nodig. Daarvoor kloppen veel spelers aan bij de afdeling van TomTom die wordt geleid door Alain De Taeye. De Belg pioniert al 35 jaar met digitale kaarten en zorgde voor het grootste Belgische techsucces met Tele Atlas.

BUSINESS

Goni kweekt sla in bewegende goten en met een robotarm. Zo kan het landbouwbedrijf in Sint-Katelijne-Waver een constante kwaliteit leveren én vermijden dat er water verloren gaat of meststoffen in de grond sijpelen.

BUSINESS

Pas in het samenspel van de dingen graag anders doen én een heel informele cultuur barst de creativiteit los, zegt professor-emeritus aan de Vlerick Business Schoo Marc Buelens.

BUSINESS