Web weergave

Wees gerust: pakjes gratis leveren en terugsturen blijft nog een hele tijd de norm in de e-commerce. Het maakt onlineshoppen verslavend, en dus hebben de webwinkels het nodig. En het is lang niet zeker dat de wantoestanden verdwijnen zodra u meer betaalt om uw kerstpakjes aan huis te laten brengen.

COVERVERHAAL

De Limburgse captain of industry Ronnie Leten is voorzitter van enkele wereldbedrijven. Maar de toekomst van de Belgische economie blijft zijn voornaamste stokpaardje. "Een land met dit potentieel zou veel beter kunnen doen."

INZICHT

De combinatie van de hoge inflatie en de automatische loonindexering wakkert de vrees aan dat het met de Belgische concurrentiekracht ten opzichte van de buurlanden snel de verkeerde kant opgaat. Die vrees is ongegrond, zegt Geert Janssens, de hoofdeconoom van de werkgeversorganisatie Etion.

INZICHT

De coronacrisis heeft het tekort aan arbeidskrachten in de zorg nog acuter gemaakt. Tussen ziekenhuizen en woon-zorgcentra is er een toenemende concurrentiestrijd om de beste medewerkers aan te trekken. Maar de zorginstellingen botsen al snel op wettelijke grenzen.

INZICHT

De trein als oplossing om de broeikasuitstoot uit transport terug te dringen. Dat is het doel van de Europese Unie, maar al een decennialang falend Europees spoorwegbeleid zit dat in de weg. Geen enkele sector in Europa kampt met zoveel protectionisme als het spoor.

INZICHT

Patrick Vandenrhijn is de CEO van de Duitse machinebouwer voor de elektronica-industrie bdtronic

HET BESTE UIT...

"Gebouwen zijn verantwoordelijk voor bijna 40 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot", zegt Khadija Nadi, de CEO van DeltaQ. "Onze software analyseert continu de gegevens. Zo grijpen we elke vijf minuten in in het beheerssysteem. Al die kleine ingrepen zorgen ervoor dat een kantoorruimte gemiddeld 20 tot 25 procent kan besparen op de energiekosten, en 20 tot 40 procent op de CO2-uitstoot." DeltaQ heeft slimme software gecreëerd die een gebouw leert om preventief de verwarming, de ventilatie en de airconditioning (HVAC in het jargon) te regelen. Daarvoor combineert het bedrijf artificiële intelligentie, weersvoorspellende data en gebouwgebonden gegevens. Als uit die weersvoorspellingen blijkt dat het op dinsdag 16 graden wordt, dan schat de software het effect daarvan in op de temperatuur in het kantoorgebouw. Ze beslist dan wanneer de verwarming aan moet en hoe hoog die moet staan.

INSPIRATIE VOOR DE TRENDS VAN MORGEN

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

'Wanneer multinationals als McDonald's verbeteringen aanbrengen in hun processen, met een positieve bijdrage aan het milieu en de maatschappij, kunnen we daarvan leren. Met kritiek alleen komen we niet tot de verhoopte duurzaamheid, wel met een continue verbetering.' Dat zegt Nikolay Dentchev, professor ondernemerschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

INSPIRATIE

Duurzaamheidsprojecten zijn er bij de vleet, maar om een groot impactvol industrieel project op te zetten, moet je met veel rekening houden. Het cleantechbedrijf CEE en AB InBev onderhandelden vijftien maanden over een samenwerking voor energie-efficiëntie. "Het was een huzarenstukje om dit rond te krijgen."

INSPIRATIE

Uw brein is prima in orde? En toch kunt u dat complexe orgaan trainen zodat u rustiger betere beslissingen kan nemen. Mediteren is de sleutel, en veel CEO's hebben die al gevonden.

INSPIRATIE

We zitten in de laatste rechte lijn richting Kerstmis. Wie nog een kerstboom moet versieren, kan terecht in een van de gespecialiseerde kerstshops.

INSPIRATIE

Hoe houden we economische groei binnen de grenzen van wat het milieu aankan? Hoe verzoen je het matigen van de groei met een florerende economie? Academici, ondernemers en andere experts zoeken antwoorden op die vragen in het cahier dat u bij deze Trends vindt.

INSPIRATIE

De eerste smartphones kwamen pas in 2007 op de markt, maar in die korte tijd hebben we ons leven vastgehaakt aan die digitale technologie, terwijl we ook steeds meer de keerzijde daarvan zien. Wat maakt dat de verleiding zo groot is voor ons? Die vraag probeert Hans Schnitzler te beantwoorden in een nieuw boek.

INSPIRATIE

'Het is weer gebleken dat bedrijven, maar ook overheidsdiensten en vzw's, opvallend goed kunnen omgaan met radicale schokken, zoals een massale overschakeling op telewerk. Scholen hebben heroïsche inspanningen geleverd om hun operaties haast wekelijks aan te passen. Alleen de evenementensector ligt uitgeteld op de mat.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

INSPIRATIE