Web weergave

Tien jaar na de financiële crisis die hij voorspeld had, kijkt de econoom William White met stijgende ongerustheid naar de financiële markten. "Je kan de mensen wel overtuigen dat dit niet eeuwig kan duren. Maar je krijgt ze niet overtuigd dat het nu al lang genoeg geduurd heeft."

COVERVERHAAL

Tien jaar lang daalde de consumptie in de belangrijkste champagnemarkt Frankrijk. Maar de Belg Paul-François Vranken, de eigenaar van het beursgenoteerde champagnehuis Vranken Pommery, ziet licht aan het einde van de tunnel. "Paris s'éveille. Langzaamaan gaat het beter met Frankrijk."

INTERVIEW

'In een ontwikkelde samenleving krijgt wie kwetsbaar is, de nodige bescherming. Die hoeft niet oneindig te zijn, maar laat vooraf toch maar duidelijk zijn waaraan iedereen zich mag verwachten.' Dat zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

OPINIE

De lancering van futures, die bitcoin toegankelijk maken voor institutionele beleggers, drijft de prijs verder op. "Maar een groot beleggerspubliek krijg je pas als digitale munten een echte activaklasse zijn waarin je mag én ook wilt beleggen", zegt Dirk Thiels van KBC Asset Management.

DE WEEK

In e-commerce blijft ons land een kolonie van buitenlandse mogendheden zoals Amazon, Bol.com, Coolblue, Zalando en andere. "Winkels die netwerken en voluit de kaart van de digitalisering trekken, hebben succes", reageert Olivier Lanckriet, de West-Vlaamse ondernemer achter de elektroketen Exellent. We destilleerden vijf geboden voor een succesvolle e-commercestratiegie.

BUSINESS

De Nationale Bank is gematigd positief over de hervorming van de vennootschapsbelasting: zonder de hervorming zou het verschil tussen de Belgische tarieven en die van andere landen te groot worden. Toch zit de Belgische belasting op bedrijfswinsten ook na de hervorming boven het gemiddelde van de Europese Unie.

BUSINESS

Testen of een zelfsturende wagen doet wat hij moet doen, kan veiliger op een pc dan op de weg. Het Duitse Siemens is er een kei in, met dank aan de kennis van het vijf jaar geleden overgenomen LMS International. Jan Leuridan, de voormalige chief technology officer van LMS, leidt vandaag een groep die drie keer groter is dan toen.

BUSINESS

In de eindejaarsperiode piekt de consumptie van slakken. Voor de weekdiertjes op de feestdis belanden, beleven ze een heerlijk jaar tussen het groen.

MADE IN BELGIUM

Salesforce pionierde in 1999 met een online-alternatief voor software om klantendata te beheren. De jaarlijkse conferentie Dreamforce, met 170.000 deelnemers, is een van de belangrijkste wapens om Microsoft en andere grotere concurrenten af te houden.

BUSINESS

Gert D'Handschotter van het Kalmthoutse elektronicabedrijf E.D.&A. gaat graag fietsen in de Ardennen en droomt van een mountainbiketocht in Nepal.

BUSINESS

Voor veel bedrijven blijft de energiemarkt moeilijk te doorgronden. Het jonge E-Luminati wil zich lanceren als een betrouwbare partner tussen afnemers en leveranciers.

BUSINESS

Steigert de een bij het feit dat hij een webcam als gesprekspartner krijgt tijdens een sollicitatieproces, dan is de ander blij dat hij eindelijk zichzelf kan tonen zoals hij is. Al lijkt solliciteren via een video-interview vooral een tussenstap.

BUSINESS

Je moet het maar doen in een tijd dat gezond ontbijten door iedereen gepredikt wordt, een cornflakesbar openen met zoetigheden uit de hele wereld. Sara Lievers (39) en Maarten van Minnebruggen (36) deden het.

BUSINESS

Zeven operapremières, zeven Europese steden, zeven sociaalpolitieke contexten: HET Victoria & Albert Museum huldigt zijn nieuwe vleugel in met een veelzijdige operatentoonstelling.

AGENDA