Web weergave

Wie de technologische queeste van China afremt, plafonneert de ontwikkeling van China. Voor het Chinese regime is dat niet onderhandelbaar. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

INTRO

De Vlaamse ondernemerswereld slaat de bladzijde van deze regeerperiode maar beter meteen om. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

OPINIE

De aangehouden financieel directeur van Huawei, Meng Wanzhou, speelt meer dan een bijrol in de spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Ze heeft een sleutelpositie bij de Chinese telecom- en smartphonegigant die de Amerikaanse superioriteit in technologie bedreigt.

HET GEZICHT

De N-VA zal wellicht een aantal sociaaleconomische dossiers van de regering-Michel II steunen, verwacht de Gentse politicoloog Carl Devos. Maar er zullen wellicht "grijze en afgevlakte beslissingen" worden genomen.

DE WEEK

Exclusief voor Trends blikken CEO Marc Lauwers en chief information & digital officer Geert Van Hove van Argenta nog één keer terug op de problematische IT-migratie in april. "Dit had iedereen kunnen overkomen."

BUSINESS

Beursgenoteerde bedrijven in Europa blijven er een erg klassieke verloningspolitiek op nahouden voor hun CEO. Ondernemingen die de creatie van aandeelhouderswaarde op de lange termijn belonen, blijven de uitzondering. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Vlerick.

BUSINESS

"De vaandelvlucht van de politiek maakt dat burgers zelf het klimaatbeleid via de rechter zullen afdwingen." Professor Kurt Deketelaere pleit voor meer politieke daadkracht, de herfederalisering van het milieu- en energiebeleid, meer geld voor onderzoek en een CO2-taks.

BUSINESS

Erika Tuypens stampte twaalf jaar geleden het dienstenchequebedrijf Dome Assistance uit de grond. De Oost-Vlaamse onderneemster gelooft in de kracht van het individu en houdt van muziek, dans en beeldende kunst.

BUSINESS

Marc Coucke is lang niet de enige zakenman met een farmaceutische achtergrond. Van de bijna 20.000 apothekers die ons land telt, kiest een handvol elk jaar voor een carrière als ondernemer. Drie start-ups doen hun verhaal.

BUSINESS

In het West-Vlaamse Izegem bouwt het familiebedrijf Deforche serres voor de hele wereld. "Geen standaardproducten tegen Chinese lonen. Wij maken alles op maat met alle mogelijke technieken."

BUSINESS

Niet-verkozen centrale bankiers zwaaien de plak over de economie. Volgens hun oud-collega Paul Tucker mogen ze daarbij best wat terughoudendheid tonen. "De centrale bankiers zien zichzelf als het antwoord op problemen die zij niet kunnen oplossen."

BUSINESS

In De Tijdreiziger blikt Hans Bourlon, CEO van Studio 100, met veel fantasie enkele decennia vooruit. Deze week: Robots kunnen veel, maar veel ook niet.

BUSINESS

Het lukt het technologiefestival Slush jaar na jaar in de donkere en koude decembermaand 3100 start-ups, 1800 investeerders, 650 journalisten naar het Hoge Noorden te lokken. Op 4 en 5 december waren er 20.000 deelnemers in Helsinki.

BUSINESS

Wie een hotel uitbaat, heeft niet langer genoeg aan een website alleen. De trein van de digitalisering heeft een volgende halte bereikt: die van de apps. De Belgische hotelapp Throdi helpt hoteliers een plaats te veroveren op de smartphone van hun klanten.

BUSINESS

Toen industrieel ingenieur Stef Van der Stappen ooit 25 minuten moest rijden om een cadeaubon te kunnen verzilveren, verzon hij een alternatief. Tukadoo is een universele cadeaubon.

BUSINESS

Tijdens de eindejaarsfeesten komt al eens wat meer alcohol op tafel, van bier tot feestelijke cocktails. Intussen is onder invloed van maatschappelijke druk een tegenbeweging ontstaan: 0,0% alcohol en toch pittig.

ZOOM

Belangrijke sociale en economische verschuivingen zoals de vergrijzing, de globalisering, de digitalisering en de ontwikkeling van de platformeconomie maken dat onze Belgische arbeidsmarktregulering niet meer up to date is, stellen Marc De Vos van de denktank Itinera en Jacques Bughin van McKinsey.

BUSINESS

Young Leaders/Inspiring Mentors is een programma waarbij een jonge leider wordt gekoppeld aan een topleider. Geïnteresseerd om zelf deel te nemen? Meer info via info@youngleaders-inspiringmentors.eu

BUSINESS

Een retrospectieve in het Petit Palais in Parijs licht een tip van het mysterie rond Fernand Khnopff op. Bijzonder op de expo is de aandacht voor de foto's van Khnopff.

AGENDA