Web weergave

De Vlaamse regering schroeft haar klimaatambities terug en dat doet heel wat stof opwaaien. Kurt Deketelaere, hoogleraar klimaat- en energierecht aan de KU Leuven en oprichter van het Sustainability College Bruges, is sceptisch. "Wat mij stoort, en onze ministers wekken graag die indruk, is dat het lijkt alsof Europa een Vlaams plan vraagt. Dat is niet zo."

DE WEEK

De coöperatie NewB krijgt van de Europese Centrale Bank een vergunning om bankactiviteiten op te starten. Dat meldt de Nationale Bank, die eerder al het licht op groen zette.

BUSINESS

De sociale protesten doen iets anders vermoeden, maar de Franse economie groeit momenteel sneller dan de Duitse. Dat is een zeldzaamheid. De koopkrachtmaatregelen die president Emmanuel Macron nam als antwoord op de gele hesjes zwengelen de consumptie aan.

BUSINESS

Laten we het niet hebben over het pensioen, maar over het idee van pensionering zelf. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University in Sydney.

BUSINESS

Skeyes heeft een bewogen jaar achter de rug. Na talloze stakingsdagen van de luchtverkeersleiders, gevolgd door klachten van gebruikers als Brussels Airlines en de luchthavenuitbater van Zaventem, lijkt de rust weergekeerd. CEO Johan Decuyper wil het kapitaal openstellen voor externe aandeelhouders.

BUSINESS

Het Belgisch-Australische Secure Code Warrior haalt 47,6 miljoen dollar op bij gereputeerde namen als Goldman Sachs, Cisco en Forcepoint Capital. Pieter Danhieux en Matias Madou willen het geld investeren in hun platform om programmeurs veiligere code te laten schrijven en in de uitbouw van hun team, in het bijzonder in Brugge.

BUSINESS

Tijdens de eindejaarsfeesten verschijnen er traditioneel nogal wat delicatessen op tafel. De leveranciers zijn gepassioneerde professionals, met mooie verhalen en een hart voor hun product. Wij gingen langs bij een kaviaarproducent, een chocolatier-patissier en een wijnmaker.

BUSINESS

Het Gentse uman.ai ontwikkelde een AI-platform dat de verspreiding van kennis in teams vereenvoudigt. De expertise van de incubator imec.istart was daarbij onmisbaar.

BUSINESS

Familiebedrijven willen de trein van de digitalisering, automatisering en robotisering niet missen, maar zien ook specifieke uitdagingen. Zal de robot trouwe medewerkers vervangen en hoe kun je troeven als ambachtelijkheid blijven uitspelen?

BUSINESS

Ageas Azië steekt de Belgische tak naar de kroon als belangrijkste winstmotor van de verzekeringsgroep. "En hier liggen nog veel kansen", meent topman Gary Crist. Een afsplitsing staat evenwel niet op de agenda, verduidelijkt Bart De Smet, de CEO van de groep.

BUSINESS

Verzekeringsbedrijven die in België actief zijn, liggen vooral van de lage rente wakker. Dat blijkt uit een tweejaarlijkse sectorstudie van PwC. Ook Moody's zette enkele weken geleden het licht op oranje omdat de lage rente de rendabiliteit en de solvabiliteit van de Europese verzekeraars dreigt aan te tasten.

BUSINESS

De VRT speelt een voortrekkersrol in Europa voor innovatie in de mediasector. Dat bleek dit jaar opnieuw op het technologiefestival Slush. "Het doel is technologie uit te wisselen, samenwerkingen op te zetten en start-ups te helpen groeien."

BUSINESS

Met een simpele muisklik een schilderij verkopen aan een onbekende aan de andere kant van de wereld. Tien jaar geleden weigerden de meeste kunsthandelaars te geloven dat zoiets mogelijk zou zijn. Tegenwoordig zijn de onlineverkoopplatformen voor kunst in volle ontwikkeling. In 2018 hebben ze voor 4,2 miljard euro omgezet.

AFTERWORK

Met het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach in drie compleet verschillende uitvoeringen kunt u het begin van de kerstperiode moeilijk missen.

AGENDA