Web weergave

In enkele weken kondigen de referentieaandeelhouders van zowel Sioen, Zenitel als Orange Belgium aan dat ze van hun beursnotering op Euronext Brussel af willen. Opportunisme troef, maar dat kun je die aandeelhouders niet kwalijk nemen. Wall Street wordt bedolven onder de nieuwe noteringen, terwijl bij ons een verdere verschraling dreigt.

COVERVERHAAL

Het kadastraal inkomen is achterhaald en onrechtvaardig als grondslag voor een vastgoedbelasting. Een belasting op de reële huurinkomsten kan de lasten eerlijker verdelen en bijdragen tot de vergroening van het woningbestand, minder zwartwerk en betaalbaar wonen voor gezinnen. Een belastingverhoging voor verhuurders is de keerzijde van de medaille.

BUSINESS

Het wellnesscomplex Elaisa in Dilsen-Stokkem was een halfjaar open, toen het door de eerste lockdown weer dicht moest. Vandaag zweten de ondernemers de tweede gedwongen sluiting uit. "We zijn moedige mensen, we hebben geen keuze", zeggen de zaakvoerders Patricia en Jean-Luc Kumpen.

BUSINESS

De bioscoopuitbater Kinepolis zit in de hoek waar de klappen vallen. Corona houdt de zalen dicht en filmstudio's zetten de bioscopen een hak door films te lanceren via hun streamingdiensten. Maar dat alles leidt ook tot onverwachte allianties en initiatieven, zegt topman Eddy Duquenne.

BUSINESS

Freshr verwerkt onverkochte fruit en groenten van Carrefour tot soepen, smoothies en verse sappen. De primeur is voor de vestiging in Zemst, maar de opzet is dat alle Carrefour-winkels dat concept volgend jaar aanbieden.

BUSINESS

Het is weinig waarschijnlijk dat de overheid ooit bitcoins zal aanvaarden voor belastingen. Dat zou haar soevereine gezag aantasten, zegt Jan Longeval, adjunct-professor aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

De zelfstandigenorganisatie Unizo lanceert samen met het advieskantoor Deminor een nieuwe code voor goed bestuur in kmo's. Die bevat aanbevelingen over risicobeheer, strategische planning, de opvolging en de adviesraad.

BUSINESS

Het Belgische handelsplatform in cryptomunten Bit4You wil de komende weken vers kapitaal ophalen. Dat geld zal hoofdzakelijk worden geïnvesteerd in marketing om naamsbekendheid te verwerven in Frankrijk en Nederland.

BUSINESS

Bart Neyns staat in het UZ Brussel aan het hoofd van de dienst medische oncologie. Tegelijk is hij een veel geciteerde kankeronderzoeker. "Als onderzoeker engageer ik me graag om iets te bereiken wat onbereikbaar lijkt."

BUSINESS

Een fabrieksbrand en de covid-pandemie konden de groei van het beursgenoteerde familiebedrijf Realco niet stoppen. De schoonmaakproducten op basis van enzymen blijken zelfs een hefboom om de voedselverspilling in te dijken.

BUSINESS

In echte teams weet iedereen wie de lijntrekkers zijn. Alleen de hiërarchische systemen ontdekken ze te laat, zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

Is audio the next big thing? Aan het groeiende aantal podcasts te oordelen wel. Deze maand werden twee nieuwe productiehuizen gelanceerd en de vraag naar podcasts blijft toenemen. 'Luisteren is het nieuwe lezen, een moment voor jezelf.'

AFTERWORK

Het Belgische notariaat heeft Izimi gelanceerd: een digitale kluis waarin u belangrijke documenten kunt verzamelen. Die kunt u zelfs in een beveiligde omgeving delen met uw naasten en nabestaanden.

MONEYTALK

'Zo langzamerhand is de maximale spanning bereikt, die de witwaswetgeving kan leggen op het financiële bestel.' Dat zegt Jan Tuerlinckx, advocaat-vennoot bij Tuerlinckx Tax Lawyers.

MONEYTALK