Trends

Web weergave

Blijkbaar heeft Europa meer recht op vaccins dan een ander. Dat is de perceptie. Daar sta je dan met je moreel kompas, zegt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

Topwinkelwandelstraten zullen de coronacrisis overleven, net zoals de meeste shopping- en retailcentra. Handelskernen in kleine steden, die het dikwijls al moeilijk hebben, delen echter in de klappen.

COVERVERHAAL

Na een crisis spelen supermarkten doorgaans op de prijs om financieel verzwakte of angstige consumenten te overtuigen. Een echte prijzenslag is nog niet aan de orde. Al zijn de prijzen, na een promotieverbod vorig jaar, weer gedaald tot het niveau van voor de uitbraak van het coronavirus.

COVERVERHAAL

Corona heeft het toerisme een flinke klap toegediend. Reizen wordt nog altijd ten stelligste afgeraden of zelfs verboden. Zullen we ooit weer massaal en onbezorgd het vliegtuig nemen naar een exotische bestemming? Ja, zeggen de experts, al kan het wat langer duren dan eerst gedacht.

COVERVERHAAL

Corona liet mensen weer meer naar de auto grijpen. Het openbaar vervoer probeert de schade te beperken, maar de reizigersaantallen van voor de pandemie komen voorlopig niet terug.

COVERVERHAAL

We mogen er vrij gerust op zijn dat we groepsimmuniteit tegen covid-19 zullen bereiken. Wanneer dat gebeurt, is koffiedik kijken. En of die immuniteit ook wereldwijd zal gelden, is een even groot vraagteken. Elke euforie over de vaccins is ongepast.

COVERVERHAAL

Heel wat Belgen sparen zich te pletter tijdens deze coronacrisis. Nemen ze straks wraak op het virus en op de crisis door zich te pletter te consumeren? De kans is groot dat de consument nog even de kat uit de boom kijkt.

COVERVERHAAL

De coronapandemie creëert een generatie ontgoochelde jongeren, vrezen velen. Ze hebben zelfs al een naam gekregen: de 'pandemials', jongeren met een onzekere toekomst, leerachterstand, minder carrièrekansen en een verminderd mentaal welzijn. Veel experts geloven niet dat het zo'n vaart loopt, al is waakzaamheid geboden.

COVERVERHAAL

Er kan een zilveren randje rond de coronacrisis geschilderd worden als bedrijven dankzij de crisis de digitalisering versneld omarmen. Een efficiënter bedrijfsleven kan een welkome erfenis worden van de ellende van de voorbije maanden.

COVERVERHAAL

De Europese Unie heeft in haar respons op de coronacrisis taboes doorbroken die al decennialang golden. Is daarmee de macht definitief verschoven van de lidstaten naar de Europese instellingen? Of blijven die eerste het voor het zeggen hebben?

COVERVERHAAL

De Green Deal, het plan van de Europese Unie om tegen 2050 klimaatneutraal te worden, moet het man-op-de-maanmoment van Europa worden: een grote stap voor de mensheid. Het zal de komende jaren stapje voor stapje ons dagelijks leven veranderen.

COVERVERHAAL

De luchtvrachttarieven swingen de pan uit. Die druk zal nog zeker een jaar aanhouden, verwacht Steven Polmans, de voorzitter van The International Air Cargo Association (Tiaca). Tot eind vorig jaar was hij directeur vracht en logistiek van Brucargo.

DE WEEK

Trends zet een jaar lang elke week een vrouwelijke topmanager, wetenschapper, techondernemer of influencer in de schijnwerpers. De vijftig vrouwen staan in de eerste lijst van Inspiring Fifty Belgium. Donderdagavond kiest ons zusterblad Data News een opvolger voor Dewi Van De Vyver als ICT Woman of the Year. Wat een jaar vol events en presentaties moest worden, draaide anders uit. "Toch waren er voor mij waanzinnig veel kansen."

INSPRINGFIFTY

De West-Vlaamse textielfamilie De Sutter is de verrassende koper van de kledingketen E5 Mode. De twee ondernemers Kristof en Peter De Sutter reden een opmerkelijk en soms hobbelig parcours, dat loopt van jeans in Madagaskar tot serviceflats in Charleroi.

BUSINESS

Het schuldenmoratorium wordt opgeheven. Schuldeisers mogen wanbetalers opnieuw in faillissement dagvaarden. Een gerechtelijke reorganisatie biedt een uitweg voor ondernemers in moeilijkheden, maar soms is een faillissement zo slecht nog niet.

BUSINESS

Door de overname van Fidea en de schadeverzekeringen van Athora is de verzekeraar Baloise Insurance uitgegroeid tot het nummer vier op de Belgische markt. CEO Henk Janssen zet voluit in op het makelaarskanaal en bereidt de toekomst in een digitale wereld voor.

BUSINESS

De tolerantie voor charlatans, halfbakken instrumenten en hopeloos verouderde theorieën is nog altijd veel te groot. Dat zegt professor-emeritus aan de Vlerick Business School Marc Buelens.

BUSINESS

E-commerce, contactloos betalen en videoconferenties zijn niet de enige winnaars in de bizarre tijden die we beleven. Ook de digitale identiteit breekt door.

BUSINESS

Te weinig jongeren kiezen een technische richting of een technisch beroep. Nog veel ouders zien hun kinderen liever talen of rechten studeren. Dat wil ondernemer Luc Van Thillo veranderen met Robotland.

BUSINESS

Bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) neemt Nicolas Watillon de fakkel over van Stefaan Leliaert. De nieuwe voorzitter wil de makelaars digitaal wapenen, zodat ze hun toenemende verplichtingen aankunnen.

BUSINESS

Op 12 februari begint voor de Chinezen het jaar van de Os, volgens de Chinese astrologie een topjaar voor alle harde werkers én doorzetters, zoals deze restauranthouders.

AFTERWORK

Wall Street was vorige week in de ban van een ware opstand. Kleine beleggers revolteerden tegen de grote beursjongens, meer bepaald de shorters en de hefboomfondsen. De activisten verenigden zich via sociale media en bundelden de krachten op goedkope beurshandelsplatformen. En zowaar, ze kregen enkele grote jongens op de knieën. David haalde het van Goliath. Alleen heeft die overwinning een ironisch neveneffect.

MONEYTALK

Beleggers in Franse aandelen hebben hun slag thuis gehaald. Ze vragen al jaren een correcte toepassing van het belastingverdrag tussen België en Frankrijk. Vanaf dit aanslagjaar kunnen ze de te veel betaalde belasting terugvorderen, tot en met het aanslagjaar 2017.

MONEYTALK