Web weergave

In het bedrijfsleven en de politiek duiken ze steeds vaker op: mensen die al op jonge leeftijd leidinggeven en verantwoordelijkheid dragen. Het besef groeit dat niet de leeftijd belangrijk is, maar vooral welk type leider iemand is. "Een bedrijf leiden is zoals 365 dagen per jaar een spaghetti-avond organiseren."

30'ERS AAN DE TOP

Het ontslag van CEO Paul Lembrechts blijft voor sociale onrust zorgen bij de VRT. Volgens professor mediastudies Tim Raats (imec-SMIT-VUB) wordt de openbare omroep nu ook harder aangepakt dan vroeger.

DE WEEK

De Vlaamse regering geeft de Vlaamse afvalwaterzuiveraar Aquafin een coördinerende rol bij rioleringswerken. Die zet is bedoeld om de beschikbare middelen beter te benutten. Maar er is nog veel meer werk aan onze ondergrondse huishouding. "Grote stukken gemeentelijke riolering zijn al twintig jaar of langer niet meer gecontroleerd."

BUSINESS

Dat België in de invoering van 5G flink achteroploopt, is maar een van de vele kwalijke symptomen van de complexiteit van ons land, zegt Ronnie Leten, de voorzitter van het Zweedse telecomconcern Ericsson.

INTERVIEW

Amerika is medeplichtig aan het Chinese staatskapitalisme. Het recupereert het Chinese economische nationalisme voor Amerikaans nationalisme. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University in Sydney.

BUSINESS

Een jaar lang volgen we het wel en wee van vier start-ups.

DURVERS

Vrouwelijke ondernemers kijken anders naar de groei van hun bedrijf. Dat zegt Muriel Uytterhaegen, mede-oprichter van We are Jane, een investeringsfonds van en voor ondernemende vrouwen.

DURVERS

Idlegcy helpt bedrijven correct om te gaan met gevoelige persoonsgegevens. Medeoprichter Jan Lagast kreeg het idee vanuit ImpactBuilders, zijn bedrijf dat start-ups lanceert.

DURVERS

Wereldwijd zitten geavanceerde economieën in een ongeziene situatie van langdurige lage economische groei, maar een nog hardnekkigere lage rente. Volgens voormalig hoofdeconoom van het Internationaal Muntfonds (IMF) Olivier Blanchard hebben overheden daardoor meer begrotingsruimte, die ze moeten benutten om de economie onder stoom te houden.

BUSINESS

Dag en nacht zijn ondernemers bezig met hun zaak, zo wil het cliché. In sommige gevallen mag je dat letterlijk nemen. Deze ondernemers werken terwijl u slaapt of feest.

BUSINESS

De hr-dienstenverlener Securex gaat een verregaande samenwerking aan met de Belgische start-up Officient. Samen bouwen ze één internationaal platform uit voor het beheer van hr-processen zoals loonadministratie, opleidingen, functioneringsgesprekken, bedrijfswagens en contracten.

BUSINESS

Verf maken is zoals koken. Beide disciplines zijn in essentie toegepaste chemie. De terminologie verschilt wel: de verfmaker heeft het over formuleringen in plaats van over recepten en hij werkt niet met ingrediënten maar met grondstoffen. We mochten meekijken in de interne keuken van de verfproducent Bevepe.

MADE IN BELGIUM

Geen schulden en geen grote overnames bij Miele, de Duitse kwaliteitsproducent van keukentoestellen. "We kennen onze financiële mogelijkheden. We willen het bedrijf niet in gevaar brengen door grote avonturen", zegt topman Markus Miele.

BUSINESS

32 pianosonates, dertien pianisten en zes historische instrumenten: AMUZ laat horen hoe Beethovens klavierwerk in zijn tijd moet hebben geklonken.

AGENDA

Nu de gemoederen tussen de Verenigde Staten en Iran weer oplaaien, beleven de goudhandelaars drukke dagen. Wat moet een belegger doen die goud of een ander edelmetaal in zijn kluis wil halen als bescherming in bange dagen?

MONEYTALK

De regeling die werknemers toeliet hun bedrijfswagen in te ruilen tegen cash, is niet meer. Maar het arrest van het Grondwettelijk Hof heeft geen rechtstreekse gevolgen voor bedrijfswagens of voor het mobiliteitsbudget.

MONEYTALK

Een schandaal schudde de Britse sector van het vermogensbeheer vorig jaar door elkaar. De Britse fondsenhuizen voelen de naweeën tot op vandaag.

MONEYTALK