Een Russische inval in Oekraïne heeft een economische impact op Europa. Regeringen verhogen hun defensiebudgetten en investeren in cyberveiligheid. En de EU-landen plaatsen almaar meer vraagtekens bij hun energieafhankelijkheid van Rusland. Die bezorgdheden blijven, ook als de situatie in Oekraïne niet ontspoort, zeggen experts.
Het was een plottwist van jewelste: het verankeringsdebat leek dood en begraven, maar de federale overheid zag haar kans om een klein belang te nemen in de verzekeraar Ageas. Er ligt nog geld klaar om Belgische bedrijven met overheidskapitaal te verankeren. "Kopen is gemakkelijk, maar de participatie goed beheren is veel moeilijker", zegt Herman Daems, de éminence grise van het verankeringsdebat.
Telewerk en covid-19 laten zich voelen in het openbaar vervoer. Er zijn minder inkomsten, terwijl de kosten blijven lopen. Toch is er geen paniek bij de NMBS.
Het Limburgse familiale voedingsbedrijf Deliva ontwikkelt en test nieuwe producten samen met voedingsproducenten. Het staat op de eerste rij om veranderende smaakgewoonten te detecteren. En die evolueren vandaag veel sneller dan vroeger.
Jürgen Ingels is met zijn durfkapitaalfonds Smartfin en als privé-investeerder altijd op zoek naar echte ondernemers. De vroege investering in Deliverect, de Vlaamse techbelofte die op 1,4 miljard dollar wordt gewaardeerd, is voorlopig de kroon op zijn werk. Maar het werk is nog niet af. "Een mens loopt zo'n tachtig jaar rond op de wereld. Je moet toch iets tofs hebben gedaan en iets kunnen achterlaten?"
De Franse groep Tikehau Capital zal het Belgian Recovery Fund beheren. Met dat fonds wil onze overheid de economische relance na de coronacrisis ondersteunen. Wie is die Franse vermogensbeheerder die in korte tijd uitgroeide tot een significante Europese financier en investeerder?
Trends brengt iedere week het beste uit de toonaangevende financieel-economische media in Europa. Het Oostenrijkse winterseizoen staat weer aan de rand van de afgrond door de pandemie. Veel herbergiers maken zich zorgen over hun broodwinning. Ook het kleine Tiroolse bergstadje Ehrwald beleeft verhitte tijden.
De leden van Febeliec, de federatie van industriële energieverbruikers, zijn goed voor 40 procent van het elektriciteits- en gasverbruik in ons land. De stijgende energieprijzen en de onzekerheid over de energiebevoorrading baren hen grote zorgen.
Grote vastgoedgroepen werken almaar vaker samen met proptechstart-ups. Ook in de conservatieve vastgoedsector wordt digitalisering een must om te overleven. PropTech Lab helpt daarbij een handje.
In de vastgoedwereld wemelt het van de start-ups die vallen onder de wat vage noemer 'proptech'. Ze hebben de ambitie met digitalisering te komen tot een nieuwe manier van leven en gebouwen beheren. Een duik in de wereld van huisvesting 2.0.
Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.
Een Belgisch bedrijf bindt de strijd aan met PFAS. Jan Helskens en Wim De Veirman van The Cookware Company, bekend van het potten- en pannenmerk Greenpan, pleiten voor een totaalverbod op de chemicaliën in niet-essentiële toepassingen. "Over vijf jaar koken we niet meer met klassieke antikleefpannen."
Een troef in de strijd om talent, meer eigenaarschap, minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Een werkerscoöperatie biedt potentieel een antwoord op veel uitdagingen van de 21ste eeuw.
Iedere maand stellen we een wetenschapper voor wiens werk belangrijk kan worden voor de economie. Precisiepolymeren moeten de overtreffende trap worden van de zelfherstellende kunststoffen waarmee Filip Du Prez zo'n tien jaar geleden al het nieuws haalde. "Het beeld van een prof die opgesloten zit in zijn labo, klopt bij mij niet."
Sinds zijn oprichting in 2017 is het Brusselse e-bikemerk Cowboy veelbesproken op de markt, in de media en in de start-upwereld. Het bedrijf kan bogen op een mooi parcours, maar eigenlijk begint de rit nu pas.
De officiële codes die de economische activiteit van een onderneming beschrijven, zijn in 63 procent van de gevallen onjuist, ontdekten Jean-Pol Boone en Jean-Noël Chamart. Ze bedachten er ook een oplossing voor. Hun bedrijf kan een belangrijke rol spelen in de ecologische transitie.
Wie zinvol werk uitoefent, plukt daar professioneel en persoonlijk de vruchten van. Toch botsen veel mensen die via hun job een positieve maatschappelijke impact nastreven, tegen een muur. Dat heeft verschillende oorzaken.
Terwijl men in gewone omstandigheden vindt dat mensen in hogestatuskleding zich effectief machtiger voelen, bleek dat bij digitale vergaderingen niet het geval te zijn, zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.
Door de plannen van de Amerikaanse centrale bank om krediet duurder te maken, is de start van het beursjaar 2022 een van de meest tumultueuze sinds lang. De meeste indexen zijn een stuk teruggevallen. Vooral de Amerikaanse techaandelen moesten het ontgelden.
Minister van Pensioenen Karine Lalieux heeft vorige vrijdag haar pensioenplannen uit de doeken gedaan aan het kernkabinet. Die zijn nagenoeg niet gewijzigd sinds ze in september via de pers uitlekten. Economen waarschuwen dat er iets belangrijks ontbreekt: hervormingen om de pensioenen betaalbaar te houden.
Consumenten worden niet alleen gedreven door economische drijfveren. Bedrijven zijn zich maar beter bewust van alle emoties die bij hun klanten kunnen spelen. Zo is een boete gewoon maar een prijs die mensen al dan niet willen betalen.