Web weergave

Een Russische inval in Oekraïne heeft een economische impact op Europa. Regeringen verhogen hun defensiebudgetten en investeren in cyberveiligheid. En de EU-landen plaatsen almaar meer vraagtekens bij hun energieafhankelijkheid van Rusland. Die bezorgdheden blijven, ook als de situatie in Oekraïne niet ontspoort, zeggen experts.

COVERVERHAAL

Het was een plottwist van jewelste: het verankeringsdebat leek dood en begraven, maar de federale overheid zag haar kans om een klein belang te nemen in de verzekeraar Ageas. Er ligt nog geld klaar om Belgische bedrijven met overheidskapitaal te verankeren. "Kopen is gemakkelijk, maar de participatie goed beheren is veel moeilijker", zegt Herman Daems, de éminence grise van het verankeringsdebat.

INZICHT

Telewerk en covid-19 laten zich voelen in het openbaar vervoer. Er zijn minder inkomsten, terwijl de kosten blijven lopen. Toch is er geen paniek bij de NMBS.

INZICHT

Jürgen Ingels is met zijn durfkapitaalfonds Smartfin en als privé-investeerder altijd op zoek naar echte ondernemers. De vroege investering in Deliverect, de Vlaamse techbelofte die op 1,4 miljard dollar wordt gewaardeerd, is voorlopig de kroon op zijn werk. Maar het werk is nog niet af. "Een mens loopt zo'n tachtig jaar rond op de wereld. Je moet toch iets tofs hebben gedaan en iets kunnen achterlaten?"

INZICHT

Trends brengt iedere week het beste uit de toonaangevende financieel-economische media in Europa. Het Oostenrijkse winterseizoen staat weer aan de rand van de afgrond door de pandemie. Veel herbergiers maken zich zorgen over hun broodwinning. Ook het kleine Tiroolse bergstadje Ehrwald beleeft verhitte tijden.

HET BESTE UIT...

Marianne Amssoms werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio. Ze is ook voorzitter van BelCham

HET BESTE UIT...

In de vastgoedwereld wemelt het van de start-ups die vallen onder de wat vage noemer 'proptech'. Ze hebben de ambitie met digitalisering te komen tot een nieuwe manier van leven en gebouwen beheren. Een duik in de wereld van huisvesting 2.0.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

De officiële codes die de economische activiteit van een onderneming beschrijven, zijn in 63 procent van de gevallen onjuist, ontdekten Jean-Pol Boone en Jean-Noël Chamart. Ze bedachten er ook een oplossing voor. Hun bedrijf kan een belangrijke rol spelen in de ecologische transitie.

INSPIRATIE

Terwijl men in gewone omstandigheden vindt dat mensen in hogestatuskleding zich effectief machtiger voelen, bleek dat bij digitale vergaderingen niet het geval te zijn, zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

INSPIRATIE

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

ADVIES

Door de plannen van de Amerikaanse centrale bank om krediet duurder te maken, is de start van het beursjaar 2022 een van de meest tumultueuze sinds lang. De meeste indexen zijn een stuk teruggevallen. Vooral de Amerikaanse techaandelen moesten het ontgelden.

ADVIES

Minister van Pensioenen Karine Lalieux heeft vorige vrijdag haar pensioenplannen uit de doeken gedaan aan het kernkabinet. Die zijn nagenoeg niet gewijzigd sinds ze in september via de pers uitlekten. Economen waarschuwen dat er iets belangrijks ontbreekt: hervormingen om de pensioenen betaalbaar te houden.

ADVIES