Web weergave

Het Gentse biotechbedrijf argenx weet uiterlijk op 17 december of het zijn stermedicijn efgartigimod op de lucratieve Amerikaanse markt mag lanceren. Van de goedkeuring door het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA hangt bijzonder veel af. "Voor onze biotechsector kan het belang van het slagen van argenx onmogelijk worden overschat."

COVERVERHAAL

De deltavariant zet de thuiszorg onder druk. Al benadrukken het Wit-Gele Kruis en iMens dat niemand in de kou blijft staan. Voorlopig toch.

INZICHT

De economische coronakrimp van 2020 heeft weinig impact gehad op het basisloon van CEO's van beursgenoteerde bedrijven, blijkt uit de jaarlijkse studie van Vlerick Business School. Er wordt wel meer rekening gehouden met duurzaamheidscriteria.

INZICHT

Ook een kleine kmo kan een sleutelrol spelen in de voedingssector. Bij de doorsneeconsument is Colac in Beerse onbekend, maar in de horeca en de voedingsindustrie is het een naam als een klok. "Wij hebben een plaats naast de multinationals."

INZICHT

Jarenlang kon in Vlaamse economische kringen niet naast Johan Van den Driessche worden gekeken. Als bestuurder van Gimv en voorzitter van Vyncke hield hij de vinger aan de pols van het Vlaamse economische weefsel. Als Brussels Parlementslid waarschuwde hij meer dan eens voor het manke beleid in het gewest. "Ik merkte geen sense of urgency, geen of onvoldoende transparantie."

INZICHT

Met inkomsten uit bier, kaas, toerisme en andere producten voerden abdijen de voorbije decennia een slim diversificatiebeleid. Hun aanpak is vergelijkbaar met die van een kmo, hun doel is totaal anders. "Wij zijn een abdij met een brouwerij, en niet omgekeerd."

INZICHT

De Amerikaanse munitiefabrikanten kunnen de vraag niet aan, nu jagen en sportschieten helemaal in is.

HET BESTE UIT...

Oprichters van scale-ups die 1 miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen belichten we in deze rubriek een van die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Aan de rand van Eindhoven staat een merkwaardig huis. Het is de eerste woning ter wereld op de privémarkt die volledig uit 3D-geprint beton is opgetrokken. Dat kon dankzij de expertise van Weber Beamix, een onderdeel van de Franse bouwmaterialenproducent Saint-Gobain. De techniek is duurzamer dan klassiek bouwen. "Een heerlijk huis", zeggen de bewoners.

INSPIRATIE

Werk neemt een veel te prominente plaats in hoe we ons leven organiseren, betoogt de Nederlandse sociologe Marguerite van den Berg. We raken er uitgeput van, en werk biedt niet langer zekerheid en slorpt al onze tijd op. "We moeten opnieuw nee durven zeggen tegen een baas en grenzen aangeven."

INSPIRATIE

Van de vier grootbanken bieden enkel KBC Bank en BNP Paribas Fortis een digitale kluis aan. Belfius en ING België hebben die dienst niet in hun aanbod en zijn dat ook niet van plan. Bij BNP Paribas Fortis is de digitale kluis enkel beschikbaar voor privatebankingklanten.

ADVIES