Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

'Als we ons geld beleggen via een bank, verwachten we dat onze beursexpert grondig gescreend is, een diploma kan voorleggen en weet waarover hij of zij praat. Van een onlinecoach of finfluencer verwacht de beurswaakhond dat vooralsnog niet. De screening van zulke profielen moet sneller, grondiger en doortastender gebeuren.'

OPINIE

De bedrijven betaalden de voorbije jaren nog enigszins met de glimlach hogere vennootschapsbelastingen, omdat die het gevolg waren van hogere bedrijfswinsten. Dat lachen dreigt hen te vergaan door een toenemende rechtsonzekerheid en een hogere belastingdruk.

COVERVERHAAL

De verloning van de CEO's van beursgenoteerde Belgische bedrijven is in 2021 opnieuw gestegen na een daling in het coronajaar 2020, leert de loonstudie van Vlerick Business School. In het remuneratiebeleid probeert men steeds meer duurzaamheidscriteria mee te nemen, al zitten veel bedrijven nog in de beginfase.

INZICHT

De discrete Belgische mineralengroep Sibelco viert dit jaar haar 150ste verjaardag. Na een mislukt Amerikaans avontuur neemt de wereldleider een nieuwe start met een nieuwe CEO, een nieuwe strategie en nieuwe speerpunten, zoals glasrecyclage. "Ons nieuw industrieel platform maakt verdere groei mogelijk", zegt CEO Hilmar Rode.

INZICHT

De massamobilisatie voor de oorlog in Oekraïne heeft het tekort aan arbeidskrachten in Rusland acuter gemaakt. Ook op lange termijn ziet de demografische evolutie er niet goed uit.

HET BESTE UIT...

Pieter Verstraete werkt in China als bedrijfsadviseur voor One-Stop China

HET BESTE UIT...

Impact hebben op het milieu, op de maatschappij en op het welzijn van mensen. Voor steeds meer bedrijven is dát de bestaansreden. Of op zijn minst willen ze anders zaken doen. Op 30 november werden die bedrijven bekroond met de eerste Trends Impact Awards.

INSPIRATIE

Zijn eigenzinnige koerswijziging leverde het Japans geïnspireerde Dim Dining in Antwerpen Gault&Millau-titels als Aziaat en Gastheer van het jaar en een Michelinster op.

INSPIRATIE

Voor de tweede keer organiseert Art Brussels een winterkunstbeurs in Antwerpen. Ontdek Antwerps, nationaal en internationaal talent.

INSPIRATIE

Vraag geen raad aan iemand die eindeloos succesvol was. Zulke mensen zijn bedriegers of hebben veel geluk gehad, stelt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

INSPIRATIE

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

GELD en BEURS

Een studie van de Nationale Bank van België toont dat de vraag en het aanbod inzake groene obligaties toeneemt. Die moeten de vergroening van de Europese economie helpen te financieren. In de buurlanden is er een ruimere keuze dan in België. Ook zouden groene obligaties een groter deel van de obligatieportefeuilles uitmaken in de buurlanden, tussen 3 en 4 procent, terwijl dat in België ongeveer 2 procent is. Zijn groene, sociale of duurzame obligaties ook interessant voor beleggers?

GELD en BEURS

Dat zonnepanelen het duurzame alternatief voor fossiele brandstoffen én het antwoord op de hoge energieprijzen zijn, is genoegzaam bekend. Installateurs raden doorgaans zelfs aan uw dak vol te leggen met panelen. Maar is dat eigenlijk wel nodig?

GELD en BEURS

Winst op korte termijn boven alles? We tonen graag hoe het anders kan. Via het platform van MiiMosa kunnen particulieren investeren in nieuwe modellen en in technologische innovatie in de landbouw- en de voedingssector.

BELEGGEN MET IMPACT

'Ondanks alle goede bedoelingen zijn er nog heel wat issues die de politieke haalbaarheid van het plan-Van Peteghem hypothekeren.' Dat zegt advocaat en hoogleraar fiscaal recht Michel Maus.

GELD en BEURS