Web weergave

Ben Schrauwen wil naar een revolutie in de maakindustrie: fabrieken die zich door software laten organiseren. De naar de Verenigde Staten uitgeweken professor artificiële intelligentie stapt daarvoor in een nieuw bedrijf, Oqton.

BUSINESS

Wie naar tv-programma's als The Voice of Thomas speelt het hard kijkt, kan wel eens denken dat half Vlaanderen muzikant wil worden. Nochtans loopt een muzikantenleven financieel doorgaans over een hobbelig pad. De geografisch kleine markt maakt de race naar roem extra lastig.

BUSINESS

De Belgische rederij CMB heeft volgend jaar opnieuw uitzicht op winst. "We moeten voorzichtig blijven, maar ik zou liegen als ik zeg dat we níét naar overnames kijken", zegt CEO Alexander Saverys.

BUSINESS

De Antwerpse onderneemster Inga Verbeeck houdt van de bergen, leest graag romantische verhalen en vindt dat seksisme in de zakenwereld wordt onderschat.

BUSINESS

Onlangs richtten de Vlaamse tv-productiehuizen De Mensen, Woestijnvis en Lecter Media de joint venture Fabiola op om programma's te maken voor de Nederlandse markt. Zulke samenwerkingen blijven populair, al gaat het ook vaak mis, zoals eerder dit jaar bij Resilux.

BUSINESS

De aparte handdruk van Donald Trump vestigde de aandacht op hoe leiders ook zonder woorden communiceren. "Amerikanen overdrijven non-verbaal, maar Europeanen onderwaarderen de kracht ervan", zegt Connson Locke van de London School of Economics.

BUSINESS

December is feestmaand. Dat betekent alle hens aan dek voor de uitbaters van cadeauwinkels. Kleine zelfstandigen, voor wie het niet altijd makkelijk opboksen is tegen de grote ketens en het internet. Maar ze doen het. Met zondagsopeningen, een verhaal, een uniek product, een hapje en een drankje, of een eigen webshop. Wij spraken er vier in Gent, door de Engelse krant The Guardian onlangs getipt als de derde beste stad om te kersthoppen.

BUSINESS

Als iedere aanpassing in de inkomstenfiscaliteit enkel mogelijk is als ze de ongelijkheid doet afnemen, dan kunnen we beter stoppen met zeuren over de complexiteit van het stelsel. Dat zegt Jef Vuchelen, hoogleraar economie aan de VUB.

BUSINESS

Onze tweede exportbarometer bevestigt het internationale optimisme van de Belgische bedrijven. Vier op de vijf ondernemingen rekenen erop dat ze de komende jaren meer zullen uitvoeren. Dat ondanks hun vrees dat op verschillende plekken ter wereld protectionistische barrières zullen verrijzen.

BUSINESS

De kranen- en doucheproducent Grohe heeft in Europa onder de merknaam Sense en Sense Guard serviceproducten op basis van big data gelanceerd. Het is een mooi voorbeeld van hoe het internet der dingen ingang vindt bij mensen thuis.

ZOOM

Cybernetic Walrus mikt op een niche in de internationale videogame-industrie. Zijn eerste productie krijgt onder meer de ondersteuning van de incubator imec.istart.

BUSINESS

Weinig is zo irritant als 'Dit is de voicemail van' te horen als u iemand belt. De Leuvense app-ontwikkelaar Aloa heeft de oplossing: een app die uw gsm doorschakelt naar een persoonlijke assistent. Om internationaal te gaan, wil het de komende jaren zo'n 2 miljoen euro durfkapitaal ophalen.

BUSINESS

Volgens de eerste editie van de Effie Barometer weten marketeers donders goed dat ze moeten tonen hoe doeltreffend hun marketinginspanningen zijn, maar weten ze niet goed hoe dat aan te pakken. Het beleggingsplatform Bolero toont hoe het kan.

BUSINESS

De prijzen voor nieuwbouwappartementen in Brussel stijgen weer. Schaarbeek en Evere raken almaar meer in trek, en dat stuwt de prijzen omhoog. Voor een ruime keuze moet u in Ukkel zijn, u vindt daar het uitgebreidste aanbod van het hele gewest.

BUSINESS

Studio's en ruimere appartementen met meer dan drie slaapkamers zijn bijna niet te vinden in het Brusselse gewest. Dat is bizar voor een maatschappij waarin almaar meer alleenstaanden en nieuw samengestelde gezinnen zijn.

BUSINESS

Unibail-Rodamco hoopt in 2019 zijn winkel- en recreatiecentrum op de Heizelvlakte te openen. De Europese vastgoedgigant lonkt al naar een andere Belgische stad.

BUSINESS

Les nummer één: besef goed wanneer je opgeeft. En dat is meestal al op dag twee. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School

BUSINESS

De boekenbranche beleeft woelige tijden. Kleine, onafhankelijke uitgevers nemen het terrein in dat de grote uitgeefconcerns braak laten liggen. Hun liefde voor boeken is belangrijker dan winst maken. "Als je geld wilt verdienen, moet je geen uitgeverij beginnen. Dat is simpel."

AFTERWORK

Met Edgard Tytgat haalt Museum M in Leuven een van de eigenzinnigste verhalenvertellers in de Belgische moderne kunstgeschiedenis in huis.

AGENDA

Is het met aandelen op naam echt mogelijk te ontsnappen aan de effectentaks van 0,15 procent ? Voor een rechtstreekse inschrijving in het aandeelhoudersregister van een bedrijf moet u in elk geval geen bewaarloon betalen.

MONEYTALK

Nu Sinterklaas is gepasseerd, is de jacht op de kerstcadeaus geopend. Het ideale moment om u mentaal te wapenen tegen de verleidingen van de commercie. We spraken met een consumentenpsycholoog over kortingen, impulsieve aankopen en irrationele consumenten.

MONEYTALK

"Het doel van onze strategie is beleggers een competitief rendement te bieden en hen zeker geen geld te doen verliezen", zegt Michael Fredericks, een beheerder van het flexibele gemengde fonds BlackRock BGF Global Multi-Asset Income.

MONEYTALK