Web weergave

De Limburgse topmanager Ronnie Leten, voorzitter van de telecomreus Ericsson en het mijnindustriebedrijf Epiroc, heeft sinds zijn afscheid als CEO van het industriële concern Atlas Copco niets aan strijdlust ingeboet. Dat bleek het afgelopen jaar onder meer uit een interview met Trends.

INTERVIEW

'Het succes van de klimaatbetoging van het afgelopen weekend toont dat de bezorgdheid over het milieu toeneemt. Helaas blijkt België amper in staat intern tot afspraken te komen, laat staan dat het ernstige discussies kan voeren met buitenlandse overheden.' Dat zegt Trends-redacteur Luc Huysmans.

OPINIE

Steven Lismont verkoopt CarsOnTheWeb aan het Amerikaanse beursgenoteerde KAR Auction Services. "Steven is een ondernemer pur sang. Hij pakt dingen aan die mensen nog niet waarnemen."

HET GEZICHT

Begin deze week overleed Albert Frère op 92-jarige leeftijd. Met zo goed als lege handen bouwde hij een voor België nooit gezien zakenimperium op. De basis legde hij vier decennia geleden in de staalhandel. Een smak overheidsgeld en veel koopmanskunst deden de rest.

BUSINESS

De hoogspanning over het migratiepact van Marrakech maskeert het echte pijnpunt: we zijn als de dood voor Afrikaanse migranten. Wat we niet zien, is het continent dat achter hen ligt. Afrika is een gigantische investeringskans.

BUSINESS

Terwijl in België de regering dreigt te vallen over een migratiepact, trekt een groep Vlaamse ondernemers naar Oeganda om lokale groeibedrijven te ondersteunen. "Wij denken dat innovatie onze kracht is, maar dat klopt niet: de echte innovatie zit hier", zegt Björn Macauter, algemeen directeur van Ondernemers voor Ondernemers.

BUSINESS

Met de aankondiging van een herstructurering drukt CEO Jan De Witte zijn stempel op Barco. Hij wil de toekomst veiligstellen door de winstmarge te verhogen.

BUSINESS

In deze snel veranderende wereld zoeken veel ondernemingen hun heil in zelfsturende teams. Maar daar bestaan ook veel misverstanden over. Leiderschap moet er wel degelijk zijn.

BUSINESS

Chiara De Vlieger, de topvrouw van het bruidsmodehuis Marylise & Rembo Fashion, trekt graag naar Azië, droomt van de perfecte work-life balance en gaat nooit meer naar SeaWorld.

BUSINESS

Een Belgisch blokje verovert de wereld. Miljoenen kinderen in meer dan zestig landen spelen - zeker wanneer de sint of de kerstman in het land zijn - met de bouwblokjes van het Wuustwezelse Clics Toys.

MADE IN BELGIUM

Het investeringsfonds Group Nastor neemt GreenHouse Dienstencheques over. De sectorpionier Nico Daenens, de sterke man achter Nastor, zet al een tijd in op overnames. Dat is nodig in een trager groeiende markt met dalende marges.

BUSINESS

De gestegen aandacht voor verantwoord ondernemen zet merken ertoe aan acties en verwezenlijkingen in hun reclame uit te spelen. De Britse merkstrateeg Simon White plaatst daar vraagtekens bij. Volgens hem maakt de bestaansreden van je merk de reclame niet efficiënter.

BUSINESS

Vorig jaar lanceerde Booqee een nieuw documentenuitwisselingsplatform voor accountants. Na een verse kapitaalronde breidt de start-up zich uit in België en de Verenigde Staten.

BUSINESS

Ondanks de nieuwbouw, de restauratie en de kritische benadering van de koloniale geschiedenis leidt de heropening van het AfricaMuseum in Tervuren tot polemiek.

AGENDA

De grootste banken in ons land pakken uit met manieren om contactloos te betalen. Dat kan niet alleen met bankkaart, maar ook met een smartphone, een smartwatch, een sleutelhanger of een juweel.

MONEYTALK