Trends

Web weergave

Het plan van informateur Paul Magnette dreigt, zelfs in afgezwakte vorm, een catastrofe te worden voor onze economie. Het begrotingstekort stijgt naar 3 of zelfs 4 procent van het bbp, de banengroei komt tot stilstand - zeker voor de laaggeschoolden - en het concurrentievermogen van de bedrijven wordt aangetast.

COVERVERHAAL

Het tragische van de klimaatstrijd is dat zij die het meest bereid zijn haar te voeren er het minst voor zijn uitgerust. Dat zegt Trends-redacteur Jef Poortmans.

OPINIE

De federale regering van onze belangrijkste handelspartner beleeft haar laatste stuiptrekkingen. Dat zegt Trends-redacteur Wolfgang Riepl.

OPINIE

Stephanie D'Hose (Open Vld) heeft haar entree in het Vlaams Parlement niet gemist. Minister-president Jan Jambon (N-VA) nam vorige week haar voorstel om de besparingen in de cultuursector te milderen gewoon over.

HET GEZICHT

Op 11 december zal de Wereldhandelsorganisatie (WTO) niet langer handelsgeschillen in beroep kunnen behandelen. De Verenigde Staten blokkeren de benoeming van nieuwe rechters. Voormalig WTO-rechter Peter Van den Bossche ziet de toekomst somber in.

DE WEEK

Met Dominique Leroy (Proximus) en Koen Van Gerven (bpost) beëindigden dit jaar al twee CEO's van Bel-20-bedrijven voortijdig hun mandaat. Nochtans lijken nieuwe studies uit te wijzen dat hoe langer een CEO blijft zitten, hoe beter hij gaat presteren.

BUSINESS

Topmanagers van Belgische beursgenoteerde bedrijven behoren niet tot de topverdieners van de Europese klas. Volgens een vergelijkend onderzoek van Vlerick Business School verdienen CEO's meer in Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. In Scandinavië zijn de toplonen dan weer lager dan in ons land.

BUSINESS

De Franse familiale bioscoopgroep UGC was lang het nummer twee op de Belgische markt, na het ongenaakbare Kinepolis. Bruno Plantin-Carrenard, de Franse topman van UGC in België, twijfelt niet aan de toekomst van de sector. "In deze individualistische maatschappij zoeken mensen manieren om samen te zijn met anderen, zoals in een bioscoop."

BUSINESS

Joris Van Bree ontdekte het gat in de markt toen hij vorig jaar op een vrachtschip van Antwerpen naar New York reisde. Zijn bedrijf, CptnZeppos, organiseert ondertussen 150 vrachtschipcruises naar 75 bestemmingen.

BUSINESS

Jules Destrooper is het iconische koekjesmerk uit de Westhoek. Maar het vindt steeds minder aansluiting bij de jongere generatie in België. De nieuwe gedelegeerd bestuurder Ives Depoortere zoekt een nieuw en jonger publiek. Vreemd genoeg met een krachtiger verhaal over het originele recept uit 1886.

BUSINESS

De ondernemer en investeerder Catalina Daniels bracht de partijen samen die de Flanders New York Accelerator oprichtten om Vlaamse bedrijven klaar te stomen voor de Amerikaanse markt. "In periodes van grote verandering kan de overheid impulsen geven."

BUSINESS

De start-up Ray & Jules ontwikkelde een brander om kwalitatieve koffie op industriële schaal te roosteren met enkel de zon als primaire energiebron.

ZOOM

De carrière van Honoré Paelinck maakte hem niet rijk: "Daarvoor was ik te eerlijk." Maar hij was jarenlang een van de meest gerespecteerde managers in de logistiek. Altijd met een uitgesproken mening.

BUSINESS

Dirk Inzé (62) hoort tot het kransje sleutelfiguren in de plantenbiotechnologie. Het maakt hem tot een van de meest geciteerde wetenschappers in Vlaanderen.

WETENSCHAP

Het is aangenaam wonen in Gent, maar er een woning zoeken is geen pretje. De combinatie van een krap aanbod en veel gegadigden resulteert in fors stijgende prijzen.

BUSINESS

Op de overzichtstentoonstelling rond Keith Haring besteedt Bozar ook aandacht aan de laatste twee zomers van zijn leven, toen hij in België woonde en werkte.

AGENDA

De registratierechten bij de aankoop van een enige gezinswoning dalen op 1 januari 2020 van 7 naar 6 procent. Verbindt u zich tot een ingrijpende energetische renovatie, dan komt u in aanmerking voor een bijkomende korting.

MONEYTALK

Het dividend van bpost zakt met 41 procent. Desondanks staat bpost bovenaan in de rangschikking van de hoogste dividendrendementen op de Brusselse beurs.

MONEYTALK

In de Verenigde Staten betaalde Volkswagen 25 miljard dollar aan schadevergoedingen uit na het dieselgate-schandaal. In Europa 0 euro. Er is nood aan een beter wetgevend kader in Europa, opdat bedrijven niet meer met hun klanten kunnen sollen. En dat komt er ook.

MONEYTALK

Het Newgems-fonds van Degroof Petercam gaat op zoek naar verborgen parels die de toekomst van onze maatschappij mee zullen bepalen.

MONEYTALK