Web weergave

Waterstof wordt gezien als de heilige graal van de groene economie. Terwijl de projecten als paddenstoelen uit de grond schieten en de budgetten groeien, worden de dromen almaar wilder. Tijd voor een nuchtere kijk op een beloftevolle, maar dure en gecompliceerde technologie.

BUSINESS

De stad Mechelen werft twee technici voor de groendienst aan zonder dat de kandidaten eerst op sollicitatiegesprek hoeven te komen. Wie zich als eerste aanmeldt, krijgt de baan. "Bruikbaar voor specifieke kansengroepen", zegt Jan Denys, arbeidsmarktspecialist van Randstad.

DE WEEK

Eerst waren er de GEES, Celeval 1 en Celeval 2, en nu is er de RAG. Als paniekerige coaches schudden de politici voortdurend hun ploeg corona-adviseurs door elkaar. Uit de fouten en de successen van de voorbije maanden zijn nochtans vijf heldere lessen te trekken, die een derde coronagolf kunnen vermijden. Het soms verfoeide informele netwerk van ambtenaren, vakbonden en beroepsfederaties speelt daarin een cruciale rol.

BUSINESS

Na jaren van groei stevent het Oost-Vlaamse dienstenchequebedrijf Dome Assistance dit jaar af op een forse krimp van 15 procent. "Deze crisis zal nog even duren, maar we moeten erdoor, op een positieve manier", zegt zaakvoerster Erika Tuypens.

BUSINESS

Heel wat bedrijven lijden onder de coronacrisis. In situaties als deze zou je verwachten dat minder mensen hun eigen zaak oprichten, maar dat is niet zo. De cijfers voor België blijven redelijk op peil. In Vlaanderen zijn er zelfs meer starters dan vorig jaar.

BUSINESS

Sinds dinsdag mogen meer dan 43.000 'niet-essentiële' winkels weer klanten ontvangen. De coronacrisis was een digitale crashcursus, maar verkortte tegelijk de tijd om een antwoord te vinden op een existentiële vraag: kunnen klassieke retailers in België overleven in een tijdperk waarin de consument geen compromissen meer wil sluiten over de prijs, de service en de leveringssnelheid?

BUSINESS

Zoals Waze een oplossing biedt voor de files op de weg, wil Whizzgolf de files op golfterreinen doen verdwijnen. "Trage golfers veroorzaken heel wat frustratie", weten Gert Mentens en Kurt Vanderheyden.

BUSINESS

De loonpakketten van de topmanagers van beursgenoteerde bedrijven worden nog altijd vrij traditioneel samengesteld. De variabele verloning hangt veelal af van klassieke financiële indicatoren. "Het valt op dat milieumaatstaven heel weinig worden gebruikt", zegt Vlerick-professor Xavier Baeten.

BUSINESS

Na Kleertjes namen de drie ingenieurs Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke nog meer kindermodemerken over. In de zomer van 2008 trokken ze naar de Brusselse beurs. Het zou de start worden van de versnelde uitbouw van de eigen winkelketen Fred & Ginger.

BUSINESS

Met het Student Entrepreneurship Fund geeft Vlerick Business School alumni en studenten financiële steun aan het prille begin van hun ondernemingsproject. "Het zou fantastisch zijn als we zo het terrein kunnen effenen voor een van de volgende eenhoorns", zegt decaan Marion Debruyne.

BUSINESS

Het advocatenkantoor DLA Piper start met een fonds dat rechtsgeschillen van zijn cliënten sponsort. Dat krijgt dan een deel van de eventuele opbrengst. Ook niet-advocatenkantoren bieden in België sinds kort externe procesfinanciering aan. De coronacrisis kan hen vleugels geven.

BUSINESS

We kennen haar als het tv-gezicht dat wetenschap kan uitleggen als de beste. Maar Hetty Helsmoortel is ook mama, schrijfster, theatermaker en ex-kankeronderzoeker. "Er zijn zoveel dingen die me interesseren dat ik mijn goesting in het gareel moet houden"

INSPIRING FIFTY

Corbeo is een producent en toeleverancier van touw in allerlei maten en gewichten en voor zeer diverse toepassingen. Een touw maken is ingewikkelder dan u misschien dacht, en vraagt een zeer specifieke woordenschat.

BUSINESS

Sinds 2014 verkoopt Pipaillon jam, chutney, tapenade en andere biologische en volledig ambachtelijke producten. De onderneming heeft zonet haar intrek genomen in een nieuw atelier bij Groupe Foes, een beschutte werkplaats in Anderlecht.

BUSINESS

Trends pleit vaak voor ondernemerschap. Nu is er een bijkomend argument: het is goed voor je gezondheid. Tenminste als je onderneemt uit optimisme, zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

Met een vrijwilliger kun je altijd scoren, weet Eva Hambach, de directeur van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. Maar hun economische en maatschappelijke meerwaarde wordt nog onderschat. Daarom verdienen vrijwilligers meer steun en meer begeleiding, zeker nu organisaties het moeilijk hebben door corona.

AFTERWORK

Het aantal echtscheidingen zit in de lift. Er zijn meer conflicten tussen werkgevers en werknemers en tussen verhuurders en huurders. We kopen meer online en komen vaker bedrogen uit. Jammer genoeg heeft de coronacrisis een rechtsbijstandsverzekering relevanter gemaakt dan ooit tevoren.

MONEYTALK

Veel werknemers en zelfstandigen hebben gebruikgemaakt van de systemen van de tijdelijke werkloosheid, het corona-ouderschapsverlof en de corona-ouderschapsuitkering. Welke gevolgen heeft dat later voor hun pensioen?

MONEYTALK

Volgens viroloog Marc Van Ranst kunnen CO2-meters de verspreiding van het coronavirus in binnenruimtes helpen tegengaan. Prins Laurent kocht ze alvast voor de klaslokalen van zijn kinderen.

MONEYTALK

Aan het einde van het jaar maken economen en strategen traditioneel de balans op en blikken ze vooruit naar het komende jaar. De coronapandemie is de wereldeconomie in 2020 uit koers gebracht. Wat brengt 2021?

MONEYTALK