Web weergave

Nieuwe spelers, nieuwe technologie, nieuwe activiteiten, ... De digitalisering schudt de banksector grondig dooreen en de banken moeten vechten om op het voorplan te blijven. "De Belgische banken hebben heel veel troeven. Maar we moeten voorkomen dat technologiereuzen met hun platform tussen de bank en de klant komen te staan."

COVERVERHAAL

De Chinese rente stijgt en de lokale beurzen delen in de klappen. "Peking is zijn greep op de situatie niet kwijt, maar de zenuwachtigheid kan naar de Europese markten overwaaien", zegt Lukas Daalder, de hoofdstrateeg van de Nederlandse vermogensbeheerder Robeco.

DE WEEK

Dovre verkent nieuwe paden. De producent van kachels en haarden wil met zijn Ferleon-kookpotten nu ook een plek in de keuken veroveren.

MADE IN BELGIUM

De typische Waalse start-up zit in Louvain-la-Neuve, heeft andere bedrijven als klant, vooral uit de gezondheidssector, en vindt het moeilijk private investeerders te vinden. Dat blijkt uit de barometer van Digital Wallonia en Startups.be.

BUSINESS

Bioscopen, themaparken, wetenschapscentra en musea zetten steeds vaker in op virtuele realiteit en 3D. Niceberg Studios, een digitale filmstudio uit Genk, ontwikkelt hierop afgestemde animaties, visuele effecten en computer graphics.

BUSINESS

Een jaar lang volgen we het wel en wee van vier start-ups.

BUSINESS

Familiebedrijven hebben enkele eigenschappen die hen soms haast intuïtief in de richting van duurzaam ondernemen drijft. Toch resulteert dat niet altijd automatisch in een duidelijke visie en een gerichte aanpak.

BUSINESS

De Belgische bedrijven lijken niet goed te weten hoe ze moeten reageren op de brexit, die op 29 maart 2019 ingaat. Maar als ze zich willen voorbereiden op een mislukking van de onderhandelingen tussen Londen en Europa, dan moeten ze begin volgend jaar in actie komen.

BUSINESS

Het leeuwendeel van de subsidies gaat naar grote bedrijven die subsidiologen kunnen betalen. Dat zegt Daniëlle Vanwesenbeeck, general manager van Mastermail en Vlaams Parlementslid voor Open Vld.

BUSINESS

De sportieve ondernemer Thijs Claes deed aan ontwikkelingshulp in Zuid-Afrika, houdt van Russische literatuur en is fan van Radiohead en Nick Cave.

BUSINESS

In mei lanceerde Climeworks een industrieel proces waarmee het claimt als eerste ter wereld uit de lucht gefilterde CO2 commercieel te kunnen exploiteren. Tegen 2025 wil het 300 miljoen ton CO2 uit de lucht halen.

BUSINESS

De eerste Trends Digital Pioneers zijn verkozen. AG Insurance, Belfius Bank & Verzekeringen, Clear Channel, Infrabel en Raamwinkel werden bekroond voor hun succesvolle digitale transformatie. Hier zijn hun tips.

BUSINESS

Het klassieke contract van onbepaalde duur is nog altijd dominant, maar atypische werkvormen zoals tijdelijke opdrachten en freelancewerk worden belangrijker in België. Dat leert een studie van de hr-groep Securex. Helaas is de huidige arbeidswetgeving daar niet op voorbereid.

BUSINESS

Wat spendeert een gezin gemiddeld in de supermarkt? Welk segment vertegenwoordigt het gemiddelde gedrag van een groep van consumenten? Marketing heeft zich te lang blindgestaard op de kracht van gemiddelden, vindt Kristof De Wulf, CEO van InSites Consulting. "Marketing moet dringend aan scherpte winnen."

BUSINESS

Een kindvriendelijke expo in het Gentse Designmuseum toont de geschiedenis en de toekomst van de robotica in het dagelijks leven. Van R2-D2 uit Star Wars tot de Tamagotchi en interactieve seksspeeltjes.

AGENDA

De voorbije twee jaar gingen 1,2 miljoen Belgen kijken op mypension.be naar de datum waarop ze met pensioen kunnen.

MONEYTALK