Web weergave

Met 10 miljoen gebruikers schiet de streamingdienst Disney+ uit de startblokken om de marktleiders Netflix en Amazon in te halen. De fans krijgen leuk vertier. Voor Disney is het bittere ernst en een gok van meer dan 100 miljard dollar.

COVERVERHAAL

De overname van het juwelenhuis Tiffany voor 14,7 miljard euro is het jongste wapenfeit van Bernard Arnault, alias de wolf in een kasjmier jas. Die bijnaam kreeg hij voor zijn vaak onbeschaamde manier van zakendoen, waarmee hij van LVMH de wereldmarktleider in luxegoederen maakte en een van 's werelds rijkste mensen werd.

HET GEZICHT

De massale omschakeling naar elektrische wagens kan duizenden banen op de helling zetten in de autosector. Maar de Belgische autotoeleveraars met meer dan 150 werknemers houden verrassend goed stand. Het banenverlies bij Punch Powertrain blijft voorlopig de uitzondering.

BUSINESS

Het blijft wachten op de doorbraak van de zelfrijdende wagen op onze wegen. De technologie staat nog lang niet op punt en ondertussen brokkelt het vertrouwen van de consument in autonome voertuigen af. Onderzoekers pleiten voor meer veldtesten zodat mensen de mogelijkheden van de veelbelovende technologie in de praktijk leren kennen.

BUSINESS

De Brusselse regering zegt te streven naar een begroting in evenwicht. Maar cijfers van het Rekenhof leren dat het tekort oploopt tot meer dan 900 miljoen euro. Door allerlei opsmukoperaties en het buiten de begroting houden van als investeringen genoemde uitgaven houdt de Brusselse regering de schijn hoog. Brussel lijkt een Griekenland aan de Zenne.

BUSINESS

Over twee jaar is de E34 volledig vernieuwd. Het is de eerste keer in België dat een volledige autosnelweg een make-over krijgt. Op de zandbedding uit de jaren zestig komt een nieuw wegdek, 10 centimeter hoger dan het vorige. We volgen de bouw van een stuk van 14 kilometer van die autosnelweg, een werf van negentig dagen tussen Oud-Turnhout en de Nederlandse grens.

MADE IN BELGIUM

Als ondernemer pleit ik voor minder economische subsidies, zegt Daniëlle Vanwesenbeeck, general manager van Mastermail.

BUSINESS

Vorige zomer was het T-shirt met de vleermuisvleugel van Levi's niet weg te denken uit het straatbeeld. Met dank aan Instagram? Ook, maar het succesrecept van het jeansmerk is gevarieerder dan dat, vertelt Chris Jackman, VP global brand marketing.

BUSINESS

Op 29 en 30 november en 1 december loopt de Gent Antiques Design Art Promenade. 24 galeries, antiquairs en designzaken houden hun deuren dan open voor alle geïnteresseerden. Al benadrukken galeriehouders dat hun deuren altijd openstaan, ook voor niet-kopers. "We hebben de kijkers ook nodig, voor de ambiance en de mondreclame."

BUSINESS

Het ziekenhuislabo van het West-Vlaamse AZ Delta is het resultaat van een meervoudige fusie. Hoewel de budgetten voor klinische biologie strikt geplafonneerd zijn, ziet diensthoofd en labo-directeur Dieter De Smet de schaalvergroting als een middel voor groei.

BUSINESS

Enkele jaren geleden zat de Portugese economie nog in een diepe crisis. Maar in het land is een dynamisch start-upecosysteem opgestaan. Het recept steunt op een goed overheidsbeleid, goedkoop talent en ondernemerszin.

DURVERS

Omdat ze gezonder wilde ontbijten, bakte Xavie Battel haar eigen granola. Zeven jaar later verkoopt ze die in 300 speciaalzaken, in supermarkten en online. De West-Vlaamse onderneemster nam ook een theemerk over. Ze lonkt met haar gecombineerde aanbod naar de buurlanden.

DURVERS

Na acht jaar schaven aan zijn businessmodel haalde BePark 3 miljoen euro op bij het Luxemburgs fonds Faduval. Daarmee is de ambitie helemaal terug om te groeien met 50 procent per jaar en buitenlandse markten te veroveren.

DURVERS

In ons land is werken met aandelenopties zo'n karwei, dat bedrijven vaak teruggrijpen naar warrants. Dat zegt Frederik Tibau, directeur internatioanel relaties bij Startups.be/Scale-Ups.eu

DURVERS

De Garage in Mechelen brengt binnenkort een solotentoonstelling over de in-situ-installaties van Koen van den Broek. Galerie Greta Meert toont een nieuwe reeks schilderijen van de kunstenaar.

AGENDA

De fondsenvergelijker Morningstar zou zich beter niet baseren op informatie die het krijgt van vermogensbeheerders, stellen drie Amerikaanse academici. Door dat wel te doen, heeft Morningstar obligatiefondsen als minder risicovol beoordeeld dan eigenlijk zou moeten.

MONEYTALK