Web weergave

'Zet de investeringen die zijn gedaan om veilig te winkelen opnieuw in de verf. Formuleer opnieuw strikte regels voor het aantal mensen in de winkels en de tijd die ze er mogen doorbrengen. Denk aan voldoende ventilatie. Promoot winkelen op afspraak. Creëer aantrekkelijke websites, gecombineerd met goed georganiseerde collect-and-gozones. Er is zoveel mogelijk.' Dat zegt Wim Verhoeven, hoofdredacteur van Trends.

INTRO

Het avontuur van Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke in de modewereld begon op 26 september 2003. Toen kochten ze de producent van kinderkleding Patty, bekend onder de merknaam Kleertjes. De voormalige eigenaars zijn er nog het hart van in, en dat niet alleen omdat hun levenswerk uiteindelijk failliet ging. Tot vandaag worden er rechtszaken gevoerd.

COVERVERHAAL

Met de regelmaat van een klok zijn er bedrijfsleiders die hun onderneming naar de afgrond sturen met dezelfde energie als waarmee ze die groot hebben gemaakt. Dieter Penninckx is de jongste in dat rijtje. Hoe kan een bedrijf zo'n ondergang vermijden?

COVERVERHAAL

Geneeskunde voor het Volk, een initiatief van PVDA, beweert dat de werkvloer de motor van de pandemie is. Met de gegevens van 6000 contactonderzoeken in de hand durft Simon Bulterys, algemeen directeur van IDEWE, dat tegen te spreken. "De besmettingen zouden niet dalen als de werkvloer de motor van de pandemie was."

DE WEEK

Vorige week verliet Dominic Cummings, het brein achter de brexitcampagne en de belangrijkste adviseur van de Britse premier Boris Johnson, Downing Street 10. Johnson zou hem opzij hebben geschoven onder invloed van zijn verloofde, Carrie Symonds. De First Fiancée wordt plots een van de invloedrijkste vrouwen in de Britse politiek. Ze behoort tot de gematigde vleugel van de brexiteers en staat bekend om haar groene standpunten.

HET GEZICHT

Umicore beleeft een zwaar jaar. Behalve met de coronacrisis en de negatieve publiciteit over loodvervuiling rond zijn fabriek in Hoboken kampt de wereldleider in schone mobiliteit en recyclage ook met de instortende automarkt en de overcapaciteit op de Chinese markt. Maar CEO Marc Grynberg predikt geduld. "Onze fundamenten zijn niet alleen intact, ze zijn zelfs sterker geworden."

BUSINESS

Geen enkele speelgoedverkoper wil de afspraak met Sinterklaas missen, maar dit jaar wordt het een mager beestje. De massale onlinebestellingen compenseren de verplichte winkelsluitingen niet en de grote ketens botsen op de limieten van hun e-commercelogistiek. De sector probeert alsnog erkend te worden als essentieel, zodat de winkels weer kunnen openen.

BUSINESS

Ook het Amerikaanse Johnson & Johnson (J&J), het moederhuis van Janssen Pharmaceutica, nadert de lancering van een vaccin tegen covid-19. Dat stelt Paul Stoffels, chief scientific officer bij J&J.

BUSINESS

De tweede lockdown dreigt nog meer brokken te maken in de wankele retailsector. Bij Schoenen Torfs draait de webshop op volle toeren, maar het winkelpersoneel zit grotendeels werkloos thuis. "Ik zal blij zijn als we op het einde van het jaar break-even draaien", zegt CEO Wouter Torfs.

BUSINESS

De oproep van de vakbonden om het keurslijf van de loonwet te lossen, is onverantwoord in een tijd dat bedrijven vechten om te overleven, zegt Pieter Timmermans, de topman van het VBO. De steunmaatregelen van de regering vindt hij noodzakelijk, maar het moet meer zijn. "Een breed solvabiliteitsplan tegen het einde van het jaar zou goed zijn."

BUSINESS

Vinçotte, Peripass, Qover en Tracs Systems zijn als inspirerende cases van digitale transformatie benoemd tot Trends Digital Pioneers 2020. De winnaars bewijzen dat de meest uiteenlopende zaken succesvol te digitaliseren zijn: van verzekeringen en inspecties tot het aanmelden bij logistieke terreinen en carwashes.

DURVERS

Generation Fit helpt bedrijven hun werknemers fit te krijgen en hen fit te houden. Een onlineplatform geeft hen permanent toegang tot oefeningen op de maat van hun conditie.

DURVERS

'Datagedreven besluitvorming is een snel groeiende trend die wordt gevoed door twee samenvallende krachten: de exponentiële groei van data en nieuwe technologie. Maar menselijke interpretatie en kritisch denken blijven onmisbaar.' Dat zegt Aline Muylaert, medeoprichtster van de Brusselse start-up CitizenLab.

DURVERS

'De beursgang van Ant Group op 5 november zou de grootste ooit worden, voor een bedrijfswaarde van 265 miljard euro. Maar toen sloot Sesam zich. We kunnen de Chinese overheid geen ongelijk geven.' Dat zegt Pedro Matthynssens, CEO van Vanbreda Risk & Benefits en voormalig managing director en partner van Boston Consulting Group.

BUSINESS

Uit alle hoeken van de wereld werd de voorbije maanden aangeklopt bij AMB Ecosteryl. Zijn technologie voor de verwerking van medisch afval is een gewilde medestander in de strijd tegen het coronavirus. Deputy CEO Amélie Matton vindt dat technologie het milieu en de samenleving moet dienen. "Je moet alleen niet de beste van de wereld, maar ook de beste vóór de wereld willen zijn."

INSPIRING FIFTY

De uitzendsector werd dit voorjaar zwaar geraakt door de coronacrisis, maar nu is er een herstel. Ook voor het hr-dienstenbedrijf ASAP, dat net de schouders heeft gezet onder een digitaal platform dat de personeelstekorten in de zorg helpt op te vangen.

BUSINESS

De Gentse vastgoedontwikkelaar Revive heeft een stevige reputatie in duurzame projecten. Voor het klassieke probleem van energiezuinige woningen - de betaalbaarheid - heeft het een originele oplossing: externe investeerders financieren de noodzakelijke ingrepen. Op termijn worden zowel zij als de kopers of huurders daar beter van.

BUSINESS

Vanaf 30 november is het de Week van de Friet. Wie wil meevieren, kan nog tot 1 december terecht in een van bijna 3000 Vlaamse frituren.

BUSINESS

Marcelo Ballardin wordt weer helemaal warm als hij terugdenkt aan de energie die hij voelde toen de klanten terugkeerden na de eerste lockdown. Intussen is zijn restaurant opnieuw dicht. "We hebben een buffer en komen dit te boven. Ik maak me zorgen over de nieuwe restaurants. Zij hebben geen eerlijke kans gekregen."

AFTERWORK

'De rulingcommissie maakt een belastingverlaging met 17 procentpunten mogelijk voor aanwervingspremies.' Dat zegt Koen Van Duyse, partner van Tiberghien Advocaten.

MONEYTALK