Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

'Beursgenoteerd België dingt naar de aandacht van grote buitenlandse investeerders, maar de Belgen zelf hebben er te weinig oog voor.' Dat zegt Jef Poortmans, redacteur bij Trends.

OPINIE

De Belgische arbeidsmarkt draait onverminderd op volle toeren, energie- en loonkostencrisis of niet. Zelfs een recessie zal de jobcreatie niet doen stilvallen. Toch is de Belgische werkzaamheidsgraad met 71,6 procent laag in vergelijking met de buurlanden. De vraag en het aanbod zijn nog altijd niet op elkaar afgestemd. De krapte op de arbeidsmarkt is een blijver. Trends reikt tien remedies aan die meer Belgen een baan kunnen opleveren.

COVERVERHAAL

In Elsene opent ALDI deze week voor het eerst een winkel die een flink maatje kleiner is dan wat we van de hard discounter gewend zijn. Winkeloppervlaktes van meer dan duizend vierkante meter zijn zeldzaam in het Brusselse en ALDI wil er snel groeien. De komende jaren mikt het in Brussel en omgeving op minstens acht winkelprojecten, een investering van 35 miljoen euro.

INZICHT

Na de jojo-sluitingen tijdens de coronacrisis moet Michaël Schouwaerts, de algemeen directeur van Sportoase, opnieuw aan crisisbeheer doen. Ook bij de aanbieder van zwem- en sportfaciliteiten laten de stijgende energieprijzen en de oplopende loonkosten zich voelen. Toch komen de groeiplannen niet onder druk. Het pps-concept, waarbij Sportoase sportinfrastructuur beheert voor lokale besturen, blijft populair.

INZICHT

Verschillende Vlaamse families timmerden de voorbije decennia, over de generaties heen, aan grote investeringsportefeuilles. Zo laten ze onze economie bloeien en groeien. Trends brengt maandelijks een belangrijke Vlaamse investeringsfamilie in kaart. West-Vlaanderen is al decennialang het epicentrum van de Europese diepvriesgroenteteelt. Aan de wieg van dat internationale succes stond de West-Vlaamse familie Dejonghe, met als bekendste gezichten de neven Herwig, Jan en Koen. Enkel Herwig zit nog in de groentebusiness, maar ook Jan en Koen zijn blijven ondernemen.

DE STILLE FORTUINEN VAN VLAANDEREN

Donald Trump bestelde als president nieuwe Air Force One-vliegtuigen, waarvoor de kosten nu uit de hand lopen. Maar de Amerikaanse regering hoeft die niet te betalen. Het kost Boeing al bijna 2 miljard euro.

HET BESTE UIT...

Marianne Amssoms werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio. Ze is ook voorzitter van BelCham

HET BESTE UIT...

Oprichters van scale-ups die 1 miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Trends selecteert grensverleggende thema's. Restaurant Souvenir verdient het label omdat het in de horeca respectvol omgaat met zijn personeel.Duurzaamheid in de horeca gaat over meer dan enkel biologische en lokale groenten, maar ook over correcte werkomstandigheden voor het personeel, stelt Joke Michiel. Met haar restaurant Souvenir in Gent wil ze een mentaliteitsverandering op gang brengen. "Ik heb veel ongelijkheid gezien, ook als vrouw, en dat wilde ik niet meer."

INSPIRATIE

Elk jaar vinden in de scheepvaart 3.000 aanvaringen plaats en gaan minstens twintig schepen ten onder. Menselijk falen is vaak de oorzaak. Om schippers te assisteren, combineerde de Belgische scale-up Westray sensoren en camera's met artificiële intelligentie en algoritmes.

INSPIRATIE

Julien, het restaurant van Davy Devlieghere, de Jonge Chef van het Jaar 2023, oogt klassiek, maar verrast met bijzondere smaken.

INSPIRATIE

Nu de kerstdagen naderen, poppen her en der initiatieven voor cadeaumeerwaardezoekers op. Een aantal tips voor wie origineel uit de hoek wil komen met kunst of design.

INSPIRATIE

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

GELD en BEURS

'Maar liefst 775.000 huishoudens kregen de verwarmingspremie niet automatisch en moesten die aanvragen - eerst vóór 16 oktober, maar uiteindelijk is die datum verschoven naar 18 november. Ongetwijfeld hebben duizenden gezinnen de premie nietsvermoedend laten schieten.' Dat zegt Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer.

GELD en BEURS