Web weergave

Ook België heeft zich verkeken op de dalende bescherming van de coronavaccins, met een zware vierde golf als resultaat. Israël toonde de uitweg: dien de bevolking snel en massaal een derde prik toe. De strategie van de herhaalde prik levert de hoogste baten op tegen de laagste kosten.

INZICHT

Collibra is een van de grootste Belgische successen in de techsector. Begonnen als het idee van vier jonge onderzoekers aan de VUB om data beter te beheren, is het uitgegroeid tot een internationaal softwarebedrijf met een waardering van 5,25 miljard dollar. Aan het hoofd staat nog altijd medeoprichter Felix Van de Maele.

INZICHT

'We leven sinds de coronapandemie in een wereldwijde tekorteconomie. Maar het ene tekort is duidelijk het andere niet', zegt Pedro Matthynssens, CEO van Vanbreda Risk & Benefits.

INZICHT

De jacht in Vlaanderen heeft vaak de perceptie tegen. Ze heet oubollig en niet natuurvriendelijk te zijn. De sector verdedigt zich: de jacht is belangrijker dan de meeste mensen denken. Er is het economische gewicht, want een hoop mensen verdienen er hun brood mee. Daarnaast dragen de jagers via wildbeheer bij tot een ecologisch evenwicht.

INZICHT

Rolls-Royce en de Britse regering hopen dat kleine nucleaire reactoren de moeilijke economische situatie van kernenergie kunnen oplossen.

HET BESTE UIT...

Marianne Amssoms werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio. Ze is ook voorzitter van BelCham.

HET BESTE UIT...

Er lijkt sinds vorig jaar een turbo te staan op de groei van Bank Van Breda. De bank, gespecialiseerd in vermogensbegeleiding voor ondernemers en vrije beroepen, zag haar netto-instroom van middelen met 40 procent toenemen. Toch scherpt ze haar communicatie aan.

INZICHT

De Deense brouwer Carlsberg is het wereldwijde nummer drie. Met de Carlsberg Stichting heeft het bedrijf al bijna anderhalve eeuw een bijzonder stabiele ankereigenaar. Maar dat heeft ook veel nadelen. De brouwer werd zwaar afgetroefd door de Belgisch-Braziliaanse combinatie AB InBev.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die 1 miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen belichten we in deze rubriek een van die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

In zijn fabriekshal in Geel bouwt Skilpod kant-en-klare woningen voor particulieren. De massaproductie van een beperkt aantal standaardmodellen is duurzaam en houdt de prijs laag. "Ik was verbijsterd hoe traag en duur het bouwproces was. Dat moest toch beter kunnen."

INSPIRATIE

In plaats van onverkochte of defecte producten verloren te laten gaan, proberen almaar meer bedrijven ze terug te halen, te repareren en weer op de markt te brengen. Die omgekeerde logistiek vergt een investering, maar vermindert op lange termijn wel de kosten en de CO2-uitstoot.

INSPIRATIE

Twee belangrijke adviseurs, ISS en Glass Lewis, raden de aandeelhouders van Recticel aan voor de verkoop van een afdeling te stemmen. De verwerker van polyurethaanschuim is daar blij mee. Greiner, dat een bod heeft lopen op Recticel, niet.

ADVIES

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

ADVIES