Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

Rentenieren is niks voor de gouden generatie van de Vlaamse techbranche. Een steeds hechter netwerk van succesvolle techondernemers gooit zich op risicovolle investeringen in nieuwe start-ups. Naast de Netlog-maffia groeit nu ook een Showpad- en een Collibra-maffia, met clans van ex-medewerkers die zelf techondernemer worden. "Dit draait om meer dan alleen geld. We willen iets teruggeven aan het ecosysteem."

COVERVERHAAL

'In de politiek zie ik vooral een gebrek aan ownership. Het zijn de centen van iedereen waarover beslist wordt, maar ook van niemand.' Dat zegt Danielle Vanwesenbeeck, CEO van Mastermail en voorzitter van Voka Vlaams-Brabant.

INZICHT

De stijgende energie- en loonkosten treffen ook de lokale besturen. De verleiding is groot de budgettaire putten te vullen met extra of hogere bedrijfsbelastingen, en zo de burger te ontzien. Vooral de oppervlaktebelasting voor ondernemingen lijkt een nieuwe jackpot te worden voor steden en gemeenten.

INZICHT

Door de inflatie en het verhoogde risico op natuurrampen stijgen de tarieven van verzekeringsproducten. "We moeten overleggen met de overheid, zodat we de klimaat- en de cyberrisico's kunnen blijven verzekeren tegen een betaalbare prijs", zegt Christophe Hamal, de nieuwe CEO van Baloise.

INZICHT

is de CEO van de Duitse machinebouwer voor de elektronica-industrie bdtronic

HET BESTE UIT...

In Qatar is de Wereldbeker voetbal afgetrapt, maar de kritiek blijft. Het Golfstaatje is geen engeltje als het aankomt op arbeidersrechten en democratie. Maar de inspanningen van Qatar om het tij te keren verdienen meer krediet, aldus de Midden-Oosten-expert Gerd Nonneman.

INZICHT

De meeste bedrijven hebben nog geen visie over de toekomst. Ondanks de uitdagingen lijken de maatregelen die ze plannen om duurzamer te worden, vooral laaghangend fruit te zijn. De loonkosten lijken hun meer zorgen te baren. De meeste zijn wel bereid te blijven investeren.

INSPIRATIE

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Het familiebedrijf European Spinning Group is een van de laatste grote spinnerijen in België. Door de meest vervuilende stap van de textielketen over te slaan maakt het zowel economisch als ecologisch winst. Daar blijft het niet bij: de jongste generatie zet steeds meer in op gerecycleerd materiaal en gaat samenwerkingen aan om kleding te 'hacken'.

INSPIRATIE

Sinds vorige week zijn we officieel met 8 miljard op deze wereld. Om al die mensen te blijven voeden, moeten landbouwers almaar meer verbouwen, met almaar minder meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Onhaalbaar? Niet als het aan AVR ligt, dat al decennialang machines voor de aardappelteelt produceert.

INSPIRATIE

Het Industriemuseum pakt uit met een tentoonstelling over veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkvloer, van 1800 tot vandaag.

INSPIRATIE

'Het is niet slecht even herinnerd te worden aan een simpel feit: denken helpt', stelt professor-emeritus aan de Vlerick Business School Marc Buelens.

INSPIRATIE