Trends

cover Trends

Lees nr. 47 | 23 november 2017

Web weergave

De toekomst is aan de elektrische wagen, voorspellen de meeste sectorspecialisten. De grootste vraag is hoelang de wachttijd nog duurt.

COVERVERHAAL

Umicore, de wereldspeler in materialen voor schone mobiliteit en recyclage, plant nieuwe investeringen in China en Europa. België vist achter het net, tenzij het zijn vergunningenbeleid razendsnel aanpast. "Investeringen mislopen is het verhaal van België en West-Europa van de jongste twintig à dertig jaar", zegt CEO Marc Grynberg, die ook hint op een kapitaalverhoging.

COVERVERHAAL

Elektrische wagens worden gezien als een proper alternatief voor automobilisten, maar onderzoek naar hun levenscyclus - van de batterijproductie tot de recyclage - is een wake-upcall.

COVERVERHAAL

Tesla zit in woelig water. De pionier van de elektrische auto krijgt zijn nieuwe Model 3, waarvan er al meer dan 500.000 besteld zijn, maar niet bij de klant. Ondertussen stroomt het geld weg en zit de concurrentie niet stil.

COVERVERHAAL

Een lobbyist pur sang, die het sociaal overleg door en door kent. En iemand die graag de media opzoekt. Zo wordt Danny Van Assche getypeerd. De topman van Horeca Vlaanderen wordt straks gedelegeerd bestuurder van Unizo.

HET GEZICHT

Duitsland stevent af op nieuwe verkiezingen, met de toekomst van kanselier Angela Merkel als inzet, verwacht Carsten Brzeski, de hoofdeconoom van ING Duitsland. Van een sterke Duits-Franse as en de broodnodige hervorming van de eurozone zal er zolang geen sprake zijn.

DE WEEK

Britse advocatenkantoren, zoals Freshfields, Linklaters en Allen & Overy, beheersen de markt van juridische dienstverlening voor grote transacties en financiële operaties. Maar wat als Groot-Brittannië zich afscheurt van Europa? Wim Dejonghe, voorzitter van Allen & Overy, vreest geen juridisch isolement voor zijn kantoor.

BUSINESS

De hervorming van de vennootschapsbelasting doet de fiscale druk op de bedrijven tegen 2020 dalen van 57,1 naar 55 procent. Al zit België daarmee nog altijd in de top van het Europese peloton. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie Paying Taxes van de consultant PwC.

BUSINESS

Filip Tack ging eerst te vroeg naar de Amerikaanse markt en keerde daarna te laat terug. Toen An Hulsmans haar bedrijf opstartte, praatte ze niet genoeg over haar visie met haar partner. Na een meningsverschil stapte ze uit de onderneming. Welke lessen trokken ze uit hun ervaringen?

BUSINESS

De tijd dat je goudsmid moest zijn om juwelen te maken, is voorbij. Sinds 2013 stippelt Ina Suffeleers een succesvol parcours uit met haar in 3D geprinte sieraden.

BUSINESS

Bedrijven betalen mysteryshoppers om anoniem iets te kopen in hun winkel, online of via de telefoon. Zo kunnen ondernemingen analyseren hoe de klant wordt behandeld.

ZOOM

Volgens de ondernemersorganisatie Voka gaat het de verkeerde kant uit met het ondernemersklimaat in Gent. De ondernemers willen dat de Oost-Vlaamse hoofdstad economisch ambitieuzer is en meer doet met de verzuchtingen van de bedrijven.

BUSINESS

Intracto evolueerde van een websitebouwer naar een specialist die de volledige digitale strategie van een bedrijf mee uittekent en uitvoert. De Antwerpse onderneming neemt een Nederlandse sectorgenoot over. CEO Pieter Janssens wil buiten België groeien en meer grote klanten aantrekken.

BUSINESS

De populaire pers laat weleens doorschemeren dat veel managers psychopaten zijn. Psychopathie zou helpen om hogerop te raken omdat je niet meevoelt met je slachtoffers. Managers krijgen dan een leuke titel als 'snakes in suits', vrij vertaald als 'amokmakers in maatpak'.

BUSINESS

Voor Françoise Chombar draait het leven om keuzes maken. "Hoe ouder ik word, hoe bewuster ik keuzes maak."

BUSINESS

Reynders Etiketten uit Boechout is het beste familiebedrijf in Vlaanderen. "We willen absoluut een professioneel bedrijf zijn, waar de beste mensen het bedrijf leiden", zegt CEO Marc Reynders. "Daarover gieten we een saus met familiale waarden."

BUSINESS

Drie op de tien gamers zijn ouder dan vijftig. "Wie doordacht inzet op games voor vijftigplussers, wacht een gouden toekomst", stelt professor Bob De Schutter.

BUSINESS

Proximus ontwikkelt een heel nieuwe manier van zakendoen: open, vernieuwend en competitief. Met EnCo wil het nieuwe business aantrekken en concurrenten als WhatsApp afhouden.

BUSINESS

Geen enkel bedrijf kan het zich nog permitteren niet in dialoog te treden met klanten via sociale media, maar hoe gaat u optimaal om met negatieve reacties?

BUSINESS

Vastgoedmakelaars en projectontwikkelaars willen uw beste vriend worden op Facebook. Op YouTube delen ze gretig hun expertise. De vastgoedsector flirt met de sociale media, en de interesse is wederzijds.

BUSINESS

In een nieuw boek denken psychiater Dirk De Wachter en filosoof Ignaas Devisch mee na over de omgang met werken en vrije tijd. "We zijn onszelf gaan beschouwen als een kleine onderneming die heel veel moet realiseren. Akelig."

AFTERWORK

Als het gaat om historisch onderbouwde kooptentoonstellingen, staat Ronny Van de Velde aan de kust op eenzame hoogte. Hij overtreft zichzelf met een expo over de vroege Ensor.

AGENDA

De blockchain of de gegevensketting, een nieuwe manier om gegevens op te slaan en te beheren, is een stille revolutie. Ze zet de bestaande modellen overal op de helling: bij banken, administraties en zelfs op de tram.

MONEYTALK

Beleggers zijn volop op zoek naar ideeën. Nu er weer wat beweging in de markt komt, wrijven de financiële analisten zich in de handen. Ondanks de snelle opmars van de passieve beleggingen winnen hun aanbevelingen weer aan belang.

MONEYTALK

Na enkele goede maanden is de biotechsector opnieuw in een negatieve spiraal beland. "Die plotselinge sectorrotatie is niet echt gerechtvaardigd", zegt Rudi Van Den Eynde, de beheerder van het fonds Candriam Equities Biotechnology.

MONEYTALK