Trends nr. 47 | 23 november 2017

cover Trends

Lees Trends digitaal

Tussen hopen en groeien

Web weergave

Tussen hopen en groeien

De toekomst is aan de elektrische wagen, voorspellen de meeste sectorspecialisten. De grootste vraag is hoelang de wachttijd nog duurt.

COVERVERHAAL

Marc Grynberg (CEO Umicore): 'Europa is traag geworden'

Umicore, de wereldspeler in materialen voor schone mobiliteit en recyclage, plant nieuwe investeringen in China en Europa. België vist achter het net, tenzij het zijn vergunningenbeleid razendsnel aanpast. "Investeringen mislopen is het verhaal van België en West-Europa van de jongste twintig à dertig jaar", zegt CEO Marc Grynberg, die ook hint op een kapitaalverhoging.

COVERVERHAAL

De schaduwkant van groen rijden

Elektrische wagens worden gezien als een proper alternatief voor automobilisten, maar onderzoek naar hun levenscyclus - van de batterijproductie tot de recyclage - is een wake-upcall.

COVERVERHAAL

Het model te veel

Tesla zit in woelig water. De pionier van de elektrische auto krijgt zijn nieuwe Model 3, waarvan er al meer dan 500.000 besteld zijn, maar niet bij de klant. Ondertussen stroomt het geld weg en zit de concurrentie niet stil.

COVERVERHAAL

Lobbyist volgt lobbyist op

Een lobbyist pur sang, die het sociaal overleg door en door kent. En iemand die graag de media opzoekt. Zo wordt Danny Van Assche getypeerd. De topman van Horeca Vlaanderen wordt straks gedelegeerd bestuurder van Unizo.

HET GEZICHT

'Dit is de cruciaalste periode van het Merkel-tijdperk'

Duitsland stevent af op nieuwe verkiezingen, met de toekomst van kanselier Angela Merkel als inzet, verwacht Carsten Brzeski, de hoofdeconoom van ING Duitsland. Van een sterke Duits-Franse as en de broodnodige hervorming van de eurozone zal er zolang geen sprake zijn.

DE WEEK

Wim Dejonghe (Allen & Overy): 'Wij zullen de brexit wel overleven'

Britse advocatenkantoren, zoals Freshfields, Linklaters en Allen & Overy, beheersen de markt van juridische dienstverlening voor grote transacties en financiële operaties. Maar wat als Groot-Brittannië zich afscheurt van Europa? Wim Dejonghe, voorzitter van Allen & Overy, vreest geen juridisch isolement voor zijn kantoor.

BUSINESS

België belast zijn bedrijven nog altijd heel zwaar

De hervorming van de vennootschapsbelasting doet de fiscale druk op de bedrijven tegen 2020 dalen van 57,1 naar 55 procent. Al zit België daarmee nog altijd in de top van het Europese peloton. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie Paying Taxes van de consultant PwC.

BUSINESS

'Meer concurrentie is eigenlijk goed'

Filip Tack ging eerst te vroeg naar de Amerikaanse markt en keerde daarna te laat terug. Toen An Hulsmans haar bedrijf opstartte, praatte ze niet genoeg over haar visie met haar partner. Na een meningsverschil stapte ze uit de onderneming. Welke lessen trokken ze uit hun ervaringen?

BUSINESS

Juwelen uit de 3D-printer

De tijd dat je goudsmid moest zijn om juwelen te maken, is voorbij. Sinds 2013 stippelt Ina Suffeleers een succesvol parcours uit met haar in 3D geprinte sieraden.

BUSINESS

De geheimen achter mysteryshoppen

Bedrijven betalen mysteryshoppers om anoniem iets te kopen in hun winkel, online of via de telefoon. Zo kunnen ondernemingen analyseren hoe de klant wordt behandeld.

ZOOM

'Gent heeft geen aandacht meer voor ondernemingen'

Volgens de ondernemersorganisatie Voka gaat het de verkeerde kant uit met het ondernemersklimaat in Gent. De ondernemers willen dat de Oost-Vlaamse hoofdstad economisch ambitieuzer is en meer doet met de verzuchtingen van de bedrijven.

BUSINESS

'Buitenlandse bedrijven zien de Benelux als één markt'

Intracto evolueerde van een websitebouwer naar een specialist die de volledige digitale strategie van een bedrijf mee uittekent en uitvoert. De Antwerpse onderneming neemt een Nederlandse sectorgenoot over. CEO Pieter Janssens wil buiten België groeien en meer grote klanten aantrekken.

BUSINESS

Managers met een snuifje psychopathie

De populaire pers laat weleens doorschemeren dat veel managers psychopaten zijn. Psychopathie zou helpen om hogerop te raken omdat je niet meevoelt met je slachtoffers. Managers krijgen dan een leuke titel als 'snakes in suits', vrij vertaald als 'amokmakers in maatpak'.

BUSINESS

Fervente lezer

Voor Françoise Chombar draait het leven om keuzes maken. "Hoe ouder ik word, hoe bewuster ik keuzes maak."

BUSINESS

'Een familiebedrijf kijkt niet enkel naar het rendement'

Reynders Etiketten uit Boechout is het beste familiebedrijf in Vlaanderen. "We willen absoluut een professioneel bedrijf zijn, waar de beste mensen het bedrijf leiden", zegt CEO Marc Reynders. "Daarover gieten we een saus met familiale waarden."

BUSINESS

'Op gamen staat geen leeftijd meer'

Drie op de tien gamers zijn ouder dan vijftig. "Wie doordacht inzet op games voor vijftigplussers, wacht een gouden toekomst", stelt professor Bob De Schutter.

BUSINESS

Proximus leert van Google

Proximus ontwikkelt een heel nieuwe manier van zakendoen: open, vernieuwend en competitief. Met EnCo wil het nieuwe business aantrekken en concurrenten als WhatsApp afhouden.

BUSINESS

Doordacht op het web

Geen enkel bedrijf kan het zich nog permitteren niet in dialoog te treden met klanten via sociale media, maar hoe gaat u optimaal om met negatieve reacties?

BUSINESS

Facebook wil zwaar inzetten op vastgoedmarkt

Vastgoedmakelaars en projectontwikkelaars willen uw beste vriend worden op Facebook. Op YouTube delen ze gretig hun expertise. De vastgoedsector flirt met de sociale media, en de interesse is wederzijds.

BUSINESS

'Stilstaan is achteruitgaan? Natuurlijk is dat niet zo'

In een nieuw boek denken psychiater Dirk De Wachter en filosoof Ignaas Devisch mee na over de omgang met werken en vrije tijd. "We zijn onszelf gaan beschouwen als een kleine onderneming die heel veel moet realiseren. Akelig."

AFTERWORK

De vroege Ensor

Als het gaat om historisch onderbouwde kooptentoonstellingen, staat Ronny Van de Velde aan de kust op eenzame hoogte. Hij overtreft zichzelf met een expo over de vroege Ensor.

AGENDA

Blockchain zorgt voor een revolutie in de bedrijfswereld

De blockchain of de gegevensketting, een nieuwe manier om gegevens op te slaan en te beheren, is een stille revolutie. Ze zet de bestaande modellen overal op de helling: bij banken, administraties en zelfs op de tram.

MONEYTALK

De invloed van financiële analisten neemt toe

Beleggers zijn volop op zoek naar ideeën. Nu er weer wat beweging in de markt komt, wrijven de financiële analisten zich in de handen. Ondanks de snelle opmars van de passieve beleggingen winnen hun aanbevelingen weer aan belang.

MONEYTALK

De toekomst van de biotechnologie: groeien met bijwerkingen

Na enkele goede maanden is de biotechsector opnieuw in een negatieve spiraal beland. "Die plotselinge sectorrotatie is niet echt gerechtvaardigd", zegt Rudi Van Den Eynde, de beheerder van het fonds Candriam Equities Biotechnology.

MONEYTALK