Web weergave

De ondernemers hebben in dit moeilijke jaar alles gedaan om te blijven draaien zolang het kon. Net als vorig jaar kunt u ook dit jaar stemmen voor de Manager van het Jaar. Gebruik dus uw stem. Het is de moeite waard. Dit jaar nog meer dan ooit.

INTRO

Positieve testresultaten voor drie vaccins en een daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen brachten deze week hoop. Er is nog geen draaiboek voor de komende maanden, maar er tekenen zich wel al enkele sleutelmomenten af.

COVERVERHAAL

Europa legt een dwangsom op zolang de fiscus binnenlandse woningen van Belgen via het kadastraal inkomen minder belast dan buitenlandse eigendommen. Jef Wellens, fiscalist van Wolters Kluwer en Trends-columnist, stelt dat een kleine ingreep al een oplossing kan brengen.

DE WEEK

De Hongaarse eerste minister Viktor Orbán doet voor de zoveelste keer zijn reputatie als enfant terrible van de Europese politiek eer aan. Hij stelt zijn veto tegen de Europese meerjarenbegroting en het bijbehorende corona-herstelfonds. Daarmee dreigt een nieuwe crisis voor de Europese Unie.

HET GEZICHT

Hoe erg wordt het deze keer? De tweede lockdown richt minder schade aan dan de eerste, maar blijft wel een zware dobber voor de verzwakte economie. Het goede nieuws van het vaccinfront kan de factuur beperken. "Het vaccin verlaagt aanzienlijk het risico dat ook 2021 een heel slecht economisch jaar wordt."

BUSINESS

In januari is er geen Autosalon in Brussel, en Batibouw gaat digitaal. De coronacrisis legt de beurzenbusiness lam. Daardoor decimeerde de omzet van het West-Vlaamse standenbouwbedrijf beMatrix, maar de zaakvoerders houden de moed erin. "Het goede nieuws is dat dit overgaat."

BUSINESS

Voor beleggers was de voorbije week de belangrijkste van de tweede helft van 2020. Ze kregen twee cruciale antwoorden. Eén: Joe Biden wordt de 46ste Amerikaanse president, zonder blauwe golf in het Amerikaanse parlement. Twee: de kans op werkzame coronavaccins is groot, zodat de economie in de loop van 2021 kan normaliseren.

BUSINESS

De webapplicatie SalesNote haalt op een slimme manier relevante gegevens uit verkoopgesprekken. De coaching van de gebruikers bevordert de resultaten nog.

BUSINESS

Tijdens de lockdown in het voorjaar zakte de Belgische goederenexport bijna een vijfde onder zijn normale niveau, wijst een studie van het Agentschap voor Buitenlandse Handel uit. De zwaarste klap was voor de autosector. De grote winnaar was - niet onverwacht - de farmasector.

BUSINESS

De opkomst van het telewerken kan de transformatie van Brussel versnellen. Tienduizenden vierkante meters kantoorruimte zullen vrijkomen, doordat bedrijven minder of een modernere ruimte nodig hebben. Dat zal de reconversie van kantoorwijken zoals de Noordwijk en de Europese wijk een duw in de rug geven.

BUSINESS

Het is moeilijk om de Amerikaanse samenleving te beoordelen vanuit een land als België, zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

Als pensioenspaarders al oog hebben voor de kosten van hun pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering, dan focussen ze vooral op de instapkosten. Nochtans wegen die minder zwaar dan de lopende kosten. En die worden vaak vergeten.

MONEYTALK

'Zeker gelet op de uitdagende budgettaire context, dreigen vermogenden sitting ducks te worden, aan wie naar hartenlust hogere bijdragen kunnen en zullen worden gevraagd.' Dat zegt Anton Van Zantbeek, advocaat bij Rivus en gastdocent aan de Fiscale Hogeschool.

MONEYTALK