Web weergave

'COP26 maakt voor het eerst een opening naar een wereldwijd systeem van verhandelbare emissierechten, zoals we dat in Europa al kennen.' Dat zegt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

Het is nog mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken 2 graden Celsius, zonder de economie te ontwrichten. Dat kan door een juiste prijs op koolstof te plakken. De klimaatconferentie van Glasgow (COP26) geeft daartoe een aanzet.

COVERVERHAAL

Elon Musk deed de koers van Tesla afgelopen week bokkensprongen maken door voor bijna 8 miljard dollar aandelen te verkopen. Dat geld heeft hij nodig om de belasting op een nieuwe aandelenbonus te betalen. En om zijn nevenactiviteiten te financieren.

INZICHT

Trends bekroont op 12 januari de 37ste Manager van het Jaar. Het is de meest prestigieuze onderscheiding voor een bedrijfsleider in ons land. De laureaat volgt Dirk Coorevits op, de CEO van de Kempense bouwspecialiteitenproducent Soudal.

MANAGER VAN HET JAAR

De federale regering is nog amper bezig met de sociaaleconomische dossiers. Maar de krakkemikkige begroting, het onzekere arbeidsmarktbeleid en de onbestaande pensioenhervorming zullen snel opnieuw actueel worden. Met dank aan de oplopende inflatie en de geopolitieke spanningen.

INZICHT

Voor de derde prik tegen het coronavirus worden enkel de vaccins van Pfizer en Moderna ingezet, de vaccins die het eerst klaar waren. Pfizer kon een voorsprong uitbouwen doordat het artificiële intelligentie gebruikte, een algoritme van het Amerikaanse bedrijf Saama Technologies.

INZICHT

In onze ziekenhuizen werken 25.000 mensen die niet betrokken zijn bij de zorg zelf. Voor hen was het afgelopen anderhalf jaar net zo goed een rollercoaster als voor het zorgpersoneel. Wat valt er te leren uit hun ervaringen?

INZICHT

Het uitzendbedrijf Agilitas staat bovenaan in de ranking van de veiligste uitzendbedrijven die de centrale preventiedienst van de sector opstelt. "Het is een extra troef om nieuwe werkkrachten te vinden en hen aan ons te binden op een krapper wordende arbeidsmarkt", zegt managing director Filip De Pooter.

INZICHT

De stijgende kosten van krantenpapier maken het leven van de uitgeverijen nog moeilijker.

HET BESTE UIT...

Patrick Vandenrhijn is de CEO van de Duitse machinebouwer voor de elektronica-industrie bdtronic

HET BESTE UIT...

De belangstelling voor retailparken leeft op, met dank aan de coronapandemie. Het klassieke model van de schoenendoos vol zielloze winkels is wel voorbijgestreefd. De toekomst is aan een mix die beantwoordt aan de plaatselijke vraag. Nieuwe projecten zullen zeldzaam zijn. De ontwikkelaars focussen almaar meer op de herontwikkeling van bestaande winkelparken en shoppingcenters.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die 1 miljoen euro ophalen of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen belichten we in deze rubriek telkens een van die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

'In geldzaken blijft persoonlijk contact belangrijk, zeker als het gaat over grote dossiers.' Dat zegt Daniëlle Vanwesenbeeck, general manager van Mastermail.

INSPIRATIE

Het leven van Emmanuel Bekaert had er als vondeling in India heel anders kunnen uitzien. Zijn adoptie was een eerste meevaller, zijn neus voor zaken een tweede. In zes jaar heeft de selfmade ondernemer zijn outsourcingbedrijf Maxicon op de kaart gezet. "Ik zie heel snel kansen in het bedrijfsleven."

INSPIRATIE

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

ADVIES

De regering raakt voorlopig niet aan het federale belastingvoordeel voor tweede verblijven. Dat opent mogelijkheden voor wie zijn woonkrediet heeft afbetaald en toch nog een belastingvermindering wil blijven genieten.

ADVIES