Web weergave

De familie Blokker zet het zwaar verlieslatende Blokker te koop, nadat ze al de vele zusterketens in de etalage had gezet. Jorg Snoeck, een retailexpert van Retaildetail, verwacht niet dat Blokker België apart wordt verkocht.

DE WEEK

Het jonge Brusselse biotechbedrijf Camel-IDS heeft in zijn eerste grote kapitaalronde 37 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van een medicijn tegen kankeruitzaaiingen in de hersenen. Camel-IDS gebruikt kleine antilichamen van kamelen als transportmiddel voor radioactieve stoffen om kankercellen aan te vallen.

BUSINESS

Wie pleit voor het einde van de budgettaire discipline, pleit voor een muntunie waarin de gedisciplineerde landen de andere subsidiëren. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University en visiting fellow bij de denktank Itinera.

BUSINESS

Polderboer Marcel Aertssen moest het veld ruimen voor de Antwerpse haven. Hij begon een bedrijfje, dat zestig jaar later een wereldbedrijf in transport, grond- en afbraakwerken is, met een kwart miljard euro omzet.

BUSINESS

Twintig jaar geleden was Keytrade een pionier in online bancaire dienstverlening. Intussen zijn alle grootbanken het digitale pad ingeslagen. "We blijven ons onderscheiden met onze lagekostenstructuur en grote klantentevredenheid", vindt CEO Thierry Ternier.

BUSINESS

Met een toeleveringsketen die 80 procent korter is dan de klassieke distributiekanalen, levert Bloomon in zes landen bloemen rechtstreeks van de kwekers aan de consument. "Wij leveren meer dan 1 miljoen boeketten per jaar."

BUSINESS START-UPS

Nu het aantal nieuwe ginsoorten niet meer te tellen is, duiken ook premiumvermouts op, zoals het Roeselaarse Kiss My. Vermout wordt al een tijd getipt als nieuwe hype, maar zover is het nog niet.

ZOOM

Erwin Ollivier, de topman van de leasemaatschappij Athlon België, droomt van een verenigd Europa dat een tegenwicht vormt tegen de protectionistische agenda van machtshebbers zoals Donald Trump.

BUSINESS

Het Brusselse advocatenkantoor Lydian, dat zich specialiseert in juridisch advies aan grote bedrijven, grote kmo's en filialen van internationale groepen, is uitgeroepen tot Best Law Firm 2018.

BUSINESS

Het departement Legal & Tax van Belfius heeft de Trends Legal Award 2018 voor de beste juridische dienst gewonnen. Op het moment dat de beursgang van de eigen organisatie werd voorbereid, leverde de dienst ook de juridische ondersteuning voor de digitalisering en de automatisering van de bank.

BUSINESS

Acht op de tien bedrijfsleiders denken dat de instabiliteit in de wereld zal toenemen en dat hun uitvoer daaronder zal lijden. Volgens hen ligt de oorzaak bij de Amerikaanse president Donald Trump, maar ook bij de politieke zwakte van de Europese Unie.

BUSINESS

KiddoTravel is een nieuwe reisorganisatie die zich richt op gezinnen met kinderen.

BUSINESS

Vanuit Gent bouwt een telg van de Franse textielfamilie Zannier aan een internationale hotelgroep. Een die niet bestaat uit zo goed als identieke hotels, maar net inzet op unieke etablissementen, die tot in de details aangepast zijn aan hun omgeving.

BUSINESS

Denkt u bij Kinepolis aan blockbusters en popcorn? Dan moet u uw mening misschien bijstellen, want de bioscoopgroep zet ook in op alternatieve film, opera, ballet, theater en kunstdocumentaires. "Het is onze ambitie elke doelgroep te bedienen."

AFTERWORK

'Het woord work-lifebalance doet vermoeden dat werken niet leven is. Dat vind ik heel erg. Werken kan toch ook fijn zijn, iets waardoor je jezelf kan ontwikkelen?' Dat zegt Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs.

WEEKEND

De westerse fascinatie voor Japan staat centraal in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. Het Japanjaar kan beginnen.

AGENDA

Nu het einde van het jaar nadert, selecteert MoneyTalk de artikels die in 2018 het meest in de smaak vielen bij de lezers. Eén daarvan is dit artikel uit november over het pensioensparen.

COVERVERHAAL