Het volk mort, wereldwijd. Het klimaat warmt op, bedrijven worden te machtig en de ongelijkheid groeit. De vrijemarkteconomie krijgt vaak de zwartepiet voor al die problemen. Maar zo eenvoudig is het niet.
Als nieuwe CEO van Degroof Petercam wil Bruno Colmant de vermogensbank naar een hoger niveau tillen: "Onze concurrenten zullen in de toekomst niet de traditionele grootbanken zijn, maar consultancybureaus, zoals Deloitte en E&Y."
Lufthansa Group eist vanaf 2022 een bedrijfswinstmarge van 8 procent bij Brussels Airlines. "Dat is haalbaar, maar niet vanaf het eerste jaar", oordeelt Eddy Van de Voorde, transporteconoom aan universiteit Antwerpen.
De informateur en nieuwe voorzitter van de Franstalige socialisten, Paul Magnette, heeft zichzelf één groot doel gesteld: vermijden dat zijn partij ten onder gaat in het kielzog van vele andere Europese partijen. Dat wil hij bereiken door economisch volle kracht links te varen en het Belgische herverdelingsmodel in stand te houden, mét de groenen.
Elizabeth Warren lijkt gemaakt voor een ander land dan Amerika. Maar dat vonden we van Trump ook. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University in Sydney.
Jumbo opende vorige week zijn eerste Belgische supermarkt in de Limburgse fusiegemeente Pelt. De Nederlandse keten is niet van plan de laagsteprijsgarantie van Colruyt aan te vallen, maar zet met een sluwe prijsstrategie en een uitgekiend assortiment alle concurrenten onder druk.
De opwarming van de aarde in beeld brengen, methaan opsporen in de atmosfeer van Mars, voorkomen dat transmigranten zich op de Noordzee wagen, soldaten door muren laten kijken. Het kan allemaal met de cameratechnologie van OIP uit Oudenaarde. Al betaalt het bedrijf daarvoor een hoge prijs.
Welke maatregelen kunnen we nemen om de klimaatverandering een halt toe te roepen? En vooral: welke leveren de beste resultaten op? Dat is exact wat het project Drawdown wil uitzoeken.
Breng een groep van tien tot twintig gespecialiseerde marketingbedrijven samen in een lichte structuur, geef ze een gemeenschappelijk doel en speel zo in op een reële behoefte bij adverteerders. Ziehier het wendbare model waarmee de nieuwe marketingecosystemen hun stempel drukken.
Het West-Vlaamse familiebedrijf Jet Import is een van de belangrijkste drankenimporteurs in de Benelux. "Als je een nieuw product wil lanceren, dan moet je eerst zaaien in de horeca, om later te oogsten in de retail", vat CEO Stefaan Bettens de strategie samen.
De Belgische bedrijven maken zich opvallend weinig zorgen over de handelsspanningen, de brexit of de aanslepende regeringsvorming. Ze vragen wel dat de overheden hen ondersteunen in hun inspanningen om de klimaatverandering aan te pakken.
De Brusselse starter Snikpic ontwikkelde een applicatie waarmee merken direct contact kunnen leggen met lokale beïnvloeders, zonder dat er pr-agentschappen of andere tussenpersonen aan te pas komen.
Vier uur 's ochtends. Terwijl de wereld nog slaapt, start broeder Danny de kaasproductie op in de kaasmakerij van de abdij van Postel. Postel is een van de weinige abdijen in Vlaanderen die zelf nog kaas maken.
De industriële groothandel Imes Dexis rondde dit najaar al drie overnames af. Die zijn volgens algemeen directeur Joël Toremans nodig om een rol te kunnen spelen in de vierde industriële revolutie, die draait rond digitalisering en robots.
'Met de val van de Berlijnse muur was de ideologische oorlog beslecht in het voordeel van de liberale democratie. Maar al snel ontdekten de Oost-Duitsers de andere kant van de medaille.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.
Het Ballet Vlaanderen is vijftig. De onrust die enkele jaren geleden nog in het gezelschap heerste, heeft plaats gemaakt voor een aangename heftigheid, zegt companymanager Kiki Vervloessem.
Voor het eerst worden alle whisky-werken van Luc Brewaeys uitgevoerd in één week. Een postuum eerbetoon aan de grootste Vlaamse componist van de jongste dertig jaar.
De rendementen van obligaties zijn laag en vaak zelfs negatief. Kunnen verzekeraars in de toekomst nog een kapitaalgarantie én een positief rendement beloven?
De Belgische pensioenspaarders verdienden in 2019 ongeveer 13 euro op elke 100 euro die ze in een fonds opzij hebben staan. We vroegen de beheerders van onze pensioenspaarcenten om hun glazen bol op te blinken en naar best vermogen te voorspellen wat de toekomst brengt.
De pensioenfondsen zijn niet onderworpen aan de beperkingen waarmee de verzekeraars te maken hebben. Ze kunnen daardoor meer beleggen in beter renderende producten dan obligaties. Waarom hebben ze niet meer succes?
'De Belgische overheid doet niet beter dan de middenmoot als het aankomt op digitalisering. En dan mogen we nog van geluk spreken dat we Tax-on-web hebben om ons blazoen mee op te poetsen.' Dat zegt Jan Tuerlinckx, advocaat-vennoot bij Tuerlinckx Fiscale Advocaten.