Web weergave

Dat verrassend veel Belgen een sleutelpositie bekleden in de wereldwijde strijd tegen covid-19, is geen toeval. Het is het gevolg van gewaagd pionierswerk van Vlaamse virusjagers in Afrika, straf academisch onderzoek en koppig maar visionair ondernemerschap.

COVERVERHAAL

Het zou kunnen dat we de uitdrukking 'negatief blazen' vanaf midden volgend jaar eerder zullen gebruiken voor een coronatest dan voor een alcoholtest. Het Leuvense onderzoekscentrum imec biedt hoop in bange dagen, met een baanbrekende ademtest die even betrouwbaar moet zijn als de standaardtest die we nu gebruiken.

COVERVERHAAL

Eindelijk komt Uber ook naar Vlaanderen. Nog altijd roept dat verzet op. Onder meer bij de Gentse schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen), die het opnam voor de taxisector. De econoom Ive Marx (UAntwerpen) roept op het argument van de sociale dumping in de deeleconomie omzichtig te gebruiken.

DE WEEK

De covid-19-pandemie is nergens zo zichtbaar als in onze ziekenhuizen. In een rondvraag die de Artsenkrant, Knack en Trends aan het einde van de zomervakantie bij de ziekenhuisdirecties deden, klinkt de roep om een herziening van de ziekenhuisfinanciering dan ook oorverdovend. Tegelijk valt op hoe regionalisering niet als de oplossing wordt gezien.

CORONACRISIS

Voorlopig zijn er in ons land weinig faillissementen, waardoor de kredietverliezen voor de banken nog niet oplopen. Maar de klap moet nog komen. De Belgische banken hebben een stootkussen van 19 miljard euro om die klap op te vangen, becijferde de Nationale Bank.

CORONACRISIS

Het presidentschap van Donald Trump loopt ten einde. Hoe rumoerig wordt zijn exit? En blijft hij wegen op de Amerikaanse politiek? Vier Amerika-kenners geven hun mening.

BUSINESS

De Antwerpse start-up Exie ontwikkelt natuurlijke en circulaire isolatiematerialen. Die zijn CO2- negatief, vrij van gifstoffen, integraal herbruikbaar en volledig afbreekbaar.

BUSINESS

Op je 23ste oog in oog staan met potentiële investeerders kan behoorlijk intimiderend zijn. En soms zelfs traumatiserend. Het betekende ei zo na het einde van Kazidomi. Gelukkig hield Emna Everard vol. Haar webshop voor gezonde voeding is intussen uitgegroeid tot een bekende naam.

INSPIRING FIFTY

Natalie Leys werkt bij het Studiecentrum Kernenergie in de Molse bossen, maar haar hoofd zit in de ruimte. Thuis staat ze met de voeten in de landbouwgrond, terwijl haar onderzoek gaat over de vraag hoe landbouw er op de maan of Mars moet uitzien.

BUSINESS

Schrijf universele regels voor, voor elke handelszaak: hoeveel mensen mogen er binnen, hoe moet er worden verlucht, hoe moet worden betaald. Dat zegt Daniëlle Vanwesenbeeck, general manager van Mastermail.

BUSINESS

Valipac brengt de eindbestemming van het Belgische plastic verpakkingsafval van bedrijven in kaart. Het doel is een betere recyclage, en meer circulaire verpakkingen en investeringen in ons land.

BUSINESS

De Vlaamse klei is niet alleen vruchtbare landbouwgrond, maar ook de basisgrondstof van baksteen. Het Limburgse bedrijf Vandersanden produceert jaarlijks meer dan 550 miljoen stuks.

BUSINESS

Niet hun brein zit in de weg als vrouwen carrière willen maken, wel hun persoonlijkheid. Psychiater en neurowetenschapper Iris Sommer ziet daarom een belangrijke rol weggelegd voor vaders. "Zij kunnen hun dochters ervan doordringen dat ze niet bescheiden hoeven te zijn."

AFTERWORK

De interesse van beleggers voor antieke munten is sinds de financiële crisis in 2008 sterk toegenomen. De kwaliteit en de zeldzaamheid bepalen de waarde, ongeacht of dat gouden, zilveren, koperen of bronzen munten zijn.

MONEYTALK

Thuiswerk is opnieuw verplicht voor alle functies die zich daartoe lenen. Werkgevers kunnen daarvoor een onkostenvergoeding toekennen die belastingvrij is. Al zitten de fiscus en de RSZ niet op dezelfde golflengte.

MONEYTALK

De Amerikaanse beurzen hebben zich sneller hersteld dan de Europese beurzen. Volgens Rajesh Tanna, de beheerder van JP Morgan Investment Funds - Europe Select Equity Fund, hebben Europese aandelen onterecht een slechte reputatie bij beleggers.

MONEYTALK

Als u vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen op uw dak laat plaatsen, krijgt u een digitale elektriciteitsmeter. Die draait niet meer terug wanneer u stroom in het net injecteert. Een investeringspremie moet het financiële nadeel compenseren.

MONEYTALK