Trends nr. 45 | 9 november 2017

Web weergave

Wie durft Mark Zuckerberg te vierendelen?

Het is in dit digitale tijdperk zeer moeilijk een winnaar te worden, maar heel gemakkelijk een winnaar te blijven. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

INTRO

100 jaar communisme: 5 mislukte economische experimenten

Iedereen even welvarend, geen ongelijkheid meer. Dat paradijs op aarde beloofden de communisten een eeuw geleden. Het draaide anders uit. Het economische systeem van planeconomie en de afschaffing van privé-eigendom draaide al snel in de soep. De communistische experimenten die even daadwerkelijk schenen te functioneren, konden dat enkel met financiële steun van de vermaledijde kapitalisten.

COVERVERHAAL

Concurrentie zal uw loon redden

Bedrijven die weinig of geen concurrenten hebben, rekenen vette marges aan en produceren minder. Het is de verklaring achter de stagnerende economie, de dalende lonen en de toenemende ongelijkheid, stellen twee Vlaamse economen in een geruchtmakende studie. Concurrentie is goed voor de werknemer. Wie had dat ooit gedacht?

INTERVIEW

'Geef Catalonië totale fiscale autonomie'

Jaarlijks betaalt Barcelona 17 miljard euro belastingen aan de centrale regering, maar ziet daarvan slechts 72 procent terug. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

OPINIE

'Boerenbedrog verdient geen beloning'

Iemand die zijn fiets in zijn auto steekt en met de wagen naar het werk rijdt, verdient ook geen fietsvergoeding. Dat zegt Trends-redacteur Kurt De Cat

OPINIE

De man die ongewapend ten oorlog trekt

Jerome Hayden Powell volgt Janet Yellen op als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. De 64-jarige jurist staat symbool voor continuïteit. Maar als de economie omslaat, komt hij onvermijdelijk voor zware keuzes te staan.

HET GEZICHT

Van de muur naar het kastje

Supermarkten waar klanten rechts beginnen te winkelen, verkopen meer. Dat is slechts een van de trucs die retailers hanteren om van shoppers trouwe klanten te maken, en hen af en toe tot een impulsaankoop te verleiden.

BUSINESS

Hoe Japanse chips naar België komen

De chips van het Japanse merk Koike-ya zijn nieuw in België. De promotie in de supermarkten moet het product bekendmaken bij de consument.

BUSINESS

'Onze Belgische fabrieken staan in Europa aan de top'

België is een belangrijke schakel in het internationale netwerk van Cargill. De Amerikaanse landbouwreus heeft niet alleen acht vestigingen in ons land, maar ook diverse Belgen in topfuncties. Sabine Sagaert is een van hen. Zij leidt sinds begin november de Europese divisie eetbare oliën en vetten.

BUSINESS

Nieuwe postwet oogst kritiek

In het parlement ligt een wetsontwerp op tafel voor de versoepeling van de postwet. Zoals het er nu naar uitziet, dreigt de komende jaren weinig te veranderen.

BUSINESS

Eigen kweek

Grafisch ondernemer Denis Geers kweekt in zijn vrije tijd limousinkoeien, droomt van een zeilreis rond de Middellandse Zee en is blij dat hij rechten heeft gestudeerd.

BUSINESS

De James Bond van de financiële wereld

De succesvolle stripserie Largo Winch speelt zich af in de financiële sector. In het 21ste album waarschuwen de makers voor de risico's op de beurs. "Ontsporende derivaten kunnen heel goed een nieuwe crisis uitlokken."

BUSINESS

'Wij voelen ons beter met meer werk'

Van de ene dag op de andere verlies je als kleine leverancier een belangrijk contract met een grote winkelketen. Wat dan? Hottlet Frozen Foods spreidt zijn risico over meer klanten. "Schaalvoordelen spelen niet bij ons."

BUSINESS

Bedrijfswagen onder vuur: Is er wel een alternatief?

In een tijdperk waarin de bedrijfswagen met alle zonden van Israël beladen wordt, probeert de autosector het debat te objectiveren met een studie over de toekomst van de firmawagen. De fleetmanagers zien een pak uitdagingen op zich afkomen, zoals de ontdieseling van het wagenpark, de wispelturige fiscaliteit en de moeizame introductie van het mobiliteitsbudget.

BUSINESS

'Mensen houden van wagens. Dat zal zo blijven'

Volgens Tex Gunning, de Nederlandse topman van LeasePlan, moet het leasebedrijf blijven vooroplopen. De CEO stoomt de marktleider in autoleasing klaar voor een digitale én een elektrische revolutie.

BUSINESS

Minder fiscale voordelen voor hybride wagens

De regering maakt vanaf 2018 een einde aan het fiscale gunstregime voor een groot deel van de plug-inhybrides, ondanks hun lagere uitstoot. De maatregel is weliswaar niet van toepassing op modellen gekocht voor het einde van dit jaar. De autofiscaliteit wordt dus weer een beetje ingewikkelder.

BUSINESS

Snuffelen aan de stadsbiotoop

Met zijn baanbrekende techniek om de luchtkwaliteit te meten staat Roeland Samson (46) aan de wereldtop. Maar het verwerven van octrooien is geen prioriteit.

WETENSCHAP

Papieren agenda houdt stand

Nu het jaar stilaan op zijn einde loopt, wordt het weer tijd voor een nieuwe agenda. In deze digitale tijden is de papieren agenda nog springlevend. Papier brengt rust in een hectische wereld.

ZOOM

Zonne-energie voor de armsten

Het jonge energiebedrijf Tiger Power sloot deze week een contract met het Indiase Cambridge Energy Resources. De bedoeling is 200 van de armste gemeentes van India duurzaam van energie te voorzien.

BUSINESS

Samen naar de consument

Een korting krijgen als je een berichtje met een unieke code verstuurt, dat is het eenvoudige systeem dat de start-up Hashting heeft ontwikkeld. Het bezorgt de winkelier meer omzet en de fabrikant profiteert mee. "De efficiëntie van een promotieactie is zelfs realtime meetbaar."

BUSINESS

Door de ogen van een hacker

Sweepatic geeft bedrijven inzicht in hun digitale voetafdruk, zodat ze zich beter kunnen wapenen tegen cybercriminelen. Met een groeiend klantenbestand en een geplande kapitaalronde wil de Leuvense start-up volgend jaar uitbreiden naar het buitenland.

BUSINESS

'Met een leuke boodschap alleen kom je er niet meer'

Een pionier was Social Lab, toen het in 2010 werd opgericht om bedrijven te helpen bij het gebruik van sociale media. Zeven jaar later telt het 300 medewerkers, die wereldwijde campagnes opzetten voor merken als Philips, Nespresso, IKEA, Coca-Cola en IBM.

BUSINESS

'Belgische shoppingcentra kunnen concurreren met Amazon, Zalando en Alibaba'

In de Verenigde Staten hebben shoppingcentra hun beste tijd achter de rug. Het contrast met ons land is groot. Consumenten en investeerders vinden hier nog altijd vlot de weg naar het shoppingcenter. "Wij kunnen de concurrentie met de Amazons, Zalando's en Alibaba's van deze wereld aan", klinkt het optimistisch.

BUSINESS

Le nouveau Louvre

Belgische vitrinekasten van Meyvaert sieren vanaf 11 november het Louvre Abu Dhabi: de meest prestigieuze museumopening van het jaar.

AGENDA

Cafetariaplannen: kiezen tussen loon en voordelen

Met een meerkeuzeplan kunnen werknemers à la carte kiezen uit alternatieven voor een deel van hun loon. Wat zijn de voordelen en de nadelen? "Het is altijd opletten als je loon opoffert."

MONEYTALK

Hoe verzekert u uw elektrisch voertuig?

Wie zich met een elektrisch voertuig voortbeweegt, is meestal verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto af te sluiten. Maar er is verandering op til.

MONEYTALK

Beleggen in Britse aandelen en obligaties

Zolang de brexitonderhandelingen niet zijn afgerond, is een belegging in Groot-Brittannië af te raden voor hartlijders. Maar de dividendrendementen vergelijken met de lage rente in de eurozone kan de pijn verzachten.

MONEYTALK

Recordrace met obstakels

De economische groei en de lage inflatie spelen in de kaart van Amerikaanse aandelen. Het is enkel nog wachten op de beloofde belastinghervorming.

MONEYTALK