Web weergave

Vlootbeheerders merken het in hun cijfers: de brandstofkosten pieken, vooral omdat diesel fiks duurder is geworden. Zuiniger rijden is dan de boodschap. Het goede nieuws is: dat kunt u leren, bijvoorbeeld met een apparaatje dat uw rijgedrag analyseert. Wij deden de test.

COVERVERHAAL

Laurent Levaux beleefde niet de beste week van zijn leven. Een week lang stond de bagageafhandelaar Aviapartner met een staking op de luchthaven van Zaventem in het middelpunt van de belangstelling.

HET GEZICHT

Bij bpost staken de vakbonden vanaf 7 november. "We moeten het hebben over de toekomst van bpost", vindt Jean-Pierre Nyns van de socialistische vakbond ACOD.

DE WEEK

960 geannuleerde vluchten en 115.000 gestrande passagiers. Dat is de balans van de staking bij Aviapartner in Zaventem. Het is twijfelachtig of het bedrijf overeind kan krabbelen. Winst maken met afhandeling in Zaventem lijkt onmogelijk.

BUSINESS

De banengroei in België gaat gepaard met een versterkte opdeling van de arbeidsmarkt: de hoog- en laaggekwalificeerde banen winnen aan belang ten nadele van het middensegment. Normaal leidt dat tot een grotere kloof tussen de inkomens. Maar die blijft in België relatief klein. Oorzaken zijn de rigide loonvorming en het progressieve belastingstelsel.

BUSINESS

In een onopvallend gebouwtje in het Waals-Brabantse Court-Saint-Etienne huist Ballons Libert, de enige onderneming in de Benelux die omhulsels voor luchtballonnen ontwerpt. Een verhaal van old school naaimachines en tientallen vierkante meters stof.

MADE IN BELGUIM

De technologische evolutie zet de bedrijfswereld op haar kop. Dat kan beangstigend zijn. Maar het kan ook kansen opleveren, zelfs in de meest traditionele sectoren. Vijf bedrijven getuigen.

BUSINESS

Caroline Coesemans schildert op metershoge doeken in haar woonkamer in Antwerpen. De beleidsexpert voor België en Luxemburg bij Google is volledig in de ban van Denemarken.

BUSINESS

In de donkere novemberdagen staan we allemaal wat vaker stil bij de dood. Er zijn ook mensen die dat iedere dag doen, omdat de dood bij hun werk hoort. Soms is dat moeilijk, vaak ook mooi. Omdat ze voor de rouwenden het verschil kunnen maken.

BUSINESS

Gelukkige medewerkers maken de klanten gelukkig. Dat is in een notendop de filosofie achter employee experience, de nieuwste trend in human resources. Mark Levy pionierde er bijna vijf jaar mee bij Airbnb, het onlineboekingsplatform voor accommodatie bij particulieren.

BUSINESS

Als student vervoerde Gunther Ghysels geregeld een oudere vrouw in haar eigen wagen, voor boodschappen en praktische uitstapjes. Na zijn studies werkte hij een soortgelijke service voor de zakenwereld uit.

BUSINESS

De met zijn smartphone gewapende consument doet de machtsverhoudingen in de retailsector kantelen. Maar de investeerders in winkelvastgoed Jan De Nys en Anneleen Desmyter hebben er vertrouwen in dat de klassieke retail stand zal houden. Met de hulp van big data en vooral met aantrekkelijke fysieke winkelpunten.

BUSINESS

Recent wetenschappelijk onderzoek bracht nieuwe antwoorden over het mysterie van Stonehenge, het prehistorische monument in Zuid-Engeland. Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren licht een tipje van de sluier op.

AGENDA

Groepsaankopen om samen met buurtbewoners te investeren in zonnepanelen, isolatie of groene energie worden steeds vaker georganiseerd. De initiatiefnemers beloven niet alleen een besparing op het aankoopbedrag, maar ook op latere energiefacturen.

MONEYTALK

Spaarboekjes brengen al jaren niets meer op. Ook met obligaties wordt het steeds moeilijker iets te verdienen. En nu halveert AB InBev nog eens zijn dividend. De bronnen van regelmatige inkomsten voor beleggers raken stilaan uitgeput. Maar er is nog hoop.

MONEYTALK

'Beleggers zijn al sinds december 2011 het zwarte schaap. In een nulrenteomgeving wordt een steeds grotere bijdrage van vermogens verwacht.' Dat zegt Anton Van Zantbeek, advocaat van Rivus en professor aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven en de Fiscale Hogeschool.

MONEYTALK